A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Dutch Mountain House  [/highlight1]

The design office founded in 2008, is based in Amsterdam and consists of 3 founders (Sanne Oomen, Oscar Vos & Thomas Dieben),who are constantly searching for strategies in sustainable design and the transformation of existing, structural flexibility, design modularity and temporal design.

The semi-subterranean house blends into the landscape of the Beverly Hills Nature Reserve. The large glass front on the south side leaves the heat within those in the concrete is stored. In summer, the earth cools the house naturally. A wooden canopy regulates zoninval and the only visible architecture on the outside. The supporting structure is open with a slight recessed chambers filled package. The house is flexible and can grow with the residents.

The underground house is embedded in the moorland. The large glass facade Allows the sun to warm the concrete shell. The thermal mass keeps this warmth and cool the house in the summer. The wooden cantilever regulates the sun and is only visible in the landscape architecture. The open structure of the house is filled in with a light set of rooms, giving it a Flexibility to grow together with its owners.

There is a binary spatial experience in the house. Either you are in a room, with a cave-like atmosphere, daylight coming to you through deep cuts in the mountain – or you are in the large open space in front of the stacked rooms. This large space is oriented towards the 90 m2 glass facade which offers a spectacular view of the surrounding woods.

The contrast between shell and rooms is clearly visible. The concrete wall, needed to retain the mass of the mountain, is left unfinished. The welding joints of the steel spans are visible and the wood is untreated. Within this rough shell of untreated construction materials, the stack of rooms tells a completely different story: every room is finished by the inhabitants in a unique and colorful way, which expresses the individuality of the boxes.

The design is an experiment in sustainable strategies in both architecture – the hardware – and the technical installations – the software – which have been designed by Arup Amsterdam. The software concept consists of photovoltaics, LED lighting, wood pellet heating in combination with low temperature heating, CO2 monitored ventilation, a grey water circuit and the use of smart domotics. The result is a house in which the total amount of energy produced exceeds its consumption: excess energy can be used for a electric car.

The house is bold and unpredictable: an experiment in sustainable strategies in concept, structure, material and technical installations. A house that blends quietly in its surroundings, but stands out with spatial surprises.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Dutch Mountain
Location: Huizen, Netherlands
Type: Mountain House, Holiday House, Sustainable House
Floor Area: 709 m2 BVO / GFA
Project Year: 2008
Completion Year: 2011.11

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Denieuwegeneratie Architecten
Project Architects: Sanne Oomen, Thomas Dieben, Oscar Vos
Contractor: De Kamper
Sustainability: Arup
Installations: Van Veldhuizen Energie, Sloof Elektrotechniek
Structural Engineer: van Rossum Amsterdam
Interior: 13 Speciaal
Lighting (LED): Erco
Chromatic Advice: Asmir Ademagic
Text Description: © Courtesy of Denieuwegeneratie Architecten
Images: © John Marshall Lewis, Jaap Vliegenthart

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:http://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004bbb019df2b8ba1d35&msa=0&ll=52.29499,5.219879&spn=0.035433,0.090895_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend