A password will be e-mailed to you.

Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage

The special parking garage in the Dutch town of Katwijk is an integral part of the town’s new water defence system, protecting the town against the North Sea. Commissioned by the city of Katwijk, Royal HaskoningDHV drafted the architectural design of the parking garage and translated this into a thorough master plan. Based on this master plan, Ballast Nedam and ZJA drafted the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-03-Onsite-Photography-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Onsite Photography

The garage has a capacity of 670 cars, which enter and exit the complex at both short ends. The upper dunes have a network of paths, which connect five pedestrian entrances with the town and the beach. The five pedestrian entrances are harmoniously integrated with the dunes. This was one of the major outlines, which were set out by OKRA landscape architects.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-04-Onsite-Photography-759x210 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Onsite Photography

Overview:

A large part of The Netherlands lies under sea level, making it imperative that the country is well protected from the sea. The country’s coastal protection plan heeds to stringent safety laws and regulations. The coastal region of Katwijk and its dike did not meet safety standards, however, and has therefore been reinforced. Additionally, the surrounding urban situation in Katwijk aan Zee required additional parking facilities.

The new underground parking garage has been built in between the boulevard and the dike. The Dike-in-Dune reinforcement plan offers safety from the sea and extra parking facilities, while retaining a high level of spatial quality.

The project Kustwerk Katwijk is a collaborative effort involving the municipality of Katwijk, the water board, the Province of South Holland and Rijkswaterstaat, together with stakeholders, to realise a safe and beautiful coastal region with the added benefit of additional parking facilities.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-06-Luuk-Kramer-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Luuk Kramer


Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-08-ZJA-Zwarts-Jansma-Architects-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© ZJA Zwarts & Jansma Architects

Entering the dunes:

At the entrances, the dune landscape is lifted to create an obvious entrance, allowing the landscape an uninterrupted flow over the roof of the entrance. This gesture not only ensures that the character of the dunes stays intact, it also provides for the vital admission of daylight into the underground parking garage, benefitting the orientation within the parking garage.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-10-Ballast-Nedam-759x507 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Ballast Nedam

Way finding:

In the design, the underground car park is considered as a high-quality public space. This is subtly achieved by using a pallet of sturdy, yet qualitative materials. The guidelines from the masterplan required a consequent corporate image and integrated way finding. A ‘family’ of maritime-inspired icons and colours was designed in such a way to guide its visitors in a relaxed and natural manner towards either the centre of the town or the beach.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-11-Ballast-Nedam-801x1200 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Ballast Nedam


Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-13-ZJA-Zwarts-Jansma-Architects-759x395 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© ZJA Zwarts & Jansma Architects

Royal HaskoningDHV:

The new underground parking garage in Katwijk aan Zee is the result of a multifaceted commission granted to Royal HaskoningDHV by the Municipality of Katwijk. Royal HaskoningDHV is responsible for the architectural design of the underground parking and translated this design into a Building Quality Plan. Based on this Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage.

The Building Quality Plan includes detailed information, definitions, drawings and visualizations of the architectural design, the layout of the garage, the public entrances, the entrance- and exit ways for vehicles, the emergency exits, as well as the architectural design and guidelines of the signage (routing, orientation and identification).

The architectural design of the parking garage builds forth on the Design of Katwijk’s Public Space, developed by OKRA Landscape Architects, and respects and adheres to its conditions.

The parking garage is part of Kustwerk Katwijk, a project which seeks to protect the coastline of Katwijk aan Zee in the Netherlands. The design team of this coast protection project took an integrated and multi-disciplinary approach to this project, taking into considerations the need for defensive coastal protection, functional parking requirements as well as the desire for a landscape design which is related to its coastal environment.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-15-Luuk-Kramer-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Luuk Kramer

Location:

The underground parking garage holds 663 spots, covered by rolling sand dunes along the coastline of a small coastal town called Katwijk aan Zee, a beach town west of Leiden and north of The Hague. The location of the parking garage, in between the dike and the boulevard of Katwijk, makes this project quite unique in the Netherlands.

While rebuilding the town’s dike and reshaping its dunes, the design team recognized an opportunity to genuinely improve public space by hiding the parking garage inside the dunes, which strengthened the relationship between the village and the beach. The long and small elongated shape of the parking garage (500 meter) needed great attention to the functionality. The design team respected the fact that users need to quickly orientate themselves when inside the garage, and quickly find their way out to either the town or the beach.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-21-Onsite-Photography-759x507 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Onsite Photography


Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-24-Onsite-Photography-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Onsite Photography

Naturally embedded in the landscape:

The architectural design of the parking garage builds forth on the design of the public space, developed by OKRA landscape architects, and respects and adheres to its conditions. The result is that the underground parking is carefully embedded into its natural dune environment. These carefully shaped dunes, which rise up organically to create subtle entrances and exits, not only ensures that the character of the dunes stays intact, it also let natural daylight flowing into the underground parking garage, benefitting the orientation within the long, elongated parking garage. The design also ensures that the colors and materials used, fuse seamlessly into the urban fabric of Katwijk aan Zee and its characteristic dune landscape. At night, the emergency exits nestled under the gently rolling dunes light up to become beacons along the shoreline.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-38-ZJA-Zwarts-Jansma-Architects-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© ZJA Zwarts & Jansma Architects


Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-42-ZJA-Zwarts-Jansma-Architects-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© ZJA Zwarts & Jansma Architects

Construction Phase:

During the Construction Phase Royal HaskoningDHV was part of the Contract Team “Kustwerk Katwijk”.

The scope of construction works for Kustwerk Katwijk has been carried out by the consortium Ballast Nedam – Rohde Nielsen and its construction partners in an Engineering and Construct contract. Based on the Building Quality Plan, Ballast Nedam, in cooperation with ZJA, engineered the integral design (architectural, functional, structural and installation) for the realization of the parking garage. Special attention has been given to a careful integration and materialization of the entrances in the dunes.

In the architectural design, the underground car park is considered to be a full-fledged public space with a high quality finish, using lighting, colors and icons to strengthen the orientation of the users of the garage. ZJA has maintained the architectural design of the Parking’s identity as consistently as possible and lifted the use of the icons and color scheme to a higher level.

Kustwerk-Katwijk-Underground-Parking-Garage-By-Royal-HaskoningDHV-50-Luuk-Kramer-759x506 Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV

© Luuk Kramer

Project Data:

Project name: Kustwerk Katwijk
Location: Katwijk aan Zee, Netherlands
Coordinates: 52.205798, 4.394394
Type: Parking Structures
Gross floor area: 15,000 sqm
Facts and figures:

  • 663 parking spaces
  • 1 underground parking level
  • 503 metres long

Project Period: 2010 – 2015
Status: Built
Completion Year: 2016

Awards:

  • 2016 – WAN Awards – Category: Infrastructure Award – Winner
  • 2016 – Royal Institute of Dutch Architects (BNA) Awards – BNA Building of the Year Awards – Winner
  • 2015 – FALCO Award – Category: best public space – Winner

The people:

Client / Owner / Developer: The Rijnland District Water Control Board and the Municipality of Katwijk
Architects: Royal HaskoningDHV – Entrada 301 P.O. Box 94241 1090 GE, Amsterdam, The Netherlands
Project Team: Richard van den Brule, Filipa Vieira Santos, Joost van Noort, Freek Leber, Jan Brantjes en Jurgen Herbschleb
Contractor: Bouwcombinatie Ballast Nedam
Engineers:

  • Structural: Adviesbureau Snijders
  • MEP: De Bosman Bedrijven
  • Integral Design: Ballast Nedam Engineering in cooperation with ZJA Zwarts & Jansma Architects

Consultants:

  • Landscape Architect: OKRA Landscape architects
  • Contract Management: WB de Ruimte
  • Dyke Consultant: Arcadis
  • Lift Installation: Liften‐ en Machinefabriek Lakeman
  • Façade Engineering and Realization: Metadecor

Text Description: © Courtesy of Royal HaskoningDHV, ZJA Zwarts & Jansma Architects, Ballast Nedam
Images: © Royal HaskoningDHV, Luuk Kramer, Onsite Photography, ZJA Zwarts & Jansma Architects, Ballast Nedam

Video:

Location:

Related Posts:

Kustwerk Katwijk Underground Parking Garage / Royal HaskoningDHV
Reader Rating 4 Votes
8.0

Post's Gallery:

Send this to friend