A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Brisbane Street Additions  [/highlight1]

The new spatial program of the addition to the Brisbane Street house, including the flexibility of spaces and relationships between them, reflects the changes in the contexts and attitudes of the clients’ lifestyle as compared to those living in the home at the time of its construction 100 years ago. Additionally, a boundary on the move was created for the home with a series of disparately angled raw concrete panels dangerously pushing and pulling against each other to become the container.

The concept for the Brisbane Street house was drawn from the way in which our clients, an airline pilot and a parks manager, live their lives. We imagine this to be in stark contrast to the everyday life of the first occupants of the century old Perth residence. While the old house is valued, the design of the new addition is not in any way a replica. Instead, the new spatial program, the relationships between spaces, movement through rooms, flexibility of spaces and the relationship between interior and exterior are different because now we think differently about how we live in our cities,houses and relationships and consequently we think differently about how we construct them. Our clients asked us to design a house to reflect the broader and immediate contexts in which they lead active lives. The concept, catalysed by our reaction to the local authority’s request to articulate the large area of wall on the western boundary, was to redefine the edge, to create a boundary on the move, in tension and compression and not necessarily straight. As a result, a series of angled, non-parallel raw concrete panels dangerously pushing and pulling against each other became the container.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Brisbane Street Additions
Location: Brisbane Street, Perth, Western Australia, Australia
Type: Concrete House, Renovation House, House Interior, Interior Award
Project Area: approx 300 – 350 sqm
Project Year: 2010
Completion Year: 2011
[box_note]
Awards:
Australian Interior Design Awards : 2012 Best Of State Residential Design
[/box_note]

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Privat
Architects: rad architecture
Interior Designer: rad architecture
Project Architect: Craig Riley
Project Designer and Senior Lecturer Architecture and Interior Architecture Curtin University: Lynn Churchill
Project Team: Patrick Hubble, Kelwin Wong
Structural consultant: Chas Cornforth
Lighting consultant: Reg Campell (Mondoluce Lighting)
Consultant Builder: Heiner Huning
Concrete Panels: Pedro & Franzie Turibaka
Roofing: John Warrington
Plumbing & Gas: Jay Sutton
Lindquist Electrical: Ash Lindquist
Action Formwork: Cheech Rechichi
Text Description: © Courtesy of rad architecture, architecture.com.au
Images: © Andrew Pritchard

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c39cce2d74f7013c0&msa=0&ll=-31.943058,115.864048&spn=0.046031,0.090895_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to friend