A password will be e-mailed to you.

Elizabeth II

Sag Harbor-based studio Bates Masi + Architects defy the conventions of modern design, through placing acoustically tuned ‘sprung cedar boards’, that ensure residents can hold parties without disturbing their neighbours, at the forefront of the design. The Elizabeth II House is situated in Amagansett, a hamlet on the southern shore of Long Island. The location of the house, in the heart of a bustling resort town, became the focus of the design.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-02-759x608 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

This elegant looking house, located in Amagansett NY, shows interesting layer based architecture which combines the large glass wall facades and strong presence of wood.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-03-753x1000 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

Acoustic considerations, more than visual ones, drove the design of this house in Amagansett, a resort town in the Hamptons. What began as an effort to block out unwanted noise progressed to a rich exploration of space and sound within the five-bedroom. Its mass rests on a series of parallel, 20-inch-thick walls that provide excellent thermal as well as acoustic insulation. Extending beyond the living spaces and ascending in height toward the heart of the house, these walls diffract sound waves to keep gathering spaces quiet.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-05-759x958 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The architects created features that acoustically “tune” parts of the house—an adjustable sound baffle in the living area as well as stair treads of varying thicknesses that change the pitch of footfalls as one climbs up or down. But there is plenty in the house to reward the eyes, too, such as the wide-board cedar siding used inside and out, which is affixed with custom steel clips that double as cabinet pulls and robe hooks.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-06-759x789 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

Bates Masi + Architects:

Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for the other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-06-759x789 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-07-778x1200 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The walls are built with insulated concrete forms, a wall assembly nearly 20” thick comprised of a poured concrete core that is continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-08-795x1200 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-09-795x1200 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and as hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-11-747x1000 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, up to the childrens’ rooms on the upper floor.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-13-759x504 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.

Elizabeth-II-By-Bates-Masi-Architects-14-759x500 Elizabeth II / Bates Masi + Architects

© Bates Masi + Architects

Project Data:

Project name: Elizabeth II
Location: Amagansett, New York, United States
Coordinates: 40.975340, -72.139225
Type:

  • Type By Characteristic: Holiday House, Luxury House
  • Type By Site: Countryside / Suburb House
  • Type By Size: Medium House – (201 sqm – 450 sqm)
  • Type By Materials: Wooden House

Project Area: 3, 200 sq.ft / 288 sqm
Site Area: 0.5 acres
Status: Built
Completion Year: April 2014

Awards:

  • 2015 – Interior Design Magazine Award – Best of Year Awards – Category: Beach House – Winner
  • 2015 – Professional Builder Design Awards – Gold Award
  • 2015 – Builder’s Choice & Custom Home Design Awards – Merit Award
  • 2015 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA New York Design Awards – Award of Excellence
  • 2015 – Residential Architect Design Awards – Category: Custom/Over 3,000 Square Feet – Winner
  • 2014 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Long Island Awards – Category: Residential > Single & Multi-Family – Archi Awards
  • 2014 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Peconic Awards – Merit Award
  • 2014 – Wood Design & Building Magazine Awards – Citation
  • 2014 – Western Red Cedar Design Awards

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Bates Masi + Architects – 138 Main Street, Apple Bank Building, Second Floor, Sag Harbor, NY 11963 United States
Project team: Paul Masi, Harry Bates, Doug Farrell, Peter Storey, Robert Couch
Interior Designer: Bates Masi + Architects
Landscape Architect: Bates Masi + Architects
Text Description: © Courtesy of Bates Masi + Architects
Images: © Bates Masi + Architects

Location Map:

Related Posts:

Elizabeth II / Bates Masi + Architects
Reader Rating 8 Votes
7.8

Post's Gallery:

Send this to friend