A password will be e-mailed to you.

Fuel Station + McDonalds

Designed by Georgian architect Giorgi Khmaladze, a contemporary fuel station and a McDonald’s restaurant with an indoor garden opened recently to the public. The project is located in one of the newly urbanized parts of the seaside city of Batumi, Georgia. It includes also recreational spaces and a reflective pool.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-02-Giorgi-Khmaladze-759x380 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

The merging of a fuel station and a fast food restaurant is the standard highway gas station but Giorgi Khmaladze has redefined this with his vision of iconic form and multi-program buildings for the future and challenging the idea of hideous urban modernism.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-03-Giorgi-Khmaladze-759x402 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

Design Features:

  • This design offers an architectural alternative to the usual service-station places (non-places), and develops a solution offering a peaceful and safe ‘haven’ even just for a few minutes. The presence of natural elements such as water and indoor greenery brings a human slant to a type of space that is often anonymous and sterile.
Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-05-Giorgi-Khmaladze-759x346 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

  • Spaces are composed in such way, that two major programs – vehicle services and dining are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the customers of the restaurant.
Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-06-Giorgi-Khmaladze-759x342 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

  • Two pools of water are positioned around the outside of the building and help to define different routes for pedestrians and cars. Part of the dining space offers views towards outside water features, while the rest of it seamlessly transitions into open-air patio on the upper level. The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open-air seating.
  • The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station, adds natural environment and acts as an “ecological shield” for the terrace. The “elevated garden,” a 600-square-meter (6,458 sq. ft) green roof system, brings back the natural environment which was wasted by the building footprint (which is almost same in size).
Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-07-public-domain-759x487 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© public domain

  • The glass side surfaces and open patio not only ensure that the plants get enough light but offer customers views over the city: in a visual dialogue which prevents the effect of isolation and separation from its surroundings that only too often gives buildings an inhospitable feel.
  • The glass panels around the outside allow the building to mirror the landscape around it by day, practically eliminating its physical presence behind views of the city. By night, its transparency makes it a city landmark and reference point, like a lighthouse. At any time of day Batumi is present in the project, and the work is incorporated into the city to become a living part of it.
Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-10-Giorgi-Khmaladze-759x402 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

Khmaladze Architects:

The project is located in one of the newly urbanized parts of the seaside city of Batumi, Georgia. It includes fuels station, McDonald’s, recreational spaces and reflective pool.

Given the central location and therefore importance of the site, it was decided to give back as much area as possible for recreation to the city by limiting the footprint of the building and vehicular circulation. This resulted in one volume with all programs compressed within.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-12-Giorgi-Khmaladze-759x454 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

Spaces are composed in such way, that two major programs – vehicle services and dining are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the customers of the restaurant.

Because of the predefined, small building footprint, most of the supporting and utility spaces are grouped and located on the ground level to be close to all technical access points.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-12-Giorgi-Khmaladze-759x454 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

Public space of the restaurant starts from the lobby and its separate entrance on the ground floor . From where, as a way to naturally connect to the upper floor and to offer customers the experience of smooth transition between levels, the floor steps upwards and creates inhabitable decks on intermediate levels to be occupied as dining spaces.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-21-Giorgi-Khmaladze-759x402 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© Giorgi Khmaladze

Part of the dining space offers view towards outside water features, while the rest seamlessly transitions into open air patio on the upper level. The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open air seating. The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station adds natural environment and acts as a “ecological shield” for the terrace.

Fuel-Station-McDonalds-By-Giorgi-Khmaladze-Architects-18-public-domain-759x474 Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects

© public domain

Project Data:

Project name: Fuel Station + McDonalds
Location: Batumi, Georgia
Coordinates: 41.643304, 41.618054
Type: Service Stations, Restaurant / Coffee shop / Cafe
Materials:

  • Concrete structure with metal frame
  • Guardian SunGuard low E glass and stratified glass
  • Covered with Fundermax compact laminate panels
  • Ceramic floor

Project Area: 1200 sqm
Site Area: 5,000 sqm
Design Year: 2010-2011
Construction Year: 2012-2013
Status: Built
Completion Year: 2013

Awards:

  • 2014 – Architizer A+ Awards – Typology Categories – Commercial: Retail – Popular Choice Winner
  • 2014 – ArchDaily Building of the Year Award – Category: Commercial Architecture – Winner
  • 2013 – Next Landmark Award – Special mention

The people:

Client / Owner / Developer: Socar
Architects: Giorgi Khmaladze Architects – 91 Uznadze str, Tbilisi, Georgia
Structural Engineering: Capiteli
Outdoor lighting design: Erco
Mep: Gulfstream
Mcd Standards: Archange & Schloffer
Text Description: © Courtesy of Khmaladze Architects
Images: © Khmaladze Architects, Giorgi Khmaladze

Location Map:

Related Posts:

Fuel Station + McDonalds / Giorgi Khmaladze Architects
Reader Rating 8 Votes
6.7

Post's Gallery:

Send this to a friend