A password will be e-mailed to you.

Hotel CAEaCLAVELES – LIVING INSIDE A HILL

CAEaCLAVELES, a small and singular four stars hotel designed by the local architects longo+roldán. Set in a 8000 m2 lush gardens in “La Pereda”, 4 km away from the seaside, is the most suitable place to rest by the shadow of the redolent forests and quiet meadows, or to rediscover the North shore of Spain.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-03-longo-roldán-arquitectos-759x505 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© longo-roldán arquitectos

5 bedroom hotel, Located in Asturias, Llanes area, this hotel continues to draw attention for its innovative and original design. The architects who developed the project, devised this building so that it was fully integrated into the environment. This dismantled a hill and in that space the hotel was built on which is placed a cover, giving a sense of continuity with the surrounding terrain.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-05-Marcos-Morrilla-759x569 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Marcos Morrilla


Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-06-Hotel-CAEaCLAVELES-759x438 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Hotel CAEaCLAVELES

Features:

  • This hotel is, not only, a great example of integration in the natural environment, but its is also an example to follow regarding energetic efficiency, which is a very important and mandatory issue in architectural projects developed nowadays.
  • Conceived as an organic volume that curves itself adapting to the terrain reliefs and developing the interior spaces in relation with the surrounding vegetation. The views of the exterior goes through the glass enclosure of the volume, covered by a concrete slab, that holds the roof garden.
  • The building open its interiors to the surrounding forests and to the mountain range, in order to offer to the traveler a tourism alternative that promotes the understanding of the natural enviroment and its conservation.
Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-07-longo-roldán-arquitectos-759x505 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© longo-roldán arquitectos


Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-10-Marcos-Morrilla-759x507 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Marcos Morrilla

  • The hotel is adapted to this peculiar topography like recreating a hill to existing on-site, conceived as an organic volume curve path whose interior space is projected in relation to the surrounding vegetation. The landscape flows and through the glass envelope of the volume covered by a concrete slab in a helix that supports vegetation cover in opposition transparency / opacity.
  • The building opens well into the surrounding forests and towards the impressive reliefs of this mountain, very close to the coast, to offer travelers an alternative tourism that exploits the idea part and to promote understanding of the natural environment and its conservation, hackneyed dissociating key concepts: rural tourism / architecture / tradition, in order to implement a model that associates the necessary relationships: rural tourism / contemporary architecture / environmental culture.
Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-11-Hotel-CAEaCLAVELES-759x506 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Hotel CAEaCLAVELES

longo+roldán arquitectos:

CAEaCLAVELES is a residential and hotel project developed by the studio longo+roldan architects together with artist Emma Fernandez Granada. Winner of Asturias Award for Architecture 2012, the project arises from the search to preserve the permanence of landscape features on which to act through a symbiotic architecture with the environment and linked to the characteristic features of the area.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-14-Hotel-CAEaCLAVELES-759x569 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Hotel CAEaCLAVELES

The small and unique building stands on a plot of 8000 square meters, located in La Pereda, in Llanes, Asturias. It is a privileged natural environment composed of the protected landscape of the East Coast of the Sierra del Cuera, parallel to the sea, with predominantly karst nature with numerous and mild slopes.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-18-Marcos-Morrilla-896x1200 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Marcos Morrilla

To reduce the impact on the environment, the building is adapted to the particular topography recreating a hill similar to the existing ones, conceived as an organic volume whose interior space is projected in relation to the surrounding vegetation and open to the forests around. Thus, the landscape flows through the exterior glass envelope of this volume.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-22-Room-Hotel-CAEaCLAVELES-759x569 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Hotel CAEaCLAVELES

The structure is a single volume containing both uses and is primarily defined by a concrete slab, curved in the shape of a helix, which supports the roof garden that defines this project of landscape integration. Intended to be used as a planting area, the roof garden acts as a natural extension of the ground, that is, regaining that ground surface. A load bearing wall, also curved with vertical aluminum profiles, separates the housing-hotel spaces.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-31-Marcos-Morrilla-759x569 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Marcos Morrilla

The intended purpose of the project is to provide travelers with a tourism alternative that seeks to promote understanding the natural environment and its conservation, based on sustainable tourism development centered on the respect and enjoyment of environmental areas. The difference in this case lies on our effort to surpass the dominant concepts in these kinds of projects that deplete the relationship between rural tourism – popular architecture – tradition, to move on to develop a model that associates the necessary new relationships between rural tourism – contemporary architecture – environmental culture.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-39-Marcos-Morrilla-759x506 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© Marcos Morrilla

The result is an architectural proposal that is completely organic in its shapes and in its envelope. A synthesis between delicacy and geometric strength, in which architecture and landscape are mixed due to the contrast between the weightlessness of the concrete slab that supports the roof and the lightness of the glass enclosures.

Hotel-CAEaCLAVELES-By-longo-roldán-arquitectos-43-longo-roldán-arquitectos-759x396 Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos

© longo-roldán arquitectos

Project Data:

Project name: Hotel CAEaCLAVELES
Location: La Pereda, Llanes, 33509 Principado de Asturias, Spain
Coordinates: 43.399869, -4.779572
Type: Hotel
Floor count: 1
Project Area: 484.4 sqm
Gardens area: 8,500 sqm
Number of rooms: 5
Special room size: 40 sqm
Size standard room: 25 sqm
Parking available: 12 places
Status: Built
Completion Year: 2012
Visit Hotel CAEaCLAVELES’s website: here

Awards:

  • 2012 – Asturias Award for Architecture

The people:

Client / Owner / Developer: Emma Fernández Granada
Architects: longo+roldán arquitectos – c/ santa elena, 21, 8º dcha, Spain
Project Architect: Víctor Longo, Ester Roldán
Text Description: © Courtesy of longo+roldán arquitectos, Hotel CAEaCLAVELES
Images: © longo+roldán arquitectos, Hotel CAEaCLAVELES, Marcos Morrilla

Video:

Location Map:

Related Posts:

Hotel CAEaCLAVELES / longo+roldán arquitectos
Reader Rating 4 Votes
7.9

Post's Gallery:

Send this to a friend