House on Mount Anville / Aughey O’Flaherty Architects

House on Mount Anville By Aughey O'Flaherty Architects-01-Marie-Louise Halpenny
 House on Mount Anville  

The Dublin-based practice Aughey O’Flaherty Architects has replaced a 1970s bungalow with an ‘energy efficient’ home in Mount Anville on the outskirts of the Irish capital. Its beautiful combination of materials, use of sunlight, and for integrating ecological elements so seamlessly into such a contemporary design.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

Measuring 250 square metres, this new house replaced a Twenties bungalow and was a response to a brief for an energy-efficient home that made the most of its site. It’s a re-imagining of the Georgian vernacular that populates Dublin, with varying ceiling heights according to the importance of the room and a recessed entrance porch that’s a twist on the Georgian entrance. The house is orientated east west and is kept tight to the north boundary to open up the house to the sun.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny 

The client wished to rebuild his house in an affluent suburb of Dublin in a vaguely historical style. The architects listened to the client’s requirements and came up with a modernist house that also has a feeling of great familiarity and ordered formality. They have made best use of the sun and views, and created three distinct external spaces. They have also detailed the interior beautifully and made an extremely energy-efficient house, with a series of separate rooms each with a different aspect.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny 

Features:

  • The living spaces open directly onto a sunny courtyard garden to the south of the site, while large openings maximise solar gain. The team went for traditional materials – brick, timber and concrete – but opted to build using the latest pre-fabrication construction technologies. The super-insulated, airtight timber framed structure was precision-made off-site, then wrapped in brickwork and timber.
  • All the rooms – a kitchen dinner, two reception rooms and four bedrooms – are accessed from a double height circulation space at the centre of the house, which utilises the stack effect to naturally ventilate the building.
  • To maximise solar gain the south facade, which has full-height triple-glazed windows and sliding screens, has been opened up to the sun, with the house constructed tight to the site’s north boundary.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

  • Built with a super-insulated prefabricated timber structure, the two-storey house is clad in brick and timber and sits on a polished concrete plinth.
  • The bold form and layout of this brick house have considered the best principles of sustainable design and performed a building with an ‘A’ energy rating.
  • The brick envelope is carefully detailed and well constructed employing an interesting brick banding detail at first floor and roof level.
  • The courtyard, (outside room) belongs to the overall brick form and connects effectively with the interior spaces.
  • The house has a timeless quality. It is as reminiscent of Arts and Crafts as it is of mid 20th century modernism. It is slightly outside of current fashion, and all the better for it.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

Aughey O’Flaherty Architects

A low energy A-rated tailor made home:

Key to this design was the client’s requirement for his new house to be energy efficient, cheap to run and to make the best of his site. The form, layout and detail of the house result from these requirements and were guided by best principles of sustainable design. The house is orientated east west and is kept tight to the north boundary to open up the south facade of the house to the sun.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

The south façade has then been composed using full-height triple-glazed windows and sliding screens to maximize the solar gain. The east, west and north façades are exceptionally thermally efficient. The house is a combination of the best of both new and traditional construction technologies. The super-insulated, airtight timber framed structure has been precision-made off site. This hi-performance structure has then been wrapped in beautifully crafted traditional brickwork and timber.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

  • The design process began in April 2009, planning permission was granted in Dec 2009, tender documentation was issued in June 2010 and the construction started on site in October 2010. The house was completed in September 2011 after an 11 month construction period.

© Marie-Louise Halpenny© Marie-Louise Halpenny

 Project Data  

Project name: House on Mount Anville
Location: Mt Anville Rd, Dublin 14, Ireland
Coordinates: 53.297097,-6.219713
Type:

  • Type By Characteristic: Green & Sustainable House, Contemporary House
  • Type By Site: Countryside / Suburb House
  • Type By Size: Medium House – (201 sqm – 450 sqm)
  • Type By Structural: Brick House

Project Area: 250 sqm
Project Year: 2009 – 2011
Construction Year: 2011
Status: Built
Completion Year: September 2011


Awards:

  • 2013 – Royal Institute of British Architects (RIBA) Awards – RIBA European Awards – RIBA National European Award – Winner
  • 2013 – The Royal Institute of The Architects of Irland (RIAI) Awards – RIAI Irish Architecture Awards – RIAI Public Choice Award – Shortlisted
  • 2012 – Brick Awards (The Brick Development Association) – Best International Project
  • 2012 – Grand Designs Awards – Highly Commended
 The people  

Client / Owner / Developer: Kevin O’flynn
Architects: Aughey O’Flaherty Architects – 32 Nassau Street, Dublin 2, Ireland
Principal: Max O’Flaherty
Project Architect: Joseph Kevin Mac Mahon
Specialist Brickwork Contractor: Smithcon Building Contractors
Brick: Ibstock Brick Ltd – Birtley Olde English Buff
Text Description: © Courtesy of Aughey O’Flaherty Architects
Images: © Aughey O’Flaherty Architects, Marie-Louise Halpenny

 Video  
 Location Map  

No comments

Post a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2012-2015 Designalmic : Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/office.

Your Bookmarks

You must be logged in to view your bookmarks.

Facebook

Twitter

Google Plus

Follow Me on Pinterest
  • Acoustic Shells / Flanagan Lawrence Architects - These Acoustic Shells were designed by London studio Flanagan Lawrence to facilitate community events and provide residents of the West Sussex town with a scenic resting spot on the edge of a sunken garden. Flanagan Lawrence developed the design after winning an architectural competition organised by Littlehampton Town Council in 2012. It called for a "Stage by the Sea" that would "provide a high quality landmark structure forming the focal point of Littlehampton's Greensward"...

    Pinned: 24 Apr 2015
  • Autobahn Church Siegerland / Schneider + Schumacher - Autobahn Church Siegerland by Schneider + Schumacher, The bright white, polygonal façade of the Siegerland Motorway Church catches the eye even from afar. A pictorial wooden structure, it defies the noisy surroundings of hotel, fast food restaurant and petrol station. Its interior welcomes visitors with a quiet room combining artificial light with daylight to create a warm and contemplative atmosphere...

    Pinned: 24 Apr 2015
  • 25 Green (25 verde)-Urban Treehouse / architetto Luciano Pia - Amongst the city streets of Turin sits an oasis of green forest disguising a five-storey apartment building. Luciano Pia designed the building as an attempt to protect residents from noise and air pollution. There are 63 residential units in the building and they are all different and fitted with wide terraces of irregular shapes that surround the trees. The last floor is covered with private green roofs. The green is diversified: big vases on the terraces, court gardens, green walls and roof gardens just in front of the lofts...

    Pinned: 22 Apr 2015
  • Aarau Bus terminal and station Canopy / Vehovar & Jauslin Architektur - Situated between the busy Bahnhofstrasse and the new railway station in the center of Aarau, Switzerland, is a cushioned canopy that seems to float like a cloud. Designed by Vehovar & Jauslin Architektur, the bus terminal's ETFE membrane creates a striking entry to the region. The bus station covering consists of a sinuously formed steel table and a huge cushion with a random cable suspension on both sides. The upper blue and the lower clear ETFE-foil has been printed with a bubble pattern and is butt-welded without a visible repeat...

    Pinned: 21 Apr 2015
  • The Floyd Leg-Create a Table / Floyd Design - The Floyd Leg gives you the framework to take ownership of your furniture by allowing you to create a table from any flat surface. The Floyd Leg is a simple concept that rethinks the table leg by combining an age old device—the clamp—with a clean, minimal design allowing you to take any flat surface and create a table - best suited for medium and light uses...

    Pinned: 19 Apr 2015
Contact Us
 
Thank you! Your message has been submitted to us.
×