A password will be e-mailed to you.

Miguel Rio Branco Gallery

Miguel Rio Branco Gallery is located at the confluence of two roads, on a steepy slope surrounded by a natural forest on both sides. The building occupies a void in the forest, articulating different levels of the existing site. This pavilion redesigned the topography so that the volume of the building blends. While defining a cantilevered structure that levitates on the ground. The entry area is defined by means of two levels with major showrooms.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-02-802x1200 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

Treated as a continuation of the exterior , the covered square set up a transitional space that organizes the flows, facilities houses and allows visual interaction with the basement room, located 4.5 meters below ground. By contrast, other place of exhibition pavilion is a regular, closed on the upper level defined by the volume of steel cut.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-03-759x507 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

This formal element dominant , built with a steel structure that allows maximum flexibility in interior spaces, features a formal subtle distortions that allow the creation of linear skylights in the main walls.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-06-759x506 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

Arquitetos Associados:

The building is organized in three levels, with access through the intermediate level, which houses a covered plaza and support facilities – restrooms and a café. From this level, stairs and lift allow access to an exhibition space downstairs, defined by a square room formed of 11.7 and 11.7 meters by 7 meters height. This room is visually integrated with the entrance level through a transparent plan that allows crossed views through the room.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-05-759x506 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

From the entrance level another staircase leads to to the upper floor, housed in a closed corten box, with large flexible exhibition spaces, increasing the curatorial possibilities and accommodating a large variety of rooms. While the inferior room provides a visual interaction with the surrounding landscape through the transparency of its upper glass panels, the upper rooms define an introspective ambience, with clear differentiation from the outside environment. Zenital openings were conceived, providing indirect natural light in three of the four sides of the main room. The staircase also has natural light, reinforcing its role as a transitional space with a strong public character.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-07-759x508 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

Completing the functional spaces are the loading and unloading area with access to upper floor, central utility room, water reservoir, air conditioning rooms, pump house and cleaning supplies.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-08-759x506 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

SHAPE AND CONSTRUCTION:

Motivated by an image presented by the artist – a huge stone inserted in the natural landscape of the park – the main built element floats on the terrain as an abstract steel volume, without architectural attributes, resting over the landscape like a carved stone. In order to achieve this image, the terrain was redesigned, concealing the inferior room, which is carved on the site and avoids the definition of a built volume, while organizing the main entrance area as a void.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-09-799x1200 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

In order to enhance the mineral character of the main block, as suggested by the artist, its construction uses steel structure with steel seals with natural patina finish as the external walls. The patina favors subtle variations in color and texture of the surfaces of the main volume, marked by time and weather. To reinforce this characteristic, the project sought to minimize the presence of traditional architectural attributes, such as doors, windows, walls, roofs, dealing with the deliberate abstraction of the built element and manipulating the volume with subtle deformations defined by the various inclinations of the exterior steel seals.

Miguel-Rio-Branco-Gallery-By-Arquitetos-Associados-©-Leonardo-Finotti-04-759x309 Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados

© Leonardo Finotti

Project Data:

Project name: Miguel Rio Branco Gallery
Location: Brumadinho, MG, 35460-000, Brazil
Coordinates: -20.118740, -44.218989
Type: Gallery
Built Area: 1,540 sqm
Project Year: 2008
Construction Year: 2008-2010
Completion Year: 2010

Awards:

  • 10th Young Architects Prize – built work category – 2nd prize |13th architecture prize of IAB-MG ex-aequo prize – built work – culture

The people:

Architects: Arquitetos Associados – Rua Rio de Janeiro, 462 – Centro, 30160-909 Belo Horizonte, Brazil
Project Architects: Alexandre Brasil, André Luiz Prado, Bruno Santa Cecília, Carlos Alberto Maciel, Paula Zasnicoff
Collaboration: Manoela Campolina
Text Description: © Courtesy of Arquitetos Associados
Images: © Leonardo Finotti

Video:

Location Map:

Related Posts:

Miguel Rio Branco Gallery / Arquitetos Associados
Reader Rating 6 Votes
7.0

Post's Gallery:

Send this to a friend