A password will be e-mailed to you.

Jungle House (Casa na Mata)

Jungle House (Casa na Mata) by Marcio Kogan’s Studio MK27, with Samanta Cafardo and Diana Radomysler. Jungle House features a rooftop infinity pool with views over a Brazilian rainforest. The House blends nature and contemporary architecture beautifully. To take full advantage of the scenic landscape, the architects placed the primary living spaces alongside the pool on the building’s uppermost floor.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-02-Fernando-Guerra_FGSG-759x751 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

  • The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography. The house, therefore, projects itself out from the mountain.
  • Within the house, the organization of the floors is inverted – with the pool and social areas on the roof, bedrooms on the second, and a deck and appliances on the first. Made up of primarily concrete and wood, this has to be one of the best houses out there.
  • The interiors have been left bare, using the concrete and timber that make up the exterior. Colours are neutral – think whites and greys – creating a minimalist yet warm feel that doesn’t detract from the views outside.
  • The building’s raw concrete and timber construction is left exposed across the interiors, which are finished with neutral-coloured furnishings in a variety of textures.
Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-06-Fernando-Guerra_FGSG-759x907 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG


Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-10-Fernando-Guerra_FGSG-759x827 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

“When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks,” says Kogan. “On the ground floor, you can stroll in the midst of the trees; on the first floor, light enters filtered through the tree tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.”

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-15-Fernando-Guerra_FGSG-759x903 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG


Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-22-Fernando-Guerra_FGSG-759x814 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

Studio MK27:

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-32-Fernando-Guerra_FGSG-759x759 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography. The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction – as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-33-Fernando-Guerra_FGSG-759x849 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-34-Fernando-Guerra_FGSG-759x861 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play. The utility rooms are also located on this story.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-40-Fernando-Guerra_FGSG-759x900 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-49-Fernando-Guerra_FGSG-759x468 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

The landscape recomposes the native species. When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks. On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-58-Fernando-Guerra_FGSG-759x744 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior. The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-66-Fernando-Guerra_FGSG-759x759 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below. Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-84-Fernando-Guerra_FGSG-759x845 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation. This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

Jungle-House-Casa-na-Mata-By-Studio-MK27-87-Fernando-Guerra_FGSG-759x774 Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27

© Fernando Guerra | FG+SG

Project Data:

Project name: Jungle House (Casa na Mata)
Location: Guarujá, São Paulo, Brazil
Coordinates: -23.906295, -46.165836
Type:

  • Type By Characteristic: Contemporary House, Tree House, Tropical House
  • Type By Site: Forest House
  • Type By Size: Large House – (more than 650 sqm)
  • Type By Materials: Concrete House

Project area: 805 sqm
Status: Built
Completion Year: 2015

Awards:

  • 2016 – Blueprint Awards – Category: Best Non-Public Project > Residential – Winner
  • 2016 – World Architecture Festival Award – Category: House > Completed Buildings – Finalist

The people:

Client / Owner / Developer:
Architects: Studio MK27 – Alameda Tietê, 505 – Jardim Paulista, São Paulo – SP, 01417-020 Brazil
Design: Marcio Kogan with Samanta Cafardo
Interior: Diana Radomysler
Project Team: 

  • Carlos Costa, Eline Ostyn, Laura Guedes, Mariana Ruzante, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Fernanda Neiva

Landscape Designer: Isabel Duprat
Structural Engineer: Leão Associados, Eng. João Rubens Leão
MEP: Grau Engenharia
Contractor: Eng. Rogerio Biral

Text Description: © Courtesy of Studio MK27
Images: © Studio MK27, Fernando Guerra FG+SG

Location:

Related Posts:

Jungle House (Casa na Mata) / Studio MK27
Reader Rating 2 Votes
8.2

Post's Gallery:

Send this to friend