A password will be e-mailed to you.

Buddhist Meditation Centre Metta Vihara

The Buddhist Meditation Centre Metta Vihara is located in Hengstdijk – a small village near the Belgian border – in a remote area of the Netherlands. The new accommodation provides 22 beds in 13 one and two person bedrooms, a meditation hall, library, and dining hall. Form and materials used in the centre relate to the rural vernacular building, but used in a new and fresh way. Our overall design concept was to design a building that, while beautiful, wasn’t overly comforting. This is in line with the philosophy that, while on retreat, one should feel relaxed, but not necessarily ‘at home’.

  • As a result, Metta Vihara has strong aesthetics that feature robust and raw materials. The Metta Vihara building is the first newly built meditation centre in the Netherlands.
Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-02-750x1000 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

Bureau SLA

The Buddhist Meditation Centre Metta Vihara is located in Hengstdijk – a small village near the Belgian border – in a remote area of the Netherlands. The inhabitants of Metta Vihara (defined as ‘community of loving kindness’ in the Pali language) are members of the Triratna Community, a Buddhist movement not aligned to one traditional school, but one that draws on the whole stream of Buddhist inspiration.

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-04-759x497 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

The new accommodation provides 26 beds in 13 one and two person bedrooms, a meditation hall, library, and dining hall. Form and materials used in the centre relate to the rural vernacular building, but used in a new and fresh way. As the centre is financed mainly by gifts from community members and friends, one of the design briefs was to maximize the the space while minimizing the cost. Our overall design concept was to design a building that, while beautiful, wasn’t overly comforting. This is in line with the philosophy that, while on retreat, one should feel relaxed, but not necessarily ‘at home’. As a result, Metta Vihara has strong aesthetics that feature robust and raw materials.

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-08-750x1000 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

The overall form of the meditation centre is an interpretation of the so-called Mansard roof, also known as the French roof. Used throughout the area (mainly because of its low cost), the Mansard roof is found widely on houses and barns. The facade of the centre – along with the cladding of the roof – is made of corrugated steel, a material popular for its low cost, strength, and long life. Typically, the drawback of using corrugated steel is in the ungraceful way it joins with other materials, specifically at the corners and in the overlays.

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-09-750x1000 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

At Metta Vihara, however, it has been used ‘as is’: no joints and no connections. Western red cedar beams and white wood window frames mark the transitions from one steel sheet to the next, with the horizontal lines of the beams giving the building depth and profile. Three different colors of steel are used, and in three different wavelengths. Indeed at first sight, it is not at all clear what the scale of the building is: does it have five floors? Three? Two?

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-10-759x497 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

The same approach of using raw materials in this new way is also used in the design of the windows. The windows in the steel skin – in facade and roof – are standard Velux windows, which are technically superb and relatively inexpensive. As with the corrugated steel, however, there is often an aesthetic compromise in the joints with other materials. In the case of Metta Vihara, though, they are framed with white painted wood, giving them a distinctive look. As a contrast to the more industrial looks of the steel, the short sides of the building and the terrace walls are cladded with wood, a robust but also warm material. For this, wood already available on site was used: the left-overs of the scaffolding wood used by the builders.

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-12-759x448 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

The structure’s interior consists of unfinished building materials, albeit used in a considerate – even delicate – way. Structural walls are bare unplastered lime stone. Floors are raw concrete, polished and uncovered, with the exception of the meditation hall, which features black bamboo flooring. Non-bearing walls are made of ecologically manufactured MDF sheets and are coated with transparent colours, in order that the structure of the material remains visible.

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-14-750x1000 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Buddhist Meditation Centre Metta Vihara

In the meditation hall, doors open to the outside, allowing’open air meditation’. When closed, these doors – made of perforated corrugated steel – serve to filter the sunlight. This gives the space an intimate atmosphere, providing optimal conditions for meditation. The building has been warmly received by local residents, as evident in a conversation we heard between two passing cyclists: ‘this new cowshed looks really good, but why does it have so many windows?’

Buddhist-Meditation-Centre-Metta-Vihara-By-Bureau-SLA-06-759x569 Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA

© Bureau SLA

Project Data:

Project name: Buddhist Meditation Centre
Location: Hengstdijkse, Kerkstraat 36, 4585 AC Hengstdijk, Netherlands
Coordinates: 51.348524,3.998833
Type: Community Centre
Program: 13 bedrooms, meditation hall, library and dining hall.
Gross Floor Area: 465 sqm
Design Year: Start design – 2009
Construction Year: Start building – 9/2011
Opening: 5/2012
Status: Built
Completion Year: 2012
Visit Buddhist Meditation Centre Metta Vihara’s website: here

The people:

Client / Owner / Developer: Metta Vihara
Architects: Bureau SLA – Elektronstraat 12, 1014 AP Amsterdam, Netherlands
Project Architect: Peter van Assche
Project Team: Peter van Assche, Hiske van der Meer, Gonçalo Moreira, Charlotte Vermaning, Justyna Osiecka
Contractor: Van Kerckhoven Bouw, Kloosterzande
Structural Engineer: Sineth Engineering, Schiphol
Sustainability Engineer: Sunraytec, Woerden
Text Description: © Courtesy of Bureau SLA
Images: © Bureau SLA, Buddhist Meditation Centre

Video:

Location Map:

Related Posts:

Buddhist Meditation Centre Metta Vihara / Bureau SLA
Reader Rating 4 Votes
6.6

Post's Gallery:

Send this to a friend