A password will be e-mailed to you.

HOUSE house

HOUSE House by Andrew Maynard Architects has linked two terraced homes in the Richmond suburb of Melbourne, Australia, by adding a periscope-shaped extension with a special area for two generations of the same family who live next door to each other. The red cedar-clad extension sits at 90 degrees to the original Victorian terrace and includes a house-shaped graphic at street level to encourage graffiti artists to leave the timber alone.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-02-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

“The House House project is an impressive new addition to two existing terrace houses, with the timber structure a natural stand out. The project uses timber as an overall expression of a new architectural inner-city type, with the success of the design lying in the differentiation between the existing buildings and the new, timber structure. In gritty, urban North Fitzroy (VIC), the timber adds domestic warmth and vibrancy to the exterior facade of the house. The project cleverly spans two existing houses and disguises the join between them.” – Intergrain Timber Vision Awards

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-07-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

These neighbouring terrace homes are owned by two generations of one family. Both houses were in need of repair and update. HOUSE House is a single building that extends both homes. They are separate homes within one architecture. The new structure runs north/south while the original houses run east/west. The fence between each terrace slides away to create one large backyard.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-10-Peter-Bennetts-759x489 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Australia has the largest houses in the world. Melbourne is flat, with very low density. There are few topographical constraints to force homes to have a small footprint. This is unfortunate as many of the best homes around the world are modest in size and maximise what precious outdoor space there is. In Australia we go wide and low. We pancake our homes. We eat up our outdoor space. Often people move to the suburbs under the false logic that they will have an abundance of open space and room for kids to play; however the enormous size of houses now makes this a convenient myth rather than a true outcome. This results in car dependence and children’s isolation from a rich and diverse urban community (as kids don’t tend to drive that much).

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-18-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

With HOUSE House we deliberately went vertical. We stacked spaces 3 levels high. We maximised the backyard on a small site. In cities like Tokyo, London, Amsterdam and many more, living vertically is a way of life that generates unique housing while also making the most of a densely packed urban condition. It creates a vibrant way of life that sprawl and car dependence could never achieve. But what if we introduce a footprint restriction beyond what is required? What if we build a tall thin structure that maximises the modest backyard? We produce spaces that, though familiar in many parts of the world, are unfamiliar in Australia; tall, cavernous spaces with light cascading from above. Each space different in personality and function so that the modest home can adapt to the various complex moods of its occupants.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-25-Peter-Bennetts-800x1200 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Andrew Maynard Architects generally attempt to avoid crashing new structures into old. With HOUSE House we deliberately created two separate forms. We respect the twin Victorian terraces. We repair and restore them. We do not extrude or copy the original as this only ends in an odd tumor. The new structure is built across the rear of the terraces. A clear gap remains between the two. Weather is kept out of this cavernous space by glass infills. This is where you rise and spin up the spiral stair, interacting with both the aged brick of the terrace and the cedar of the new.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-28-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

We’ve avoided using new synthetic, shiny or plastic materials. The materials have had a past life. The new form is clad entirely in cedar. Raw steel plate and detailing describes the openings between structures and the threshold between old and new. Dark plywood paneling rises through the light-filled void between the structures. We strategically use mirror on the cabinetry in the dining area to make the space feel large while giving the illusion that light is coming from both sides and that we are surrounded by garden.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-31-Peter-Bennetts HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

The key to making a modest-sized home flourish is to provide a number of spaces with various personalities. The active family/living spaces don’t need to be large, yet they must have loose boundaries. The original front sitting room is retained. After this the living spaces can open from the dining room to the rear fence. The side fences can both be opened to let outdoor activity spill beyond the living area. The kitchen bench continues through the rear glass wall. The inbuilt barbecue sits on the end of the bench. The levels above the living areas provide quiet contemplative spaces. Each space is connected with both the rear yard and the internal lightwell.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-33-Peter-Bennetts-857x1200 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Like all of our buildings sustainability is not the narrative, it is a core responsibility in the same way that lighting and plumbing are. All new windows are double glazed. Glass roofs can be thermally challenging therefore we have used high performance glass with automated louvres over so that sunlight stops before it hits the glass, not after. There’s no green house effect here. The owners can adjust the louvres at anytime between full sunlight and complete block out. Louvres to the south of the lightwell are automated to allow the space to quickly vent should heat build up. High performance insulation has been used in the new walls and roof. The existing terrace roofs have also had an insulation upgrade. Solar panels cover the roof.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-34-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

On the cedar boundary wall we’ve painted a graphic. Melbourne has some of the best street artists in the world and thankfully they donate their work to the city within its numerous laneways. Though street art is welcome throughout Melbourne tagging is also prevalent and it tends to be more destructive. Tagging is to be expected on almost any exposed wall. Most tagging is drawn with black spray paint. To combat this we introduced a black graphic to the facade that either makes the tag invisible or alternatively can be quickly painted over to discourage additional tagging. Will this tactic work or will it simply offer a greater incentive? We don’t know? Most importantly we engage with tagging, one of the ubiquitous parts of the city, rather than fortifying ourselves from it. The graphic used is the child-like image of a suburban home. Here we see the overlap of two distinct approaches to the single family house; the stereotypical home overlaid on the import. If you look closely elsewhere in the house you will find numerous “Easter Eggs” following the same theme.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-48-Peter-Bennetts-857x1200 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Andrew Maynard Architects:

One extended family owns two neighbouring houses. Both houses are equally in need of repair and update. Our proposal is to create a single building with mirrored spaces wrapped around a central spine. The rear fence slides away to create one large backyard.

Melbourne is flat, with very low density. There are few topographical or spatial constraints to force houses to have a small footprint while stacking rooms and spaces above. In cities like Tokyo, London and Amsterdam living vertically is a way of life that generates unique housing while also making the most of a densely packed urban condition. In greater Melbourne space is readily available and flat which has led to predominately wide flat single storey homes, and furthermore has led to Australia having the largest houses in the world. But what if we introduce a footprint restriction where one need not exist? What if we build a tall thin structure that maximizes the small back yard. We produce spaces that, though familiar in many parts of the world, are unfamiliar in Australia; tall, tight cavernous spaces with light cascading from above.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-52-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Graphic…

We have an exposed cedar wall on the boundary. Tagging is to be expected on almost any exposed wall around Melbourne. Most tagging is drawn with black spray paint. To combat this we introduced a black graphic to the facade that either makes the black tag invisible or alternatively can be quickly painted over to discourage additional tagging. The graphic used is the child like image of a suburban home. Here we see the overlap of two distinct approaches to the single family house; the stereotypical Australian home overlaid on the import.

HOUSE-house-By-Andrew-Maynard-Architects-54-Peter-Bennetts-759x488 HOUSE house / Andrew Maynard Architects

© Peter Bennetts

Project Data:

Project name: HOUSE house
Location: 32 Thomas St, Richmond Victoria 3121, Australia
Coordinates: -37.817119, 144.995949
Type:

  • Type By Characteristic: Renovation / Expansion / Extension : House, Townhouse
  • Type By Site: City House
  • Type By Size: Small House – (51 sqm – 200 sqm)
  • Type By Materials: Wooden House

Project Area: approx 180 sqm
Status: Built
Completion Year: 2012

Awards:

  • 2013 – Australian Houses Awards – Category: House Alteration & Addition over 200 m2 – Commendations
  • 2013 – Australian Institute of Architects Awards – Victorian Architecture Awards – Category: Residential Architecture: Alterations & Additions – Winner
  • 2013 – World Architecture Festival Award – Category: House: Privates house (small) – Commendation
  • 2013 – Intergrain Timber Vision Awards – Category: Residential Exterior – Winner
  • 2013 – Australian Timber design Awards – Category: Residential Best Renovation – Finalists

The people:

Client / Owner / Developer: Damian Byrne and Rachel Ellis
Architects: Andrew Maynard Architects – 551 Brunswick Street, North Fitzroy, Melbourne, Victoria, Australia 3068
Architect In Charge: Andrew Maynard, Mark Austin
Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
Structural Engineer: Coulthard Shim P/L
Main Contractor: Sargant Constructions
Cost Consultant: Plan Cost Australia
Text Description: © Courtesy of Andrew Maynard Architects, Intergrain Timber Vision Awards
Images: © Andrew Maynard Architects, Peter Bennetts, Michael Ong

Location Map:

Related Posts:

HOUSE house / Andrew Maynard Architects
Reader Rating 4 Votes
6.8

Post's Gallery:

Send this to friend