A password will be e-mailed to you.

House in Sai Kung

THE SPLIT TRANSFORMATION One of the major shortcomings of split-level homes is that the layout often divides the home into several distinct “boxes” or areas that make it difficult to connect spaces together. As a result, the house becomes cramped and challenging to use effectively. The owner of a home in Sai Kung had a specific request of his interior designer; to create a living space that was “fascinating”. So Michael Liu, founder and chief designer of award-winning Hong Kong-based design firm Millimeter, had an intriguing idea: he took one of his client’s racy Ferraris, housed it in glass, and made it a design feature of the living room.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-03-Millimeter-801x1200 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

“He is a super car fan,” said Liu of his client, who has a Ferrari 458 and F430, and has since acquired a Porsche 911 Turbo. “To do what he wanted was easy. I like to surprise my clients. My goal was to make a practical and fascinating home that he would never forget, so I put on show his favourite toy.” – Michael Liu, founder and chief designer

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-05-Millimeter-759x507 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

One of the major shortcomings of split-level homes is that the layout often divides the home into several distinct “boxes” or areas that make it difficult to connect spaces together. As a result, the house becomes cramped and challenging to use effectively.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-07-Millimeter-759x507 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited


House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-09-Millimeter-759x507 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

In order to enhance the visual and ambient augmentation of interior space, the Designer completely remodeled this home seeking to not only optimize, but also harmonize the use of this “new space”

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-11-Millimeter-759x469 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

Peacefully nestled in the plentiful and verdant hills of Sai Kung, known to city dwellers as the “Back Garden of Hong Kong”, this 4550 sqft house is completely remodeled to create a spacious, stylish and tranquil living space for its owners. The Designer transformed an impractical and cramped split- leveled into a four-storey home incorporating a garage, a large living room, a family room, two small ensuite bedrooms, two guestrooms with one guest bath, a helper room, a master ensuite bedroom with a spacious walk-in closet and den, as well as an open roof top sitting area with spectacular sea and garden views into the design.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-12-Millimeter-759x507 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

In designing this house, the Designer intends to not only enhance the visual and ambient augmentation of interior space, but also seeks to optimize and harmonize its use as both a comfortable home as well as a welcoming hub for social gatherings. Being a cordial host to house parties, the owner wants to provide ample space for his guests.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-15-Millimeter-759x507 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

The full ground floor stretches from the entrance out to the backyard deck and is separated by a large set of foldable glass patio doors overlooking a 5 meters long swimming pool. As opposed to the ordinary, the Designer cleverly extended the fully equipped open kitchen downwards, creating a clutter free design yet perfectly fitting out all the essentials.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-16-Millimeter-759x506 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

The dining table is hidden at the floor level and can be elevated when required to further enhance space usage. A contemporary and hip indoor glass garage design adds edge into the home’s raw and stylish finish. To conclude, the design of this house is practical, aesthetic and conducive to its intended purposes in improving the overall lifestyle of its owners.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-17-Millimeter-801x1200 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited


House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-20-Millimeter-759x506 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

Millimeter Interior Design Limited:

The Designer transformed an impractical and cramped split- leveled box into a four-storey home incorporating a garage, a large living room, a family room, two small ensuite bedrooms, two guestrooms with one guest bath, a helper room, a master ensuite bedroom with a spacious walk-in closet and den, as well as an open roof top sitting area with spectacular sea and garden views into the design.

House-in-Sai-Kung-By-Millimeter-Interior-Design-Limited-21-Millimeter-801x1200 House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited

© Millimeter Interior Design Limited

Project Data:

Project name: House in Sai Kung
Location: Sai Kung, Hong Kong
Coordinates: n/a
Type:

  • Type By Characteristic: House Interior, Contemporary House, Tower House
  • Type By Site: City / Town House
  • Type By Size: Medium House – (201 sqm – 450 sqm)
  • Type By Materials: Concrete House

Stories: 4
Project Area: 410 sqm
Status: Completed
Completion Year: 2014

Awards:

  • 2015 – Architizer A+ Awards – Typology Categories:Residential > Residential Interiors – Popular Choice Winner
  • 2014 – International Interior Design Association (IIDA) Awards – IIDA Best of Asia Pacific Design Awards – Category: Residence – Best of Category
  • 2014 – Spark Awards – Category: Space Design – Silver Award
  • 2014 – International Design Awards (IDA Awards) – Category:Interior design>Residential – Gold Award

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Interior Designer: Millimeter Interior Design Limited – 10/F Chang Pao Ching Building, 427-429 Hennessy Road, Wan Chai, Hong Kong
Project designer: Michael Liu
Text Description: © Courtesy of Millimeter Interior Design Limited, scmp, IDA Awards, Spark Awards
Images: © Millimeter Interior Design Limited

Location Map:

Related Posts:

House in Sai Kung / Millimeter Interior Design Limited
Reader Rating 5 Votes
6.4

Post's Gallery:

Send this to a friend