A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Aalborg Waterfront  [/highlight1]

The master plan for Aalborg Waterfront links the city’s medieval centre with the adjacent strait, which was previously difficult for citizens to access due to the industrial harbour and the associated heavy traffic.

The qualities of the approximately one-kilometre stretch of quayside have been emphasised with a boulevard to accommodate cyclists and pedestrians.

At the same time, the city gets a promenade with steps and recessed terraces, allowing people to get close to the water. Various kinds of urban gardens facilitate activities such as markets, ball games and sunbathing.

The medieval Aalborg Castle is once again the centrepiece of the port through the establishment of an extensive green area to frame the historic ramparts.

The materials chosen are corresponding to the roughness of the strait itself, including asphalt, steel, concrete and wood, while at the same time containing subtle references to the sea through wavy pavement patterns, etc.

For all residents

The adjacent flower gardens are a calm, slightly sunken green space with a dense planting of trees and flowers. A lush, colourful oasis for all ages, primarily designed for quiet pursuits and as a recreational space for Aalborg’s new floating harbour pool, which is located along the waterfront, next to “Elbjørn” — a former ice-breaker converted into a floating restaurant/workshop.

The gardens are divided by wide tali-wood decking areas, which along the harbour promenade turn into broad south-facing seating areas. To shield against the winds from Limfjorden, the gardens have been sunken 60 cm, and the gardens are furthermore shielded from the Strandvejen Boulevard by a long continuous bastion in smooth, white concrete, also serving as seating.

Facilities for children

The westernmost part of the park, by the Limfjord bridge, is a café garden and activity area. The City of Aalborg shows great consideration when integrating facilities for both children and young people on the waterfront. The café garden is surrounded by eateries and offers an unconventional play park with soft curved grass mounds, rubber banks and polished stainless steel play components, small trees and unusual lighting.

At the eastern end of the promenade, the Utzon Park frames the new exhibition centre on Aalborg’s waterfront named the Utzon Centre. It is furnished with the unique concrete benches originally designed for the Sydney Opera House by Jørn Utzon. Utzon was fascinated by nature, and his works are inspired by nature’s organic shapes. The park’s cherry trees on a bed of spring flowers and the simple, sprawling lawn are inspired by his architectural ideas — which are also expressed in his soft, sculptural furniture design produced by Escofet.

Contrast and versatility have been the leading principles in the design of Aalborg Waterfront, and the waterfront has already become Aalborg’s urban garden. People of different age and from all walks of life come here.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Aalborg Waterfront
Location: Aalborg, Denmark
Type: Waterfront
Project Area: 170,000 m2
Competition: 2004 (1st Prize)
Project Year: 2005-2012
[box_note]
Awards:

  • 2011 The Danish Lighting Award
  • 2011 Finalist for the Sustainable Concrete Award
  • 2011 Roadway Prize
  • 2010 The honorary award Det Gyldne Søm, awarded by the Danish construction industry’s professional network Byggesocietetet
  • 2010 Aalborg Municipality Architecture Award
  • 2004 1st prize in architectural competition

[/box_note]

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Aalborg Kommune
Landscape Architects: C. F. Møller Architects and Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter Aps (since 2008 a part of C. F. Møller Architects)
Engineering: COWI A/S
Lighting Design: ÅF Lighting
Text Description: © Courtesy of C. F. Møller Architects
Images: © C. F. Møller Architects

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c20b06e3aa0227266&msa=0&ll=57.051912,9.924388&spn=0.014751,0.045447_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend