A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  House in Rokko  [/highlight1]

House in Rokko is a minimal home located in Kobe, Japan, designed by Tato Architects. The two-storey steel structure sits atop a flattened slope with a concrete foundation. The ground level is completely enclosed by glass, while the upper floor is fitted with metal panelling. The transparent bottom level contains the living room, dining room, and kitchen – an ideal setting for entertaining guests while enjoying the view.

Situated in a 295 sqm sloping site, the house only takes up about one fifth of the total area, an effort to minimize physical impact upon the environment. Very simple and generic in terms of exploration of spaces, but efficient and light in its structure. Both first and second floor is a 3.5 by 13.5 meters plane with open spatial organization. First floor is enclosed with clear glass, allowing for unlimited view to the city of kobe, while second floor is covered with metal panels, reflecting the industrial look of the city. A cantilever balcony of thick steel plates circles the second floor, giving 360 degree vista to the second floor. A gabled roof of the same material sits on top of the building, a respond to the surrounding existing houses.

The ground floor was walled with glass so that the fine view could be embraced fully. Here, the space can be used for a variety of leisure activities. A bedroom, storage, kitchen and bath were arranged on the first floor, which was topped with a conventional roof of to join the row of existing houses. The first floor is opaque, with wide openings distributed equally for natural ventilation. A thermal storage system was laid into slab concrete and an infrared radiation film floor heating system was implemented on the first floor.

A bedroom, storing facilities, facilities using water were arranged on the second floor, which was leveled high with a roof of conventional appearance to join in the existing rows of old houses. The high- leveled second floor was walled around with wide openings distributed equally for the ease of natural ventilation.

The steel-frame construction utilises small 100 x 100 millimetre H-sections. Each element of construction material was limited to a weight of about 100 kg for carrying up to the site. To make up for the loss of structure caused by a large cutout of the first floor for stairway, 4,5 millimetre thick steel plates were laid for the cantilever balcony all around.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: House in Rokko
Location: Rokko, Kobe, Japan
Type: Hill House, Japanese House, Steel House, Prefab House
Materials: Steel, Metal Sheet
Site Area: 295.31 sqm
Footprint area: 56.00 sqm
Total floor area: 94.50 sqm
Design Year: Jan. 2010 – Mar. 2011
Construction Year: Aug. 2011 – Nov. 2011
Completion Year: 2011

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Tato architects
Project Architect: Yo shimada
Text Description: © Courtesy of Tato architects, domusweb, thisispaper
Images: © Tato architects, Ken’ichi Suzuki

[highlight1] Location Map [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c41d188ea244b855c&msa=0&ll=34.731456,135.267792&spn=0.178321,0.363579_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend