A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  House in Yamasaki  [/highlight1]

This is a house in northern Hyogo Prefecture for a couple and their two children. The work is part of a place surrounded by mountains, where the climate is cloudy. That is why they sought to create a bright interior through three large volumes on a platform 1.8 meters.

The level of the first floor was reduced by 760 mm below the ground to get a firm base, since the land was leaning above, looking to get a more stable system performance of underfloor heating using the heat of the earth. The site is on the corner of a residential access and therefore declined to leave cover a wide visibility into the mountains and sky.

In the platform foundation arranged a bathroom, a conservatory and a room. The bathroom and sunroom provide lighting and ventilation of the ground floor. In this sunroom accumulates heat in winter and summer inside escapes through five motorized windows.

The residential area where you insert the project was developed in recent years standardized building condos. By building this house vernacular insert a picture looking through their materials to differentiate these new houses and resonate with the rural landscape still exists.

The sunroom is itself a greenhouse, where several elements are used as reference. Building elements such as railings and overhead lighting, mixed with more conventional elements. Corrugated polycarbonate panels are used for exterior walls. The water collecting system and the heat retention panels are inserted between corrugated panels and structure.

The inside walls are formed with the thermal insulation layer of polycarbonate. The roof and walls of the bathroom are constructed with thermal insulation material PET bottles. The outer walls of the base platform are covered with cement fiberboard reinforced, leaving room for rainwater falls outside their borders and to provide shade.

Tato Architects

The 93.7 m2 (1,009 ft2) house is located in a valley in Hyogo Prefecture that has many cloudy days throughout the year. Therefore, the architect, Yo Shimada from Tato Architects, intended to create a light-filled climate within the home. The base of the house is sunken 760 mm (2.5 feet) into the ground, in order to thermally buffer the ground floor. The bedrooms, kitchen, and living / dining areas are contained within this box. Perched atop are the three white huts.

Two of these light structures are covered by a double layer of translucent polycarbonate sheets, inspired by greenhouses on the surrounding farms. They capture natural light and (when opened) breezes into the rooms below. In the summer, windows on the gabled roofs can be automatically opened to vent the hot air.

Looking for the stable climate in the room:

This is a house in the northern part of Hyogo Prefecture for a couple and their two children. The construction site is a part of a place surrounded by mountains and the sky is overcast most of the days. I wanted to create light, stable indoor climate and came up with a plan of three sheds of house type arranged on a 1.8 m high, grey foundation platform.

The level of the first floor was lowered by 760 mm below the ground to get firm basement, as the site was slant before the development, and to get more stable performance of the floor heating system of foundation heat condensing type utilizing the terrestrial heat. It was also expected that the whole site could be used like a garden as the rooftop neared the ground thereby. The site is at the corner entering the residential area and I thought that lowering the rooftop would leave wide visibility to the surroundings of the mountains and the sky, and that it would be beneficial to the whole residential area.

Overhead courtyard:

On the foundation platform I arranged three–for a bathroom, for a sunroom and for a guestroom. The bathroom shed and the sunroom shed provide lighting and ventilation for the lower floor. They form a overhead courtyard in a sense. Especially the sunroom collects heat in winter, and exhausts heat in summer by the breeze through the five motor-operated windows.

The three shed s do not actually provide spaces for usual staying but cover the living floor on the foundation platform. This resulted in keeping away from neighboring eyes and keeping in touch with eyes of children playing in the garden or nearby. Accordingly, I think, both delicate closeness and distance to the surroundings have been realized.

The residential area including the site was developed in recent years and is the front for the fields to change further to building lots. It was anticipated that brand-new commercialization houses would be built one after another. By constructing a house looking as small as a peasant’s work shed of such material as vernacular as corrugated panels in an agricultural area I expected for this house to be a tie for the prospective rows of such new houses and the rural landscape still existing.

For free behavior of things:

Some box-shape volumes, such as storages and a lavatory were required in the house, and they were made to resemble boxes for packing. Through studying the method of fixing the balustrade onto the rooftop without damaging the waterproofing membrane benches were mingled with the balustrade. A washstand is fixed to the stairwell serving as handrail as well. The sunroom is a greenhouse itself, where various elements are misused as reference elements. Construction elements, such as handrails and top lights, are mingled together with conventional things for dual serving.

The reason for such elaboration is that I wanted to give the indoor scenery a kind of freedom using everything happened to be there as bricolage. Various things the residents carry in are expected to behave freely.

About material:

Corrugated polycarbonate panels are used for outer walls of bathroom shed and sunroom shed among the three sheds to take in solar radiation. Moisture and water absorbing and heat-retaining sheets of greenhouse use are inserted in between the corrugated panels and structure. The inside of the walls are formed with heat insulating layer of polycarbonate clear hollow sheet. The ceiling and walls of bathroom are further filled up with light transmitting thermal insulation material of reproduced PET bottles.

To bring the second floor close to the first floor 50 mm square pipes are laid around the opening connecting both floors. They are sandwiched by the flooring material and the ceiling material to come up to 80 mm thickness. This opening is to be closed with a shade during extremely hot hours in summer and extremely cold nights in winter.

The outer walls of a foundation platform are covered with fiber reinforced cement board leaving space a little to make rainwater drops easily off the edges and also to provide shading. The RC part is provided with external heat insulation and broken cobblestones are laid all around it for drainage of rainwater and heat insulation.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: House in Yamasaki
Location: Hyogo, Japan
Type: Japanese House, Contemporary House, Mountain House, Sustainable House
Site Area: 231.72 sqm
Buildup Area: 93.68 sqm
Total floor area: 119.11 sqm
Design Year: Oct. 2010 – Aug. 2011
Construction Year: Oct. 2011 – Feb. 2012
Status: Built
Completion Year: 2012

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Tato Architects, Japan
Project Architect:Yo Shimada
Text Description: © Courtesy of Tato Architects
Images: © Ken’ichi Suzuki, Tato Architects

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

pixy House in Yamasaki / Tato Architects

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend