A password will be e-mailed to you.

Earth House

The Rammed Earth House is a 4 bedroom residence, with integrated pool and landscaped garden, largely inspired by its context — an elevated rural property of 97 acres in a rugged, coastal environment with sweeping views to the distant ocean. The design aims at unifying architecture, interior, landscape and furniture design, with consideration to site and context to ensure the house contributes to the rural characteristics of the area. The house is sited following a careful analysis, to utilise natural windbreaks, responding to the topography, changing colour, and the texture of the landscape.

Earth-House-By-Jolson-02 Earth House / Jolson

© Earl Carter

The dwelling envelopes a central landscaped forecourt, consisting of a formal garden and circular driveway creating a sense of entry, whilst providing protection from the elements. Poplar trees govern the circular driveway of native long grasses, designed to capture the movement of the wind to create a natural room without walls, leading into the entry.

Earth-House-By-Jolson-03-759x374 Earth House / Jolson

© Earl Carter

The western elevation viewed on entry consists of solid rammed earth walls, expressed inside and outside, as thermal banks capturing the afternoon sun, as well as providing privacy.

Earth-House-By-Jolson-07-759x971 Earth House / Jolson

© Earl Carter

Behind the rammed earth walls, a series of cranked and stepped modules follow the natural site contours. Each module slices the view so that the landscape becomes a progression through the interior. The individual modules contain lounge & dining, bedrooms & bathrooms, study & kitchen zones, which are interconnected by a 25 metre corridor spine. Following a radial path, the change in direction of the spine is reminiscent of a ‘disappearing street’.

Earth-House-By-Jolson-08-759x569 Earth House / Jolson

© Earl Carter

The eastern elevation is glazed to siphon dominant views inside, designed around a large enclosed courtyard, protected from the gale force winds, allows northern sunlight to filter into the main living areas. Buffered from the main house by the courtyard is a self-contained sleeping and living zone, forming a guest wing, connected by a glazed link which can slide open to integrate the adjacent wet-edge pool and surrounding deck. Elevated from the landscape, the deck and swimming pool become the pool fence.

Earth-House-By-Jolson-10-759x591 Earth House / Jolson

© Earl Carter

Rammed earth walls using local Dromana crushed rock provide thermal mass, shelter from the afternoon sun and severe winds. Natural stone floors and tiles, anodised aluminium windows, and timber joinery form the main material palette.

Earth-House-By-Jolson-11-759x584 Earth House / Jolson

© Earl Carter

Most living spaces face east, whilst the main north facing living room maximises solar access through the courtyard. Cross breezes are promoted to all rooms through opening windows/doors. Hydronic heating is used throughout. Spaces are zoned mechanically for efficiency.

Earth-House-By-Jolson-13-759x497 Earth House / Jolson

© Scott Newett

A septic sewer system collects and treats raw sewerage, releasing effluent into the landscape. Two 50 000 litre water tanks are buried in the landscape, collecting rainwater directly from the roof. One tank is for potable water, whilst the other is used for irrigation. The swimming pool is heated using solar power.

Earth-House-By-Jolson-09-759x600 Earth House / Jolson

© Earl Carter

Jolson Architecture:

Our client was drawn to European villages and the qualities and mystique of the dwellings that defined them. Earth House is our contemporary response to their memories, imagery and dialogue, in the context of the rugged Australian coastline and without recreating inappropriate historic styles.

Earth-House-By-Jolson-14-759x502 Earth House / Jolson

© Scott Newett


Earth-House-By-Jolson-16-759x362 Earth House / Jolson

© Earl Carter

A harsh coastal location called for the robust construction materials that also gave a sense of performance. And as a second house, it had to be low maintenance. The result is a building constructed predominantly from local earth, which responds seamlessly to the rugged environment.

Earth-House-By-Jolson-05 Earth House / Jolson

© Earl Carter

Individual modules contain separate living zones that come together to form an arc that maximises the sweeping rural and coastal panorama, bringing the outside in. Each module is connected by a feature hallway that is reminiscent of a disappearing street.

The arc of Earth House sits tangentially to a giant circular driveway lined with sculptural, deciduous trees. These encircle rolling mounds of native grass that capture the movement of the wind.

Earth-House-By-Jolson-01 Earth House / Jolson

© Scott Newett

Project Data:

Project name: Small House
Location: Victoria, Australia
Coordinates: n/a
Type:

  • Type By Characteristic: Green & Sustainable House
  • Type By Site: Hill House, Countryside / Suburb House
  • Type By Size: Big House – (451 sqm – 650 sqm)
  • Type By Materials: Rammed earth House

Project area: 465 sqm

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Jolson Architecture – 58-64 Greville St, Prahran VIC 3181, Australia
Builder: Crest Building Co.
Structural Engineer: Burns Hamilton & Partners Pty Ltd
Landscape Consultant: Matoba Landscape Consultants Pty Ltd
Text Description: © Courtesy of Jolson
Images: © Scott Newett, Earl Carter

Location Map:

Related Posts:

Earth House / Jolson
Reader Rating 5 Votes
7.0

Post's Gallery:

Send this to a friend