A password will be e-mailed to you.

‘Atelier S’ Conversion Project

Atelier S By Stuttgart-based COAST office architecture. Conversion / refurbishment of a historical 17th century barn into a art studio and exhibtion space. Bringing together the past and the present, rustic and sleek.

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-02-759x568 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

A 17th century barn conversation in Waiblingen, Germany, Atelier S is a studio and exhibition space. Rustic elements were retained and restored (the building was in danger of immenent collapse) while a modern staircase sculpture leads to the second floor.

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-03-749x1000 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture


Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-04-759x568 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

  • Coast Office Architecture wanted to salvage the original aesthetic and identity of it’s former self by utilizing traditional connection methods and applications to strengthen the falling timber structure.
  • The roof and timber trusses were replaced to restore it from further damage and ruin. An application of clay plaster was placed in the interior to create a natural indoor atmosphere while the old stone walls were re-purposed.
  • The ground floor serves as an exhibition and workshop space. The barn’s history is kept alive from the exposed rustic walls and ceiling. Relaxation and privacy welcomes residents upstairs which can be accessed through a wooden staircase sculpture.
Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-05-749x1000 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

COAST office Architecture:

‘Atelier S’ is a conversion project of a 17th-century barn located in waiblingen, germany. Accommodating a studio and exhibition space, the design seeks to maintain the original aesthetic and identity of the timber structure by using traditional connection methods and applications to reinforce the falling barn.

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-07-759x471 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture


Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-08-759x568 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

Located in the center of the small town, the historic barn was facing an imminent danger of a collapsing roof due to the rotten timber members and damp exterior walls. the renovation project first replaced the damaged roof and timber trusses and reinforced the structure with new beams using traditional joinery techniques such as nails and wooden pegs.

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-09-749x1000 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

The interior was treated to an application of clay plaster to ensure a natural indoor climate while the old stone walls were repurposed. Keeping the barn door entrance in tact, the ground floors houses the exhibition and workshop area. the two zones remain defined through a subtle difference in elevation as well as the old wooden braces that run along the spine of the layout.

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-10-759x568 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture


Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-11-749x1000 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

Rustic details are exposed along the walls and ceiling, keeping the interior true to the barn’s history. The upstairs level houses a private artist’s retreat which can be accessed by a wooden ‘staircase sculpture’. Portions of the floor has been removed to allow natural daylight from the openings in the roof to reach the ground floor….

Atelier-S-Conversion-Project-By-COAST-office-Architecture-13-759x584 'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture

© COAST office Architecture

Project Data:

Project name: Atelier S
Location: Waiblingen, Germany
Coordinates: n/a
Type:

  • Type By Characteristic: Renovation / Expansion / Extension : House, Traditional House, House Interior
  • Type By Site: City / Town House
  • Type By Size: Small House – (51 sqm – 200 sqm)
  • Type By Structural: Plaster / Mortar / Masonry House

Specific Use of Building: Art studio & Exhibition Space
Materials: wood frame, wooden floors
Project Area: approx 125 sqm
Project Year: 2007
Status: Completed
Completion Year: 2008

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: COAST office Architecture – Helfferichstrasse 1, 70192 Stuttgart, Germany
Project Architect:  Zlatko Antolovic, Alexander Wendlik
Text Description: © Courtesy of COAST office Architecture
Images: © COAST office Architecture

Location Map:

Related Posts:

'Atelier S' Conversion Project / COAST office Architecture
Reader Rating 3 Votes
7.2

Post's Gallery:

Send this to friend