A password will be e-mailed to you.

Heavybit Industries

Heavybit, a new, curated community for cloud developers, is designed as a series of architectural interventions inserted into an existing three-storey warehouse shell. The interventions define space, accommodate program and work materially with the client’s concept of heavy physicality coupled with the ephemerality of the cloud.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-02-Bruce-Damonte-759x506 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

Located in the the heart of San Francisco’s SOMA district, Heavybit has taken a three story building with an industrial concrete and timber heritage, and transformed it into an award-winning space, tailor made to be a collaborative and productive environment for entrepreneurs to call home.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-04-Bruce-Damonte-759x569 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte


Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-09-Bruce-Damonte-759x569 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

Opened officially in the fall of 2012, its strong street presence has made it a fixture in the startup community. The first floor has meeting and presentation stage facilities, along with a large kitchen and cafe area, and many types of group seating. Equipped with a full HD audio-visual setup, this is where Heavybit video content is created.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-12-Bruce-Damonte-759x506 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

The top two floors consist of workspace filled with clusters of desks, conference rooms, couches, counters, and collaboration areas. It hums with the sound of heads-down early teams cranking on their businesses. Other amenities include ample secure bike storage, restrooms with showers, a gaming area, myriad coffee-making apparatuses, dedicated craft-beer fridges, daily catered lunch and snacks, and abundant natural light.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-13-Bruce-Damonte-759x506 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte


Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-15-Bruce-Damonte-820x1200 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

IwamotoScott Architecture:

Heavybit Industries is a new community workspace designed for early stage companies making cloud developer products. The Heavybit program curates, fosters and promotes innovation, solution-finding, and business develpment in this relatively new branch of computing through invited presentations, public events, education, advising, and inter-developer collaboration. The client brief requested that the existing former warehouse be transformed into a collaborative workspace that includes on the two upper floors an open array of desks, comfortable and intimate meeting areas, bar height workspace and conference rooms, and on the first floor a large kitchen, collective dining area for daily catered lunches that could double for speaker presentations, conference room, bike storage, and informal work areas. The client also wished to retain the industrial character of the building and to emphasize its physical and vintage industrial qualities as a conceptual contrast to the ephemerality of the cloud.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-28-Bruce-Damonte-801x1200 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

Given the project brief, the program is addressed through a series of designed interventions inserted into the existing shell. The largest of these is a multi-functioning platform at ground level with a new stair leading to the second floor. The platform, constructed as a “solid” laminated plywood object houses the reception desk located opposite the main entry, bar-height work counter that doubles as seating on the raised platform side, speaker stage facing the dining area, pass-through ramp, and U-shaped lounge seating. Located to spatially subdivide the first floor and create different areas on each side, while keeping it visually open, the platform also serves as the first landing for the new stair to the second floor. Surrounding the platform on one side is a communal dining and meeting space, with Y-shaped tables that work for communal meals and to seat an audience for events.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-33-Bruce-Damonte-759x506 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte


Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-35-Bruce-Damonte-759x455 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

The main stair itself is suspended from a series of ½” x 3” steel fins welded to steel channels framing the new cutout in the second floor, which also become the stair risers. The affect of the stair is at once heavy and light. From the rear it appears as a series of steel plates, from the side it almost disappears. The hexagonal brake-formed perforated steel used between the fins affords this transparency and also refers to the company logo of the hexagon. On the second floor, the fins extend upward to become a guardrail and counter-height meeting bar on one side. The ground floor conference room and bike room are defined by a reclaimed wood and glass wall, and the kitchen combines dark gray stained plywood cabinetry and industrial fittings for pull hardware. The steel of the stairs reappears at a detail level framing the wall opening and custom barn-door track, and in the kitchen as a large, folded steel island countertop.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-37-Bruce-Damonte-759x569 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte


Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-40-Bruce-Damonte-759x570 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

The second and third floor workspaces are planned as an open working environment with desk pods and several conference rooms on each floor. The conference rooms are made to appear as a set of sliding walls constructed of Polygal over steel frame and painted exposed metal studs. These also incorporate the custom steel barn door hardware and track. Informal work and meeting space is made along the window on the second level with a new continuous felt-upholstered window seat, and on the third level by a freestanding suspended room constructed of electrical conduit and rope. Similar to the stair, the “rope room” is at once heavy and light; it is made from thick, cotton industrial rope with heavy knots, but floats in the room in both plan and section.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-43-Bruce-Damonte-759x570 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte


Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-47-Bruce-Damonte-759x487 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

Three installations within the larger project were commissioned on a design-build basis. These include the “Rope Room”, “HexCell Steel” light over the kitchen island, and “HexCell Fabric”, a ceiling light diffuser in the first floor conference room. Both “HexCell” installations use a hexagonal plan pattern that recall the Heavybit logo, but in different ways. The HexCell Steel light is made from thin, contoured, blackened brake-formed steel with Edison lightbulbs in the spirit of the existing building, while the HexCell Fabric is a lightweight tensile ceiling structure. Made of ordinary and inexpensive non-woven mesh, the ceiling was designed using a physics modeler so that the flexible fabric is pulled taut equally in all directions, creating a geometrically precise but diffuse light effect in the room. In each case, as with the stair and platform, these installations attempt to defy the predictable qualities of the ordinary materials of which they are made.

Heavybit-Industries-By-IwamotoScott-Architecture-52-Bruce-Damonte-759x455 Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture

© Bruce Damonte

Project Data:

Project name: Heavybit Industries
Location: 325 9th St, San Francisco, CA 94103, United States
Coordinates: 37.773558, -122.411014
Type: Office Interior
Scope/Contributions: Guardrail, Handrail, Kitchen Island, Kitchen Shelf, Signage, Sliding Doors and Staircase
Materials: Aluminum and Steel
Finishes: Anodizing and Patina
Project Year: 2011-2012
Project Area: 1,440 sqm (16,000 sq.ft)
Status: Built
Completion Year: December 2012

Awards:

  • 2014 – Architizer A+ Awards – Typology Categories – Office Interiors – Popular Choice winner
  • 2014 – Architizer A+ Awards – Plus Categories – Architecture +Workspace – Finalist
  • 2014 – Architect’s Newspaper Best of the Year Design Awards – Category: Best Interior
  • 2013 – Architectural Record Awards – Editor’s Picks: Best of 2013
  • 2013 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA California Council Awards – Category: Interior Architecture – Merit Award
  • 2013 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA San Francisco Awards – Category: Interior Architecture – Merit Award

The people:

Client / Owner / Developer: Heavybit Industries
Interior Designer: IwamotoScott Architecture – 729 Tennessee St San Francisco, CA 94107, USA
Project Team: Sean Canty, Chretian Macutay, Ryan Beliakoff, Kelvin Huang, Julianna Raimondi
Design Build Installation Leaders: Ryan Beliakof (Rope Room), Juliana Raimondi (HexCell Fabric), Kelvin Huang (HexCell Steel)
Assistants: Anne Schneider, Will DiMichele, Cooper Jones
Project Manager: Jason Harper
General Contractor: Matarozzi Pelsinger Builders
Partner In Charge: Dan Matarozzi
Structural Engineer: TSA Strutural Engineers
Graphic Designer: Richie Brumfield
Metal Fabrication Consultant: Chris French Metals
Custom Fabrication: Ohio Design
Graphic Design, Signage & Wayfinding: Richie Brumfield
Text Description: © Courtesy of Heavybit Industries, IwamotoScott Architecture, AIA California Council Awards
Images: © IwamotoScott Architecture, Bruce Damonte

Location Map:

Related Posts:

Heavybit Industries / IwamotoScott Architecture
Reader Rating 2 Votes
8.4

Post's Gallery:

Send this to friend