A password will be e-mailed to you.

Capital Hill Residence

Russian billionaire Vladislav Doronin has commissioned Zaha Hadid to design a house in Moscow, Russia for his supposed supermodel girlfriend Naomi Campbell. This building pulled out of a Sci-Fi movie, surrounded by pine and birch trees high providing a bit of privacy. Located on the north-face hillside in Barvikha where pine and birch trees grow up to 20 metres high, a villa with fluid geometries emerges from the landscape. Its programme is divided into two components: one merging with the hillside, another floating above the ground with dynamic views overlooking the forest.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-03-759x767 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

© Zaha Hadid Architects

The overall design of the 2650 square meters ‘Capital Hill Residence’ features two spatial components. The main floor materializes from its hill-side location, housing the more communal living, while an approximately 22-meter high tower structure, emerges upwards from the central volume offering dynamic views of the surrounding wooded landscape.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-05 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

© Zaha Hadid Architects

The villa is organized on four levels, the lower level serves as a leisure space with a living room, massage and fitness room as well will include a sauna and hamman baths. The ground level is designed for parking space. The first floor houses the study, guest room and children’s room while the top floor has master bedroom with a terrace for breathtaking forest views. The third level features the main living room, dining space, kitchen entertainment and indoor swimming pool.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-06-759x414 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 06 – © Zaha Hadid Architects

The landscape design brings nature lapping back up to the thresholds, reinstating the forest fringe and healing the construction scars. The treatment is wholly naturalistic and predominately native, typical of the broader environment. Elements of traditional woodcraft provide opportunities for discovery, play and relaxation and express cultural connections that are intrinsically sylvan and Russian. Heightened seasonality cycles through the fiery blaze of autumn, the purity of winter’s snowy covering, followed by the bright-green and blossom of spring and summer. Clearings are filled with dappled light by day and mystery by night.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-07-759x413 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 07 – © Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects

The form for the villa comes from the natural topography – a building that emerges from the landscape, while remaining partially embedded in the hillside.

The first of the villa’s components is strategically placed to merge with the sloped landscape, while a separate volume floats 22 metres above the ground, benefitting from the breathtaking views of the Barvikha forest.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-10-759x414 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 10 – © Zaha Hadid Architects

The programme is organised vertically, on four levels. The lower level is envisioned as leisure space and includes a living room, massage and fitness areas as well as a sauna and hamman baths. One level up is the main living room, dining space, kitchen, entertainment and indoor swimming room and parking spaces are located on the ground floor.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-11-759x414 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 11 – © Zaha Hadid Architects

The main entrance lobby, study/library, guest room and children’s room are distributed on the first floor while the master bedrooms and a lounge with an exterior terrace occupy the upper level.

The two main components of the house are articulated by three legs: concrete columns which establish a strong dialogue between both levels, while functioning as structural elements. Vertical shafts inside the legs contain all mechanical elements and services connecting to the upper level, including a transparent glass elevator and staircase.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-13-759x414 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 13 – © Zaha Hadid Architects

The main entrance to the house is located on the first floor. Within this space, the three concrete columns intersect the main roof, proposing skylights and a double-height space. The view from the living room is framed by two-curved in-situ cast concrete structures which also serve to create divisions between the main living room, dining room and indoor swimming pool.

The general design concept is to extend the exterior topography to the interior of the building, while geometrical definition is derived from the surrounding environment of flowing terrain levels stretched to generate the new landscape, creating continuous integration between interior and exterior spaces.

Capital-Hill-Residence-By-Zaha-Hadid-for-Naomi-Campbell-render-03-759x542 Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell

render 03 – © Zaha Hadid Architects

Project Data:

Project name: Capital Hill Residence
Location: Barvikha, Moscow, Russia
Coordinates: 55.722803, 37.257138
Type:

  • Type By Characteristic: Modern House, Luxury House, Tower House,
  • Type By Site: Forest House
  • Type By Size: Large House – (more than 650 sqm)
  • Type By Materials: Concrete House

Project Area: 2,650 sqm
Project Year: 2006-2011
Status: Under Construction
Completion Year:

The people:

Client / Owner / Developer: Vladislav Doronin, Naomi Campbell
Architects: Zaha Hadid Architects – Studio London, 10 Bowling Green Lane, London, United Kingdom
Project Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project Director: Helmut Kinzler
Project Architect: Daniel Fiser
Project Team: Thomas Sonder, Anat Stern, Gianni Giuffrida, Juan Estrada, Martha Read, Kristina Simkeviciute, Talenia Phua Gajardo, Muthahar Khan, Erhan Patat, Lourdes Sanchez, Daniel Santos, Tetsuya Yamazaki, Mariana Ibanez, Marco Vanucci, Ebru Simsek, Kevin McClellan
Interior Design: Zaha Hadid Architects
Engineering: Ant Yapi
General Contractor: Ant Yapi
Facade Contractors: Fibrobeton / Schueco-Aygun Aluminum / Sinerji
Lighting Engineering: Symetrys / Lichtplanner
Landscape Designer: Dan Pearson Studio
Acoustic Engineering: Sound Space Design
Text Description: © Courtesy of Zaha Hadid Architects, Dan Pearson Studio
Images: © Zaha Hadid Architects

Location Map:

Related Posts:

Capital Hill Residence / Zaha Hadid for Naomi Campbell
Reader Rating 2 Votes
7.1

Post's Gallery:

Send this to a friend