FCN 2009 Holiday House / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

FCN 2009 Holiday House By Maria Giuseppina Grasso Cannizzo - 01
 FCN 2009 Holiday House  

FCN 2009 Holiday House designed by Italian Architects – Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, It Situated on the side of a hill, in a seismic area, this is a lesson in freshness of thinking, invention and in the inseparable nature of structure and architecture.An apparently solid plywood-clad box floats above the site, pitched so as to enjoy the horizon and the distant sea. It prises open by means of a movable guest-wing, mechanically operated, which slides away to reveal a terrace and a glass wall to the main house. The main fixed element of the house is constructed in prefabricated concrete.

The holiday house is located in an area of ​​about 9000 square meters, in an agricultural area in the countryside of Noto. The steep terrain is predominantly clay and planted with olive, carob and almond trees. The new house was primarily to provide a covered outdoor area adjacent to the living, providing vision to the valley and the sea with three bedrooms (one for the owner and two rooms with bath for guests), to establish a relationship with the Hague and ensure safety during the winter months.

The project includes two parts, a fixed built with prefabricated reinforced concrete and a movable iron structure. The movement takes place along two tracks anchored to the supporting structure of the terrace. The body iron in the closing phase falls below the cover plate in reinforced concrete, while in the opening phase extends outside of the coverage plan AC, generating a variation of the floor of the terrace (from 13 to 32 square meters square meters). The movable body cooperates with the panels, folding and pivoting to the total closure of the volume, and coincides with the anti burglary. The different nature of the two bodies is enhanced by the use of different target: the body is designed to house about the body and iron in the residence for guests.

The variable configuration of the total volume, obtained by the introduction of the movement on the integration of cubic volume, allowed to exceed the limits of the rules which did not allow to insert in the program required functional building volume. The positioning of the floor than the ground level provides a view to the sea. The placement of the pavement with respect to the campaign has secured a view to the sea.

The structure is made of prefabricated or manufactured off site to contain the budget and overcome the difficulties of access to the site. The structure of the fixed body is formed by partitions, prefabricated reinforced concrete beams and slabs and the insulation is ensured by a ventilated wall Okume, leaning against the outer face of the prefabricated elements. The interior partitions are made of gas concrete with cement plaster finish. The terrace is made of a metal structure on the one hand resting on reinforced concrete cantilever and anchored the other two iron crutches. The floor of the terrace is made of elements Orsogril. The external walls of the movable body are made from panels made with a double layer of AQUAPANEL with insulating and a ventilated wall Okume.

 Project Data  

Project name: FCN 2009
Location: Noto, Italy
Type: Holiday House, Prefab House, Hill House
Project Area: approx 95 sqm
Completion Year: 2009


Awards:

  • 2012 Royal Institute of British Architects (RIBA) Awards – winners by region – EU
  • 2011 WAN Awards – House of The Year – Entry
 The people  

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, Sicily, Italy
Consultants: PRO.GE.CO. SRL, SRL ICP
Engineer: GMG Engineering Project SRL
Construction Supervision: Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, Salvatore Ingrao
Text Description: © Courtesy of Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, RIBA
Images: © Hélène Binet

 Location Map  

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c615486e19bf50f4b&msa=0&ll=36.888545,15.083113&spn=0.043385,0.090895_map 450 325]

No comments

Post a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2012-2015 Designalmic : Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/office.

Your Bookmarks

You must be logged in to view your bookmarks.

Facebook

Twitter

Google Plus

Follow Me on Pinterest
  • Park Killesberg / Rainer Schmidt Landschaftsarchitektur - Park Killesberg was designed by Rainer Schmidt Landschaftsarchitektur, The design sees itself as the linking of two dominant themes of Killesberg: soft nature and hard topography, dominated by peoples´ quarries. This creates a landscape that tells its own story: hard karst forms, such as broken out with a chisel, forming a quarry topography that will change over the years...

    Pinned: 27 Jan 2015
  • Loft MM / C.T. Architects - LOFT MM is an apartment created by C.T. Architects for a victim of a serious car accident. The project includes the conversion of a ground floor apartment, previously used for storage, into an accessible and wheelchair friendly living space. Establishing a vocabulary of smooth white surfaces contrasting against rough-sawn oak throughout the apartment, the architects devised unique configurations and furnishings to enable the client’s independence...

    Pinned: 26 Jan 2015
  • Narigua House / P+0 Arquitectura - Red concrete house by Mexican architect David Pedroza, P+0 Arquitectura this Narigua house in the mountains in Northern Mexico. The idea was to adapt the architecture to the environment and to use bigger volume. Three main outdoor open blocks were developed with multiple decks...

    Pinned: 26 Jan 2015
  • FILLY Family lamps / Himmee - FILLY - Contrasting the tones and textures of concrete, solid oak, and aluminium, the FILLY family stands with a composed aesthetic, focusing its light with an intriguing origami form. HIMMEE Lighting Brand was founded by Timo Niskanen in 2014. The products of Himmee are the founder’s ideas of good design without middlemen and compromises directly to the customer...

    Pinned: 24 Jan 2015
  • Stadel Museum / Schneider + Schumacher - This spectacular extension of the Städel Museum in Frankfurt inserts huge new galleries for contemporary art beneath the 19th-century museum’s courtyard garden, lit by 195 large round windows embedded in the lawn. Local architects schneider+schumacher simply excavated the inner courtyard and covered it again with a slightly bulged grass roof that can be walked on and now defines the topography of the garden...

    Pinned: 23 Jan 2015
Contact Us
 
Thank you! Your message has been submitted to us.
×