A password will be e-mailed to you.

Fogo Natural Park Venue

The project for Fogo Island Natural Park Headquarters appears with the aim of conciliate the population with the new park management within the context of a potential World Heritage Site. From this attitude of making architecture from the place, and with, and for, the population who will inhabit it, OTO Arquitectos team integrates the construction in the landscape through the use of local materials and with an intelligent discretion.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-02-Fernando-Guerra-FG_SG-759x506 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

Located in a barren volcanic landscape, the building takes a dark matte color, and a low ramping form around a central courtyard. an additional aim of the project was to appease the nearby town’s residents, and thus the structure incorporates spaces for cultural and recreational enjoyment. the facility contains offices and laboratories for technicians that are responsible for the administration and treatment of the preserved area.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-06-Fernando-Guerra-FG_SG-759x745 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

The structure is made of local materials and techniques, by the town’s craftspeople. the community contains about 1200 inhabitants, and exists on the fringes of legality, occupying lands of the state. with a very geographically isolated location off the coast of western africa, it relies on agricultural production to ensure sustained survival.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-12-Fernando-Guerra-FG_SG-759x693 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

The lack of local resources, which could become a problem, turn into an element of the design. The building is energetically independent with solar energy and a double water grid, where rain is collected from the roofs, along with the system’s greywater, for storage and reuse. the entire structure is surrounded by ramps and spaces containing local plant species from the natural park, serving to blend the headquarters into the landscape.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-15-Fernando-Guerra-FG_SG-759x816 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

OTO arquitectos:

On Fogo Island at an altitude of 1800 meters, amidst the crater of the volcano, lies a village of about 1200 inhabitants which live on the fringes of legality, occupying State owned land where agricultural activities are organized and carried out, as a means of subsistence, in one of Cape Verde’s poorest regions.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-19-Fernando-Guerra-FG_SG-759x634 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

The status of protected area of national interest, forced the zoning of farming, with obvious limitations to construction, and introduced rules against the free occupation of the town, generating collisions of interests with frequent clashes. The outlines for the project therefore rise from the need to consolidate the identity of this protected region, providing a basis for the conciliation of the population with the new park management. Spaces for cultural and recreational interplay were thought of a feasible solution, both for the people of Chã das Caldeiras, as well as for visitors.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-23-Fernando-Guerra-FG_SG-759x506 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

The natural landscape, strikingly marked by the volcano and its crater, possesses a unique and rare beauty, aspiring to become a world heritage site. The idea was therefore to achieve a balanced solution, where architecture and landscape become accomplices, complementary to each other.The mass of the building is constituted of a continuous skin, composed of local black masonry block – a mixture of cement and ashes from the volcano.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-26-Fernando-Guerra-FG_SG-759x506 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

Ashes are also used to cover the Roof and exterior areas, blending nature and construction in a natural symbiosis

During daytime, the long walls outline the building and blend with the road, suggesting the existence of spaces through an interplay of shadows. At night, bright light is avoided as a means to protect native birds.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-29-Fernando-Guerra-FG_SG-759x409 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

To address the in-existence of any previous public utility infrastructure, the building was thought of as a self-sufficient unit.Photovoltaic roof panels absorb sunlight which is then stored in batteries providing necessary power resources for the building. In order to save energy, all ventilation systems are passive. Facade integrated grid systems allows the control of internal temperatures, taking advantage of the building´s thermal inertia, witch enables heat accumulation during daytime and natural ventilation during the night.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-31-Fernando-Guerra-FG_SG-759x506 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

Water supply was also a challenge. Rain water is received and directed along the top of the building to a storage tank, from which it can be used both as irrigation and domestic water. Grey waters are recollected, recycled and pumped back into the system.

The building is divided into two main areas: Cultural, composed of a auditorium, an open-air theatre, library and terrace-caffè. Administrative, which comprises meeting rooms, offices, laboratory and technical areas.A succession of sloped terrain compose the out-of-door areas, extending from the roof top, to the main patios of the building, where representative plant species of the natural park, are planted, merging it with the surroundings.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-36-Fernando-Guerra-FG_SG-759x506 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

With the Headquarter fully operational, the Natural Park is increasingly valued, which contributes to enrich the social, cultural and economic sectors of the island, starting to integrate and enhance in a harmonious way the surrounding space.The challenges of shortage of local resources became an opportunity and, therefore, the building was made by the people and for the people, using local materials and techniques. The head office is to be felt as nôs cása in the land of Djarfogo“.

In November of 2014, 7 months after the inauguration venue, the PNH Headquarters was destroyed due to the Volcano eruption.

Fogo-Natural-Park-Venue-By-OTO-arquitectos-54-Fernando-Guerra-FG_SG-759x407 Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos

© Fernando Guerra | FG + SG

Project Data:

Project name: Fogo Natural Park Venue
Location: Fogo, Cape Verde
Coordinates: n/a
Type: Cultural Center, Visitor center
Project Area: 3200 sqm
Completion Year: 2013

Awards:

  • 2015 – ArchMarathon Awards – Overall Winner
  • 2015 – ArchDaily Building of the Year Award – Category: Cultural Architecture – Winner

The people:

Client / Owner / Developer: Ministry of Agriculture
Architects: OTO arquitectos – 19 Calçada Ribeiro Santos, Lisbon, Portugal
Project Team: André Castro Santos, Miguel Ribeiro de Carvalho, Nuno Teixeira Martins, Ricardo Barbosa Vicente
Specialties: Eng. Amado Alves | Eng. Maria João Rodrigues + Eng. João Parente | Prosirtec | Matriz Engenharia
Contractor: Armando Cunha
Financier: KFW | General coordination, GOPA
Text Description: © Courtesy of OTO arquitectos, designboom
Images: © OTO arquitectos, Fernando Guerra | FG + SG

Location Map:

Related Posts:

Fogo Natural Park Venue / OTO arquitectos
Reader Rating 7 Votes
6.7

Post's Gallery:

Send this to friend