A password will be e-mailed to you.

A Cantina

The interior design of the restaurant “A Cantina” in Galicia (Spain) reminds of a forest, with several long, wooden bars that look like trees growing from the chairs and tables up to the ceiling. The architects of Estudio Nomada won the International Restaurant & Bar Design Award 2012 for their creation.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-02 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

Under a forest of trees are located tables where diners Cantina restaurant A la carte can taste. The restaurant is located in Santiago de Compostela, Spain and the architect in charge of this genius was José Antonio Martín Vázquez interior with designer Enrique de Santiago .

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-04 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

Together this restoration finished in 2010, in a building of Galicia Archive of City of Culture in Santiago de Compostela that was intended as a warehouse for a part as a museum and cafe. Currently these two rooms are joined by a hollow, two large arched openings that expose the thick walls that separated converting the warehouse into a modern restaurant and a museum shop. It is a way to separate two different spaces but also reported.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-05 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez


A-Cantina-By-Estudio-Nomada-06 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

In the museum shop are placed on shelves and counters that can adjust the height to continually adapt products sold. Always functional but with a unique design. The main components used are aesthetically and visually timber and alternating colors and varied capable of providing a versatile image for any activity.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-07 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez


A-Cantina-By-Estudio-Nomada-09 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

  • The bar made of ceramic, forming a mosaic of different colors, starting from the side of the museum shop and going through a rough geometry arc ends in the next room where the restaurant is located.
  • The tables are arranged in parallel elongate, under some trees schematic pilgrimages evoke the shade of carballeiras. predominantly neutral tones and oak.
  • It also has a long counter that “through the wall” and connects applications store and cafe. This element imposes geometric color and uninhibited, as has traditionally been applied in the Galician popular art forms.
A-Cantina-By-Estudio-Nomada-13 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

Estudio Nomada:

The intervention was located in two premises annexed in the Archive of Galicia, building integrated in the “Cidade da Cultura de Galicia” (Galician City of Culture), for use as a cafeteria and museum store. We arise connecting the two areas through two separate cavities drilled in the thick wall that separates each space, maintaining the separation of both spaces, allowing to use and manage each side simultaneously as done traditionally on canteens at Galician villages .

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-14 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

Our proposal seeks its support, throughout a contemporary language, on popular culture in Galicia. These references subliminally allude to ordinary sensations of our cultural identity. To begin, we refer to the canteen as a model of traditional establishment in Galicia, a concept that permits reinterpretation through a modern filter. Abstracting this idea, the tables are arranged parallely elongated under schematic trees evoking popular festivities at the shelter of the shadow.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-16 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

A long counter that runs through the wall unifies and serves the cafeteria and the museum shop. Over this element, geometric and uninhibited color reigns, as applied in traditional Galician folk art demonstrations. As a support to the cafeteria area, a round and rotund body provides a hiding kitchen space, to prepare food and support the bar.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-18 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

At the store, bookshelves and counters with different dimensions and heights with adjustable settings, are distributed randomly, allowing versatility which we understand fundamental. Regardless of the apparent complexity that characterizes the City of Culture complex, our intervention consists of different elementes of furniture, without affecting the general project. These elements pretend to enrich the scope of the overall proyect with qualities such as color and wood which provide a vital scenery and character, able to accommodate any type of activity.

A-Cantina-By-Estudio-Nomada-19 A Cantina / Estudio Nomada

© Héctor Santos-Díez

Project Data:

Project name: A Cantina
Location: Santiago de Compostela, Spain
Coordinates: 42.869287, -8.526797
Type: Market / Super market / Canteen
Project Area: 277 sqm
Project Year: 2010
Status: Built
Completion Year: 2010

Awards:

  • 2012 – Restaurant and Bar Design Awards – Overall Winners: Best Restaurant – UK & International Category Winner: Canteen

The people:

Client / Owner / Developer: n/a
Interior Designer: Estudio Nomada, Hedras 6 nivel 1, E loft, Parq. Empr. Novomilladoiro, 15895, Ames, Santiago de Compostela, Spain
Text Description: © Courtesy of Estudio Nomada
Images: © Héctor Santos-Díez, Estudio Nomada

Location Map:

Related Posts:

A Cantina / Estudio Nomada
Reader Rating 3 Votes
7.2

Post's Gallery:

Send this to friend