A password will be e-mailed to you.

NA House

The new building by Sou Fujimoto Architects might just test the owners’ need for privacy – the House NA.The Tokyo-based studio Sou Fujimoto Architects completed the House NA located in a residential district of Tokyo, Japan: A three story single-family home that is similar in form to a stacked pile of glass boxes of different sizes. The internal areas are set at different elevations.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-02-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

Ladder stairs connect the small rooms within each of these different elevations and allow a free movement through the building. Most of the façade is made of glass and since also only few of the interior walls are solid, the view within the building, from one elevation to another, as well as to the outside is almost unobstructed. For privacy and separation in the nighttime, curtains become temporary partitions.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-03-759x421 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

“In one way the house is like a single space, but each room is also a tiny space of its own. The clients said they wanted to live like nomads within the house – they didn’t have specific plans for each room. The house looks radical but for the clients it seemed quite natural.” – Sou Fujimoto explains

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-05-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects


NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-06-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

Sou Fujimoto Architects:

Designed for a young couple in a quiet Tokyo neighborhood, the 914 square-foot transparent house contrasts the typical concrete block walls seen in most of Japan’s dense residential areas. Associated with the concept of living within a tree, the spacious interior is comprised of 21 individual floor plates, all situated at various heights, that satisfy the clients desire to live as nomads within their own home.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-07-759x395 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

Described as “a unity of separation and coherence”, the house acts as both a single room and a collection of rooms. The loosely defined program and the individual floor plates create a setting for a range of activities that can take place at different scales. The house provides spaces of intimacy if two individuals choose to be close, while also accommodating for a group of guests by distributing people across the house.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-08-759x423 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

Sou Fujimoto states, “The intriguing point of a tree is that these places are not hermetically isolated but are connected to one another in its unique relativity. To hear one’s voice from across and above, hopping over to another branch, a discussion taking place across branches by members from separate branches. These are some of the moments of richness encountered through such spatially dense living.”

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-09-759x428 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Sou Fujimoto Architects

Ranging in size from 21 to 81 square-feet, each floor plate is linked by a variety of stairs and ladders, including short runs of fixed and movable steps. Stratifying floor plates in a furniture-like scale allows the structure to serve many types of functions, such as providing for circulation, seating and workings spaces.

The short-spans allow for the thinness of the white steel frame. Complemented by the thin white-tinted birch flooring, many wonder where the utilities are hidden. Some floor plates are equipped with in-floor heating to help during the winter months, while strategically placed fenestration maximizes air flow and provides the only source of ventilation and cooling during summer.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-15-Iwan-Baan-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Iwan Baan

 

The HVAC and plumbing equipment, as well as storage and lateral bracing are located in the thick, north-facing wall at the rear of the house. Additional lateral bracing is provided by a full-height bookshelf and lightweight concrete panels integrated within the side elevations.

Additionally, curtains were installed to provide temporary partitions that address the concern for privacy and separation.

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-16-Iwan-Baan-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Iwan Baan

 

Sou Fujimoto states, “The white steel-frame structure itself shares no resemblance to a tree. Yet the life lived and the moments experienced in this space is a contemporary adaptation of the richness once experienced by the ancient predecessors from the time when they inhabited trees. Such is an existence between city, architecture, furniture and the body, and is equally between nature and artificiality.”

NA-House-By-Sou-Fujimoto-Architects-17-Iwan-Baan-759x506 NA House / Sou Fujimoto Architects

© Iwan Baan

 

Project Data:

Project name: NA House
Location: Koenji, Suginami, Tokyo, Japan
Coordinates: 35.704070, 139.647154
Type:

  • Type By Characteristic: Japanese House
  • Type By Site: City / Town House
  • Type By Size: Big House – (451 sqm – 650 sqm)
  • Type By Materials: Glass House

Project Area: 592 sqm
Built area: 66 sqm
Storeys: 3
Completion Year: 2011

The people:

Client / Owner / Developer: Private person
Architects: Sou Fujimoto Architects – Tokyo, Japan
Design Team: Takahiro Hata, Keisuke Kiri, Masaki Iwata
Structural Engineering: Jun Sato Structural Engineering
Construction Supervision: HEISEI construction
Text Description: © Courtesy of Sou Fujimoto Architects
Images: © Sou Fujimoto Architects, Iwan Baan

Location Map:

Related Posts:

NA House / Sou Fujimoto Architects
Reader Rating 6 Votes
6.4

Post's Gallery:

Send this to a friend