A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Casa solare  [/highlight1]

Casa Solare was designed by milan-based practice Studio Albori, located 5,700 ft above sea level in the Italian Alps, in the village of Vens in the Val D’Aosta region. This sustainable architecture building is designed to gain maximum solar energy to provide for the entire house.

Casa Solare’s north-facing facade has very few windows, which helps to keep heat in. Inside and out, the larch timber that supports the house’s frame and lines the interior walls is left untreated.The south-facing facade is comprised of an exposed weight-bearing frame made from locally sourced larch timber. The material has been left untreated and unpainted, creating the exterior’s raw aesthetic.

Solar energy is integrated in three diverse methods, beginning with the accumulation of light and heat through the glazing of the southern elevation. The energy is stored and released slowly through a layer of mineral salts within the panes lines with phase change material, Referred to as PCM. the rooftop photovoltaic panels generate electricity and a wood burning stove on the ground floor for cooking.

This is perfectly designed to benefit from the sun’s position in the sky, and it includes passive solar design details that allow the house to stay cool on the warmest of days. Overhangs above the abundant south-facing windows draw in the sun’s heat during winter but block out the more intense summer sun. Phase change panels absorb the sun’s warmth at daylight hours and then releases it at night to keep the house comfortable and shut out that Alpine chill after sunset.

Studio Albori balances the free spirit of its architects and designers with the need to build its projects as environmentally responsible and energy-efficient as possible. Additional projects include a sustainably designed housing development in Costa Rica and renovated apartment buildings in Milan.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Casa solare (solar house)
Location: Saint-Nicolas, Nucleo Vens, Val d’Aosta, Italy
Type: Wood House, Green House, Sustainable House, Mountain House, Tower House, Tiny / Small House
Project Area: approx 300 sqm
Site Area: 430 sqm
Total floor area: 83 sqm
Project Year: 2010 – 2011
Completion Year: 2011

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: studio Albori – via Papi 20, 20135 Milano, Italy
Project Architect: Emanuele Almagioni, Giacomo Borella, Francesca Riva
Collaborators: Lorenza Crotti, Virginia Chiappa Nunez, Panagiotis Veizis
Energy Management: Günther Gantioler / tbz, Bolzano; Christian Cavorsin / Atelier project, aosta
Structural Engineer: Echo-D, Aosta
Contractor: Echo-D, Aosta
Text Description: © Courtesy of  studio Albori
Images: ©  studio Albori

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c5ae670f5d6ba9aa9&msa=0&ll=45.724233,7.139246&spn=0.009467,0.022724_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend