A password will be e-mailed to you.

Livsrum – Cancer Counseling Center

Livsrum – Cancer Counseling Center is designed as a cluster of seven small houses around two green outdoor spaces. Each house has its own specific function and together they form a coherent sequence of different spaces and functions such as a library, kitchen, conversation rooms, lounge, shops, gym, and wellness facilities.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-02-Quintin-Lake-759x530 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

The house offers a wide range of different rooms for informal advice, therapy and interaction with a focus on the users’ comfort and wellbeing. A varying roof height and materials used means that the building will have its own unique architectural character that clearly distinguishes it from the surrounding hospital buildings. The basic idea is not that architecture alone can heal, but that the architectural design in terms of daylight quality, the room’s mood, color, sound and the ability to be private and secure to support the healing that takes place both physically and psychologically.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-04-Quintin-Lake-800x1200 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

EFFEKT Architects winning entry in the competition for a new cancer counselling centre at Næstved Hospital in Denmark. The project is funded by Realdania and the Danish Cancer Society who will also run the Centre on a daily basis. The Centre is 743 sqm and the total budget is 14.5 million Dansih crowns which equals 1.95 million euro. Vision The vision is to create a homely, open and welcoming house. To create a space that is more home than an institution. A modern and yet familiar house that provides a clear alternative to the sterile and functional hospital environment.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-05-Thomas-Ibsen-759x468 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Thomas Ibsen

Design Features:

  • This building is open to all common users, who suffering from cancer and their family members, as well as people waiting for diagnosis in the nearby hospital prefer to stay in the delighting atmosphere here.
  • Large windows are opened at many places and with different orientations, they connect the environment with interior space. Stay inside the centre people could receive various qualities of daylight during different time through every day, and the lighting energy during evening is supplied by the solar panel’s collection during the day.
  • The doors facing two courtyards open towards different orientations, so they could be opened at the same time avoiding strong wind directly go through the building.
  • The building is located between the highway and the ambulance path towards the nearby hospital, however the special designed windows filtrate the noises caused on both sides to a comfortable standard.
Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-08-Thomas-Ibsen-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Thomas Ibsen

Seven Villas – One space:

The main challenge was to create an open and transparent building with differentiated spatial experiences that allow for a high level of social interaction amongst visitors, caregivers and counsellors yet coherently offers room for intimate and private moments. Located in the transitional zone bordering an old residential area and the local hospital grounds, the centre is designed as a cluster of seven small houses surrounding two green courtyards protected from the noisy surroundings.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-12-Thomas-Ibsen-759x546 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Thomas Ibsen

Each house has its own specific program, which as a whole form a coherent sequence of different spaces and functionalities; library, kitchen, conversation rooms, lounge, workshop, workout room, wellness facilities and administration area. Furthermore the complex includes a wide variety of rooms for informal conversations, therapy and counsellor sessions – all focussing on the comfort and wellbeing of the individual user.

The alternating roof line and careful material selection creates a unique architectural expression that merges the qualities of the surrounding typologies of single family housing and health care facilities, but at the same time makes a distinction to the context.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-19-Thomas-Ibsen-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Thomas Ibsen

Healing architecture:

The Livsrum project is inspired by the UK Maggie Cancer Caring Centres that believe that inspirational architecture that is both uplifting and protective, in which people can find the strength to live with hope and joy, is integral to the treatment and healing of people facing a cancer diagnosis.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-20-EFFEKT-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© EFFEKT

The principles of healing architecture is fundamental in the design of the ‘Livsrum’ project. The idea is not that architecture can heal on its own, but that the architectural design in terms of daylight quality, mood, colour, material, sound and the ability to be private and secure, support the healing process both psychologically but also physically.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-21-EFFEKT-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© EFFEKT

We have throughout this project investigated and contemplated upon this idea and as result incorporated these qualities into the final proposal – an innovative yet domestic building that offers places for patients to feel cared for and at ease. A careful layout of interlocking rooms wrap around the two central courtyards, integrating the outdoor areas as an extension of the interior – both on a functional and visual level. Plenty of natural light and pleasant acoustical levels throughout the building. A transparent layout and spatial coherence that evoke curiosity and trust simultaneously. At all times ensuring a diversity in room typology and scale, which let the visitor pick an environment and mood to suit their individual need.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-26-Quintin-Lake-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

EFFEKT:

The new cancer counselling center is designed as a cluster of seven small houses. Similar to monasteries the careful layout features interlocking rooms that wrap around two central courtyards – one where you sit and meditate in silence and one that promotes physical activity and social interaction. Each house has its own specific program and together they form a coherent sequence of different spaces which include functions such as library, kitchen, conversation rooms, lounge, workshop, gym and wellness area.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-30-Quintin-Lake-759x546 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

Livsrum is EFFEKTs 1. prize project in the competition for a new cancer counseling center at Næstved hospital in Denmark in collaboration with Hoffmann and Lyngkilde. The center is designed as a cluster of seven small houses around two green outdoor spaces. Each house has its own specific function and together they form a coherent sequence of different spaces and functions such as a library, kitchen, conversation rooms, lounge, shops, gym, and wellness facilities.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-32-Quintin-Lake-813x1200 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

The house offers a wide range of different rooms for informal advice, therapy and interaction with a focus on the users’ comfort and wellbeing. A varying roof height and materials used means that the building will have its own unique architectural character that clearly distinguishes it from the surrounding hospital buildings. With the location of the cancer counseling centre close to the hospital’s cancer ward, it is set for a closer collaboration between hospital staff and the Danish Cancer Society.

Construction is scheduled to begin in August 2012. Already in the spring of 2013 the Danish Cancer Society staff and volunteers in Næstved expects to offer cancer patients and caregivers a warm welcome in the new cancer counseling center.

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-33-Quintin-Lake-759x506 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© Quintin Lake

“The winning project shows a very compelling vision of how a counseling centre can be arranged and we look forward to seeing the finished house.” – Hans Peter Svendler, director of Realdania explains

“It’s a compelling simple and logical plan composition with fine spatial experiences in the movement around the inner courtyards and the centre’s in-house facilities.”. – Experts from the jury’s report read

Livsrum-Cancer-Counseling-Center-By-EFFEKT-39-EFFEKT-759x280 Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT

© EFFEKT

Project Data:

Project name: Livsrum – Cancer Counseling Center
Location: Ringstedgade 71, 4700 Næstved, Denmark
Coordinates: 55.238446, 11.760121
Type: Health Care
Project Area: 800 sqm
Status: Built
Completion Year: 2013

Awards:

  • 2015 – ArchDaily Building of the Year Award – Category: Healthcare Architecture – Winner
  • 2013 – World Architecture Festival Award – Category: Health > Hospitals (small) – Finalist
  • 2012 – World Architecture Festival Award – Category: Health – Finalist

The people:

Client / Owner / Developer: The Danish Cancer Society / Realdania Denmark
Architects: EFFEKT – Blågårdsgade 8, 2 Floor DK-2200 Copenhagen N, Denmark
Interior Designer: EFFEKT
Main Contractor: Hoffmann

Competition Team:

  • Tue Hesselberg foged, Sinus Lynge, Victoria Diemer Bennetzen, Ivana Stancic, Toni Rubio Soler, Tina Lund højgaard, Christer Nesvik, Andris Rubenis

Project Team:

  • Tue Hesselberg foged, Sinus Lynge, Mikkel Bøgh, Anders Hjortnæs, Christer Nesvik, Ivana Stancic, Danijel Vinko, Alvaro Madrazo

Engineers:

  • Environmental Engineer: Lyngkilde
  • Civil Engineer: Lyngkilde
  • Structural Engineer: Lyngkilde

Consultants:

  • Acoustics Consultant: Jordan
  • Sustainability Consultant: Lyngkilde
  • Lighting Consultant: EFFEKT

Text Description: © Courtesy of EFFEKT, world-architects
Images: © EFFEKT, Quintin Lake, Thomas Ibsen

Location Map:

Related Posts:

Livsrum - Cancer Counseling Center / EFFEKT
Reader Rating 4 Votes
6.5

Post's Gallery:

Send this to a friend