A password will be e-mailed to you.

#House#1.130

#house#1.130 is a minimalist house located in Madrid, Spain, designed by Estudio.Entresitio. A house on a tight suburban site provides a series of choreographed views through landscaped spaces and pavilion-like rooms.

House1.130-By-estudio.entresitio-02-Roland-Halbe-759x571 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

This is a single-family house, but quite a large one, something over 500 square meters. The site is narrow and long and sloped towards the south. Two different schemes superimpose one another: a longitudinal one, based on spatial forking, and the one underneath, based on a hand-like configuration. As a result, it is a fractured mass, ruled by the rhythm of the roof structure.

House1.130-By-estudio.entresitio-08-Roland-Halbe-759x568 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

  • The house steps up and down in response to the sloping site. Operable metal louvers on the south facade protect living spaces from the full impact of the sun, while solar panels on the roof over the living room reduce fossil-fuel consumption.
  • The upper level is envisioned as a daytime space where floor-to-ceiling glass-enclosures and a repeating metal roof structure link the home’s interior volume with the exterior. Below, the lower level is composed of cellular sleeping-quarters and common spaces which during the day are illuminated by light trenches.
House1.130-By-estudio.entresitio-13-Roland-Halbe-759x568 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

  • With its glazed walls and vistas across light wells and terraces, the dining room looks as if it were a freestanding pavilion in an abstract garden. The architect used texture as an important element, matching smooth glass balustrades and translucent polycarbonate panels at the entry.
  • The architect divided the upper floor into two zones, with the main entry in between. The living room overlooks the trees at the back of the parcel. At the front, the dining room—an almost independent pavilion of floor-to-ceiling glass—is set in a handsome court with a covered terrace and pool presided over by one of the site’s original holm oak trees.
House1.130-By-estudio.entresitio-15-Roland-Halbe-749x1000 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

  • Connected by indoor and outdoor passages, and separated by a terrace and light well to the lower level, the two zones are given a sense of unity by the regular rhythm of the exposed steel crossbeams supporting the roof. These extend beyond the walls in many places to form pergolas and create a counter-rhythm to the staccato shadow patterns cast by the vertical louvers.
House1.130-By-estudio.entresitio-19-Roland-Halbe-759x840 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

estudio.entresitio:

This single-family house is comparatively large at a little over 6,200 square feet; the site is narrow, long, and sloped towards the south. Two different schemes are superimposed on top of one another: a longitudinal one, based on spatial forking, and the one underneath, based on a finger-like configuration. As a result, the structure is a fractured mass, ruled by the rhythm of the roof outline.

House1.130-By-estudio.entresitio-23-Roland-Halbe-749x1000 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

Some other important aspects to the design are the growth against the slope, and the entrance through the umbilicus and permeable skins that thicken space boundaries. On the upper level, there is a daytime pavilion with a metal roof structure that persists all the way through in visual continuity, with long views through a sequence of spaces.

House1.130-By-estudio.entresitio-30-estudio.entresitio-759x569 #House#1.130 / estudio.entresitio

© estudio.entresitio

Concrete supporting walls and glass enclosures are the other two vertical elements, blurring the idea of interior and exterior. Rooms below are burrow-like, with nested openings in between them. As for the floor plan scheme, the structure above combs space in a single direction — transversal to movement — while penetrations below fragment the volume, bringing light deep inside the built mass.

House1.130-By-estudio.entresitio-42-Roland-Halbe-749x1000 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

It is a formless project in the sense that it is impossible to obtain any volumetric understanding as a spectator. This effect is due to the camouflage of the permeable skin with the concrete, and the perceptual dynamic of the light.

House1.130-By-estudio.entresitio-45-Roland-Halbe-749x1000 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

The permeable skin follows the same rhythm in the pattern of vertical lines as the concrete surfaces. It is not only about the absence of frames — supporting elements are secondary, intentionally hidden, and as thin as possible. The house is an inhabitable porous enclosure made by the superimposition of multiple layers with different density and permeability; and therefore, different degrees of interiority.

For this project estudio entresitio were the architects as well as the general contractor; therefore, not only the art or process of building was in our hands, but also the act of physical construction.

House1.130-By-estudio.entresitio-54-Roland-Halbe-759x407 #House#1.130 / estudio.entresitio

© Roland Halbe

Project Data:

Project name: #House#1.130
Location: Fuentelarreina, Madrid, Spain
Coordinates:
Type:

  • Type By Characteristic: Modern House
  • Type By Site: Countryside / Suburb House, Hill House
  • Type By Size: Big House – (451 sqm – 650 sqm)
  • Type By Materials: Steel House

Project Area: 500 sqm (6,200 sq.ft)
Site Area: 1000 sqm
Status: Built
Completion Year: April 2013
[box_note]
Awards:

  • 2014 – WAN Awards – Category: House of the Year – Winner
  • 2014 – COAM Awards – First prize
  • 2014 – Vivienda Unifamiliar en Madrid award – First prize
  • 2014 – Enor Award – Selected
  • 2014 – FAD Award – Selected
  • 2014 – Boston Society of Architects (BSA Design Award) – Category: Housing Design Awards – Finalist

[/box_note]

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: estudio.entresitio – C / Gran vía 33, 7 Izquierda, 28013 Madrid, Spain

Collaborators:

  • Miguel Crespo, Marco Plazzogna, Anne-Dorothée Herbot, Mia Molato)

Project Team:

  • María Hurtado de Mendoza, César Jiménez de Tejada, José María Hurtado de Mendoza, Alvar Ruiz

General contractor:

  • Triplicado SL: María Hurtado de Mendoza, César Jiménez de Tejada, José María Hurtado de Mendoza

Consultants:

  • Structure : María José Camporro
  • EMP consultant: Geasyt SA
  • Construction supervisor: Guillermo Parilla
  • Landscape: Planta paisajistas

Manufacturers:

  • Structure contractor: Teycisa
  • Plastic striped formwork sheet: LHV Formliner. Grupo Valero.
  • Metal structure: Ceme SL
  • Roofing: Green roof mw. Aimad S.L.
  • Doors: Wood work Intrama SA

Text Description: © Courtesy of estudio.entresitio, archrecord.construction, worldarchitecturenews
Images: © estudio.entresitio, Roland Halbe

Location Map:

Related Posts:

#House#1.130 / estudio.entresitio
Reader Rating 3 Votes
7.1

Post's Gallery:

Send this to friend