A password will be e-mailed to you.

CCR1 Residence

Wernerfield’s CCR1 Residence is a lakeside retreat that resists the obvious. This residence is located on a beautiful wooded site on Cedar Creek Reservoir and is intended to provide an artful and low maintenance retreat that would blend in with the site. A slender floor plan design allowed for the buildings to be woven carefully through the dense forest of pine trees that were planted by the owner on the property as a child.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-02-Robert-Yu-759x422 CCR1 Residence / Wernerfield

© Robert Yu

“An intense collaborative effort between design team and client transformed a long-held family property into Cedar Creek Compound, a legacy weekend destination where the harmony between built structure and site results in a completed project that feels as if it has been in situ for years. The primary residence is carefully slipped into a tall grove of mature pine and oak trees to assist in establishing this theme, while minimizing tree loss and maximizing views to the lake beyond. Wood, stone, concrete, and weathered steel are used throughout, reflecting the native environment. While focus toward the lake is instinctive, a linear stone entry wall provides privacy to a sunken courtyard and exterior hearth at the home’s entrance.” – Hocker Design Group/Landscape Architects

CCR1-Residence-By-Wernerfield-03-Robert-Yu-759x507 CCR1 Residence / Wernerfield

© Robert Yu

“Impeccably detailed everywhere. There was nothing that didn’t need to be in this landscape.” – ASLA Awards Jury

CCR1-Residence-By-Wernerfield-06-Justin-Clemons-759x482 CCR1 Residence / Wernerfield

© Justin Clemons

This predominately horizontal structure has an amazing presence, appearing almost as a part of the landscape while deploying strong forms and materials. The heaviness of its roof frame seems to levitate, creating a counterintuitive but powerful effect. The broad array of materials, including an unusual use of stone and concrete together, serves to contextualize the structure, weaving it into its forest setting and creating the impression that the home was designed almost as a landscape element.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-07-Hocker-Design-Group-759x507 CCR1 Residence / Wernerfield

© Hocker Design Group

Set in a laid-back neighborhood in Trinidad, Tex., CCR1 blends in with the bungalows and modest structures nearby. From the street, it’s easy to miss the house, even when you’re looking for it. Cross the entrance gate, though, and you’re rewarded with a stunning view: mature pine trees; courtyards; covered porches; and the bold, striking horizontal volume of the weekend retreat.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-09-Robert-Yu-759x914 CCR1 Residence / Wernerfield

© Robert Yu

The lakeside house, as Texas Society of Architects 2015 Design Awards juror Alex Krieger, FAIA, described it, “has an elegant and quiet serenity, where the horizontality of the landscape and of the building contrasts with the wonderful vertical forest where it sits.” This relationship between the house and landscape is pivotal. In an unusual reversal, the owners engaged landscape architect David Hocker before contacting Wernerfield. Encouraged by the clients, landscape architect and architects embarked on a process of true collaboration from the very beginning. Acclaimed interior design architect Emily Summers joined the team later on.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-12-Justin-Clemons-759x506 CCR1 Residence / Wernerfield

© Justin Clemons


CCR1-Residence-By-Wernerfield-14-Wernerfield CCR1 Residence / Wernerfield

© Wernerfield

The result is an environment where nothing feels disconnected or out of place. Take, for instance, the long, stone wall, which bisects the site as it weaves through the majestic pine trees planted decades ago by the owner when he was still a young man. Resembling the boundary-marker of a far more ancient site, the wall brings a Cartesian order to an otherwise-fluid setting, organizing the various courts, pavilions and gardens, the entry drive, the main house, and even the pier that juts into the lake.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-19-Robert-Yu CCR1 Residence / Wernerfield

© Robert Yu

Wernerfield:

Set in a wooded, 7 acre site above Cedar Creek Lake, this series of buildings are weaved discreetly below the tree line and take advantage of commanding views of the surrounding lake. The collaborative effort between design team and client transformed a long-held family property at into a legacy weekend destination where the harmony between built structure and site results in a completed project that feels as if it has been in situ for years. This master plan addressed the project from the street to the lake in helping to site the house, pavilion, tennis court, and large garage barn amongst a high canopy of existing loblolly pine trees and live oaks.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-24-Justin-Clemons-759x549 CCR1 Residence / Wernerfield

© Justin Clemons

The primary residence is carefully slipped into a tall grove of mature pine and oak trees, to assist in establishing this dynamic of minimizing tree loss and maximizing views to the lake beyond. The pine trees on the property are not only majestic, but were planted by the client as a young boy. A simple and restrained materials palette of wood, stone, concrete, and weathered steel are used throughout the project, reflecting the native environment.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-36-Robert-Yu-759x422 CCR1 Residence / Wernerfield

© Robert Yu


CCR1-Residence-By-Wernerfield-39-Hocker-Design-Group-759x504 CCR1 Residence / Wernerfield

© Hocker Design Group

The entry sequence from a rural country road begins through a weathered steel plate gate and screen. A waterjet cut barcode in the gate signifies the property with the actual family moniker bestowed upon the site. The gate slides open to reveal a 350-foot long stone boulder wall that emerges from the earth to create an axial spine that terminates at the residence beyond. Proceeding down the cobblestone driveway toward a permeable gravel motor court, the stone wall seems to grow as the elevation of the drive falls. Strategic openings in the wall along the route allow mature existing trees to penetrate the vertical plane, and reveals the home and landscape beyond. Opposite the wall, allée elms reinforce the linearity of the entry procession and provide a buffer to the openness of the site beyond.

CCR1-Residence-By-Wernerfield-44-Hocker-Design-Group-759x531 CCR1 Residence / Wernerfield

© Hocker Design Group

Project Data:

Project name: CCR1 Residence
Location: Caddo Cove, Trinidad, Texas, United States
Coordinates: 32.227271, -96.112619
Type:

  • Type By Characteristic: Contemporary House, Green & Sustainable House
  • Type By Site: Lake House
  • Type By Size: Medium House – (201 sqm – 450 sqm)
  • Type By Materials: Concrete House

Project Area: 4,690 sq.ft / 422 sqm
Site Area: 7 acre
Status: Built
Completion Year: 2014

Awards:

  • 2016 – American Architecture Prize – Category: Landscape Architecture > Gardens – Silver Award
  • 2015 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Dallas Built Design Awards – Honor Award
  • 2015 – American Society of Landscape Architects Awards (ASLA Awards) – Category: Residential Design – Award of Excellence

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Wernerfield – 9014 San Leandro Dr, Dallas Texas 75218, United States
Landscape Architect: Hocker Design Group – 918 Dragon Street, Dallas Texas 75207, United States
Landscape Team: David Hocker Lead Designer, Biff Sturgess, Shane Friese
Interior Designer: Emily Summers Design Associates
Contractors: Wernerfield + TC Robinson Group
Landscape Contractor: Southern Botanical
Structural Engineer: L.A. FUESS PARTNERS, INC.
Text Description: © Courtesy of Wernerfield, Hocker Design Group, texasarchitects, ASLA Awards
Images: © Wernerfield, Hocker Design Group, Robert Yu, Justin Clemons

Video:

Location Map:

Related Posts:

CCR1 Residence / Wernerfield
Reader Rating 12 Votes
8.2

Post's Gallery:

Send this to a friend