A password will be e-mailed to you.

Alemanys 5

The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s “Barri Vell” (Old District) inside the area of the original city walls.Its location on Alemanys Street is special as it stands opposite one of the oldest gates of the wall, which provides views from the house to the Sant Domènec convent, while from the convent the house can be seen with the Cathedral as a backdrop. Although it is difficult to determine the age of the building structures, the most important alteration dates from the sixteenth century and was carried out by Prior Esteve Arrufat. It later underwent many other reforms and additions that disfigured the original interior distribution.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-03-759x506 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The minimalism of the intervention suggests the austerity of past times. The new work dialogues with the old, searching for the point of compromise between the past and the present. The entry of natural light helps shape the volumes and emphasises the fluidity of the spaces. The refurbishment is resolved with very few materials: stone, wood, steel and concrete, used in their natural colours and textures. The colour of the oak provides a warming touch, while the steel contrasts with the stone and concrete.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-04-759x506 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The architectural unit consists of the body of the building and a side garden fronting onto the street. The building has two arms, the first one aligned with the street and the other with the thick interior wall. The staircase is positioned in the space in between these two bodies. This space then acts as a pivot point from which the rest of the layout is generated.This space is configured as the hinge that generates the entire layout. In the courtyard, an old cistern collects rainwater from the roof, which is used to fill the pool and water the garden.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-05-759x506 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The layout respects the logic of the existing structure to adapt it to the new functional requirements. On the ground floor, from the front door you enter the hall and a small shop. On the first floor there is an apartment, opening onto the courtyard and garden; and on the second and third floors there is a second, duplex apartment: it has the bedrooms on the lower floor, and the living room and kitchen upstairs to enjoy the views and access the rooftop terrace.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-12-759x648 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera


Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-25-759x974 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The garden, enclosed by high stone walls, has been formalised into three consecutive planes that go from hardest to softest: concrete, lawn and water. The paved zone contiguous to the house is in planed concrete and is covered by a set of cables for the wisteria to climb on. The plane of lawn, finished with a steel edge, floats above the water of the pool. It is like a long, dark reservoir that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-26-759x569 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The final aim of the restoration is to integrate old and new using sober and clean lines and attempting to celebrate essentials such as space, light, shadow, fire, stone, water and silence.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-08-759x783 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

Anna Noguera Architect:

The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s old district. Although it is difficult to determine the age of the building structures, the most important alteration dates from the sixteenth century.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-15-759x473 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the original construction, and the building has been freed of additions and recent reforms, interpreting the old elements not so much through an historical perspective as through their architectural qualities. The minimalism of the intervention suggests the austerity of past times. The new work dialogues with the old.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-18 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The entry of natural light helps shape the volumes and emphasises the fluidity of the spaces. The refurbishment is resolved with very few materials: stone, wood, steel and concrete. The architectural unit consists of the body of the building and a side garden fronting onto the street. The building has two arms, the first one aligned with the street and the other with the thick interior wall.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-24-759x506 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

The staircase, positioned in the space in between these two bodies, acts as a pivot point from which the rest of the layout is generated. The garden, enclosed by high stone walls, has been formalised into three consecutive planes that go from hardest to softest: concrete, lawn and water. The zone contiguous to the house is in planed concrete. The plane of lawn floats above the water of the pool. It is like a dark reservoir that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.

Alemanys-5-Apartment-Interior-By-Anna-Noguera-Architect-©Anna-Noguera-19-759x639 Alemanys 5 / Anna Noguera Architect

© Anna Noguera

Project Data:

Project name: Alemanys 5
Location: Girona, Spain
Coordinates: 41.986283, 2.826834
Type: Apartment Interior
Project area: 594 sqm
Completion Date/Year: 2010

Award:

  • 2011 – World Architecture Festival – Shortlisted
  • 2011 – WAN Awards – Category: RESIDENTIAL – Winner project of the year Interior + Dsign Awards

The people:

Client/Owners/Developer: Juan Manuel Ribera de Frías, Spain
Interior Designer: Anna Noguera Architect – Aragó 224, 3er 1a 08011, Barcelona, Spain
Building Surveyor: Jaume Vila Grabuleda, Ingrid Artigas Staak, Ingrid Artigas Staak, Spain
Carpenter: Fusteria Serra, Spain
Collaborator Arquitect: August Fabregat i Güell, Spain
Environmental Engineer: Mr Josep Viñas Céspedes, VIÑAS ENGINYERIA I SERVEIS, S.L., Spain
Installer: Mr Josep Maria Canals, Spain
Iron Work: CABRATOSA, Ferros Girona, Spain
Kitchens Consultant: Albert Aubach, Spain
Lighting Consultant: Susaeta Iluminación, Spain
Main Contractor: CAIBA, S.A., Spain
Structural Engineer: Juan Ignacio Eskubi Spain
Text Description: © Courtesy of Anna Noguera Architect
Images:© Anna Noguera Architect

Location Map:

Related Posts:

Alemanys 5 / Anna Noguera Architect
Reader Rating 5 Votes
8.1

Post's Gallery:

Send this to friend