A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Mirador House  [/highlight1]

The house was designed by 2.8X architects, located in Lima, Peru. This house occupies a steep ground so requires a special design, especially in the car park and the scenery in the neighborhood. The main objective of the customer, an elderly woman, is to start a new phase in his life and feel the atmosphere of renewal and modernity.

This project should respond to these needs and ensure functional convenience for everyday functions. The project consists of two volumes that contrast with each other. A fully transparent volume dominated by glass and metal that allow a clear view over the city. The second volume contains the most secretive private area. Stone and concrete help to make friends and to show how the building is located on a hill in a firm transparent enable volume element that feels like floating freely in the more severe and rocky.

The architects focused on a transparent and minimalist volume contrasting against a solid concrete volume that contains the private areas of the home. In order to maximize the view, the rooftop opens up into a terrace that overlooks the rest of the city and the mountainous landscape.

The two existing volumes contrast each other: a fully transparent one, made of glass and metal including the social housing area that allows a clear view over the city and a second volume, containing the most private area of the house. The materials that help to create the counterpart and demonstrate how the building sits on the hill are stone and concrete and the idea is that of allowing the volume to feel like a free-floating element.

From outside, everything seems unexpected, but once you get closer things provide a more normal perspective, with common elements that belong to all houses, but also with a garden terrace that impresses more than anything, just perfect to admire the view and feel at ease in the company of friends and family.

2.8x arquitectos

This project, commissioned by a very particular client, takes place in a residential neighborhood in the east of the city of Lima. The challenge: to solve the program and user requirements on uneven ground with a very steep double. The location of the lot and the view of a portion of the city would be crucial for the development of the proposal.

The main objective of the customer, an elderly lady, was to begin a new phase in his life and felt an air of renewal and modernity. The project should respond to this need and ensure the functional comfort for daily functioning.

The idea was to generate a volumetric architectural modern, transparent, bright minimalist but also include some concepts of the modern movement architecture of the 30′s. Likewise this should be addressed to resolve the outstanding issue of generating a free floor unevenness. We chose to have the income at the midpoint of the lot and develop 75% of the project at this level. The bridge of income, social area, full service and master bedroom are located on this floor, while deposits in a garage and lower level. The second floor houses a bedroom full of visits to welcome relatives living abroad.

The project consists of two volumes that contrast each other. A fully transparent volume predominantly glass and metal houses the social housing area allowing a clear view over the city. A second volume contains the most secretive private area of the house. The stone and concrete help to create the counterpart and to demonstrate how the building sits on the hill in a firm transparent allowing the volume to feel like a free-floating element in a more heavy and rocky.

As part of the idea of exploiting the full view and fix the theme of the fifth facade in a neighborhood where homes are spread over the hill, we chose to include a garden terrace around the roof of the social area completing the idea of this volume as a great lookout over the city. This area is part of the guest bedroom located on the second level.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Mirador House
Location: La Molina, Lima, Peru
Type: Contemporary House, Mountain House, Modern House, Steel House
Project Area: 337.77 sqm
Site Area: 800 sqm
Status: Completed
Project Year: 2009 – 2011
Completion Year: 2011

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: 2.8x arquitectos, Lima, Peru
Project Architect: Nikolas Briceño, Jaime Sarmiento
Text Description: © Courtesy of 2.8x arquitectos
Images: © 2.8x arquitectos

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c8fb74ed17efd1c73&msa=0&ll=-12.09178,-76.901164&spn=0.028325,0.045447_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to friend