A password will be e-mailed to you.

Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade

This new Louis Vuitton store in Tokyo’s fashionable Ginza shopping district, designed by Jun Aoki & Associates, with a patterned and perforated shell based on the brand’s monogram. The panels mask the steel-framed reinforced concrete structure of the building beneath.

Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-02-Daici-Ano-799x1200 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© Daici Ano

The design of the exterior goes beyond the 3rd floor and extends to the 8th floor to mark its presence as landmark of Ginza. It features the symbolic motif “Louis Vuitton Damier” with contorted and soft lines. The motifs embedded in the specially treated material of the exterior wall emerge as patterns due to shading and lighting effects. After sunset, the built-in lights illuminate the edges of the Damier patterns.

Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-05-Daici-Ano-759x897 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© Daici Ano

Design Features:

  • The architect took advantage of his overall motif and punched the metal wrapping with circular indentations, concealing each one with a slightly curved, square overlay. Connecting the two layers at each juncture, metal cylinders ringed with LEDs are the facade’s only light source. Selected for their overall efficiency, the LEDs emit a glare-free glow that leaks delicately from behind the overlays, illuminating and exaggerating the abstract design of the ornamentation.
Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-07-flickr-Takashi-Yagi-750x1000 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© flickr-Takashi Yagi

  • The architect also wanted to distinguish the unique identity of the boutique, which occupies a berth on the department store’s bottom three floors. In response, Aoki devised a stylized checkered pattern in lightweight aluminum, based on the Louis Vuitton signature damier, or check pattern. Extending up the department store’s full height, the punctuated opalescent surface appears to be the facade of a separate building.
Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-09-flickr-Ken-Lee-900x900 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© flickr-Ken Lee

  • The architect impressed the design on sheets of aluminum coated with a pearlised fluropolymer paint – a type of paint known for its durability – creating a raised design that gives the building a quilted appearance.
  • The edges of the raised design are perforated, allowing light from the interior shop floors to shine through, illuminating the facade at night.
Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-10-Daici-Ano-800x1200 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© Daici Ano

  • The facade takes a subtler approach to storefront bling than some of its glittering neighbors. Here, LEDs housed in metal cylinders embedded in the store’s textured façade emit a golden glow.
  • The result is a look that’s undeniably modern, incorporating clean lines and a prominent nod to Louis Vuitton’s iconic damier pattern. The facade was also designed with brilliant LED backlighting that lights up at night, making it impossible to mistake this storefront for anything but Louis Vuitton.
Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-12-Daici-Ano-759x506 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© Daici Ano

Jun Aoki & Associates:

The new façade of Louis Vuitton Matsuya Ginza is inspired by the history of Ginza, the city that used to be known for its art deco design. Ginza was the entrance of Tokyo, adjacent to Shimbashi, from which the very first railway station of Japan stretched to the port and led to the foreign Country. The “modern” atmosphere the forefront Ginza acquired derived from art deco patterns in relation to edo-komon, the pattern of traditional Tokyo and the highly abstract and stylized geometric pattern in repetition.

Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-13-flickr-Ken-Lee-759x759 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© flickr-Ken Lee

Based on Louis Vuitton’s damier, which also is a repeated geometric pattern, the façade of Louis Vuitton Matsuya Ginza becomes our first softer version of damier, imbued with delicacy and richness that is found in organism. From edo-komon to art deco. Art deco to the soft damier. This is a journey to the history of Ginza.

Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-15-Daici-Ano-800x1200 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© Daici Ano

Gentle bulges and dents elaborate the façade of opal beige reliefs. With these pattern, the façade reveals various appearances in sunlight, and also during the night, the LED lights behind the reliefs lit the façade to render another expression reminiscent of Louis Vuitton’s monogram.

Louis-Vuitton-Matsuya-Ginza-Facade-By-Jun-Aoki-Associates-17-flickr-Takashi-Yagi-750x1000 Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates

© flickr-Takashi Yagi

Project Data:

Project name: Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade
Location: Matsuya, Ginza, 3-6-1 Grinza Chuo-Ku, Tokyo, Japan
Coordinates: 35.672751, 139.766907
Type: Shop / Store / Showroom
Materials:

  • Entrance – Marble, Polished curve finish / Honed finish Super Clear Glass t12+12
  • 1F – Limestone, Honed finish / Sandblast finish
  • 2-8F – Aluminum Panel, Pearl paint Casting / Spinning / Cutting sheet assembling, LED lights
  • Windows – Metal frame: Stainless steel, Cross HL, Bronze color coating – Glass: Super Clear Glass t12+12mm

Project Area: 1,431 sqm – 15,900 square feet (wall area) sqm
Design Year: Jun,2010 -Dec,2012
Construction Year: Jan,2013 -Sep,2013
Status: Completed
Completion Year: September 2013

The people:

Client / Owner / Developer: Louis Vuitton Japan
Architects: Jun Aoki & Associates – MAK Flat 2F, 6-11-8, Minami-Aoyama, Minato-ku, Tokyo 107-0062, Japan
Principal: Jun Aoki
Design team: Mirei Uchibe
Engineers & Contractors: TAISEI Corporation; Permasteelisa Japan
Text Description: © Courtesy of Jun Aoki & Associates, archrecord.construction
Images: © Jun Aoki & Associates, Daici Ano, flickr-Takashi Yagi, flickr-Yanai Takahiro, flickr-Ken Lee, flickr-li chao

Location Map:

Related Posts:

Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade / Jun Aoki & Associates
Reader Rating 11 Votes
7.2

Post's Gallery:

Send this to a friend