A password will be e-mailed to you.

Hotel Pino Nature

Pino Nature Hotel by Studio ZEC, formerly Prvi Šumar, A unique blend of lifestyle, Bosnian originality, warmth, sportiness and recreation turn the Pino Nature Hotel into a special location in the mountain Trebevic at 1070 meters above sea level. The 24 rooms and suites radiate natural warmth and contemporary comfort with a unique view of the nature and Trebevic mountain.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-02-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

The Hotel is surrounded by pine forests and has 24 rooms and an apartment, as well as congress halls for business gatherings, a play area for children, a wellness center, fireplace lounge, restaurant and swimming pool. The menu is based on “green” and healthy food and there is no alcohol served on the premises.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-03-759x569 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Main ingredients concerning inspiration for this project are vernacular architecture (common sense of building on a non-forgiving mountain: steep roofs, materiality and experience of vernacular architects), natural geometry of the mountain ambience (steep slopes, cone shape of pine trees), tactility and warmth of a mountain hut. These inspirations were then filtered and adapted to contemporary standards of architectural design.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-06-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

“Our projects objective was to create recreational, hospitality and restaurant/bar contents in a non-urban, mountain ambience. The hotel is situated between the capital city of B&H and mountain Trebević, famous for being one of the location of the Winter Olympics held in 1984. The restaurant/bar area was to be designed for both big events and every day small scale use, respecting a tight construction schedule and a reasonable budget.” – Studio ZEC

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-09-800x1200 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

The main responsible way of building on a mountain requires adaptation to climate and geographical conditions. Lessons from the local vernacular architectural language were the key inspiration in the form finding of the exterior appearance of the building. Steep spikes on the facade are an interpretation of roofs of mountain village houses and the silhouettes of pine trees. The main building volume rests on a stone cladded base – again citing tradition and the tripartite division of the composition of the object – legs / body / head – stone / wood / glass. Wooden shingles, from our previous experiences proved to be sustainable, durable and economical covering material on the mountain. Scratched below the surface, the support structure of the building is made of reinforced concrete – the dualism of these two materials is further interpreted through the interior – warm wooden surfaces communicate with rough, rustic concrete. Previously described tactility of materials goes side by side with the use of photo-wallpaper – the image is still returning to architecture as a scenographic and decorative moment.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-10-759x508 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

“The hardest part of the design activity was making balance between complex form, functional space and reasonable budget. It was great challenge to bring warmth and intimacy into a large structure. The recipe lies in the subdivision of a large interior into smaller, to human perception appealing but connected sceneries – Intimacy begins in your own corner – to each his corner.” – Studio ZEC

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-15-800x1200 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Studio ZEC:

Hotel Pino is situated on the slopes of Mount Trebević built on the ruins of Sarajevo’s hiking resort – Prvi Šumar. The main goal was bringing warmth and intimacy into a large structure. The recipe lies in the subdivision of a large interior into smaller, to human perception appealing but connected sceneries – Intimacy begins in your own corner.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-21-800x1200 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Compositionally speaking, Hotel Pino consists of two bodies: a primary horizontal cube in which public facilities are housed and vertical volume – the tower, which contains exclusively guestrooms. Circulation of guests dominates in the main cube that contains an access point, a spa with swimming pool, conference rooms, kid playrooms and a restaurant.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-26-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Guest rooms are located along the perimeter of the main building and they receive daylight through the addition of roof spikes. Responsible way of building on a mountain requires adaptation to climate and geographical conditions. Lessons from the local vernacular architectural language were the key inspiration in the form finding of the exterior appearance of the building.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-36-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Sarajevo is a longitudinal city, with heterogeneous architecture, surrounded by mountains that have hosted the Winter Olympics in 1984. Alongside the coffee house cult, ubiquitous in public space, there is a tradition of recreation on the surrounding mountains – “the lungs of the city”.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-41-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature


Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-42-759x506 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Main ingredients concerning inspiration for this project are vernacular architecture (common sense of building on a non-forgiving mountain: steep roofs, materiality and experience of vernacular architects), natural geometry of the mountain ambience (steep slopes, cone shape of pine trees), tactility and warmth of a mountain hut.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-45-759x569 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Steep spikes on the facade are an interpretation of roofs of mountain village houses and the silhouettes of pine trees. The main building volume rests on a stone cladded base – again citing tradition and the tripartite division of the composition of the object – legs / body / head – stone / wood / glass. Wooden shingles, from our previous experiences proved to be sustainable, durable and economical covering material on the mountain. Scratched below the surface, the support structure of the building is made of reinforced concrete – the dualism of these two materials is further interpreted through the interior – warm wooden surfaces communicate with rough, rustic concrete. Previously described tactility of materials goes side by side with the use of photo-wallpaper – the image is still returning to architecture as a scenographic and decorative moment.

Hotel-Pino-Nature-By-Studio-ZEC-48-759x569 Hotel Pino Nature / Studio ZEC

© Hotel Pino Nature

Project Data:

Project name: Hotel Pino Nature – Prvi Šumar
Location: Trebevic, Ravne br. 1, Sarajevo 71000, Bosnia and Herzegovina
Coordinates: 43.837568, 18.453402
Type: Hotel, Hotel Interior
Accommodations/Hotel Size: 24 rooms and an apartment
Site area: n/a
Project area: 2,614 sqm
Project Period: 2015-2016
Status: Built
Completion: 2016
Visit Hotel Pino Nature’s Website: here

Awards:

  • 2017 – Mies van der Rohe Awards – Nominee
  • 2016 – A’ Design Award and Competition – Category: Architecture, Building and Structure Design – Golden Award

The people:

Client / Owner / Developer: Relax Tours d.o.o. Sarajevo
Architects:

  • Studio ZEC – Himze Polovine 41, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Chief Architect: Amir Vuk
Project Architect: Sanela Belko, Darijo Bojanić, Belma Jusufović
Graphic design: Amna Mahić
Structural engineering: Isak Medić
Text Description: © Courtesy of Studio ZEC, Hotel Pino Nature, Mies van der Rohe Awards
Images: © Studio ZEC, Hotel Pino Nature

Video:

Location:

Related Posts:

Hotel Pino Nature / Studio ZEC
Reader Rating 3 Votes
8.2

Post's Gallery:

Send this to a friend