‘Naust paa Aure’ Boathouse / TYIN tegnestue Architects

'Naust paa Aure' Boathouse By TYIN tegnestue Architects - 01
 ‘Naust paa Aure’ Boathouse  

This beautifully simple boathouse in the remote Aure Kommune region is the work of local Norwegian architects TYIN tegnestue. Commissioned to replace an outdated and broken-down boathouse, the design studio embarked on a mission to reuse as much physical material from the existing building as possible.

Traditionally the Norwegian boathouse (naust) was a place for the family to store their boat and fishing equipment. The buildings had a rectangular plan to suit the shape of the boat and were typically placed just above sea level at high tide. The gable facing the sea was fitted with two large doors that would enable the boat to be moved in and out.

Because of the practical need for storing fish and drying up equipment, the nausts were never made airtight or insulated. Even though storage of the boat still is the main use during the winter, these buildings transform into recreational spaces in the summer.

The Naust paa Aure is located in Møre og Romsdal county, a remote area of Norway. Originally there was an old naust at the site which had to be torn down because of its bad state. The distinct qualities of the old naust became key aspects when designing the new building. The basic shape and size, the climatic adaptation and the material use has roots hundreds of years back through the building tradition of the Norwegian fishermen.

As a result, the modest property is a simple yet effective design with concrete walls and footings offset by repurposed wooden shutters from the previous structure. These shutters are complimented by exterior cladding in Norwegian pine impregnated with a by-product from the sugar cane industry (Kebony) which over time will fade to a subtle ash-grey hue.

Architects TYIN tegnestue comment: “This project called for a durable and weatherproof cladding. Kebony is proven to withstand the strain of winter storms and is great because it doesn’t use toxic chemicals in the impregnation process. The material fitted well with our wish for a low maintenance building, and the colour of the facade will slowly shift from dark brown to a bright, silvery grey. After some time the building will blend beautifully with the surrounding nature.”

The TYIN tegnestue team also reused window panes from the client’s farmhouse in the construction of this isolated boathouse, partially for sustainability’s sake but also due to the shielded and inaccessible location of the building site, making transportation of construction materials troublesome.

Traditionally used as a seasonal base for storage of boats and fishing equipment, this boathouse stands out for its potential as a shelter for recreational use throughout the year. In the summer the shutters – with cotton canvas-covered lighting systems – can be thrown open, creating an indoor/outdoor space for the owner to relax, whilst in the winter the space transforms into a cosy, if sparse, retreat.

This flexibility was crucial to the success of the project as TYIN tegnestue Architects admit: “A flexible process, which allowed onsite design reactions, has been essential to the result.”

TYIN tegnestue Architects

The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats and fishing gear, but today many of them are being converted for recreational summer use. This particular boathouse is located on the outermost reaches of the Moere-coast, and it hails from the middle of the eighteenth century. It was in such a bad state that the owner decided to tear it down and build it anew. The simplicity of the old building, its good placement and honest use of materials would become key sources of inspiration for the design of the new building. Great emphasis was placed on the main construction, the gates of the gable wall and the adaptable long facade.

The disclosed and somewhat unavailable location made material-reuse very desirable. Old windows from a nearby farmhouse were collected and sorted. The placement of these windows became key in deciding what distance to use between the pillars in the main construction.

During the process of tearing down the old boathouse it was discovered that the structure had been built on unstable clay-ground. The new building therefore rests on H-profiles eight meters in length, spanning across a crevice in the bedrock. The white painted main construction of the new boathouse was built on site. In order to ease the foundation work, parts of the wall construction is resting directly on mountainous ground.

The cladding is made from Norwegian pine, pressure treated using a product based on environmentally friendly biological waste from the production of sugar (Kebony). The outer layer needs no maintenance and in time it will give the boathouse a silvery grey patina. The gates in the south facade turns around a steel rod pivot and creates a sheltered outdoor area. The backlit cotton canvas gives a comfortable light, while the steel roof of the old boathouse protect the gates from the wear and tear of a harsh climate.

150 year old materials from the old boathouse is used to clad some of the indoor surfaces, and behind this cladding one can find most of the constructions bracing. A tabletop rested on old bullhead rails makes a working bench four meters in length, for gutting fish and storing tools.

An adaptable design approach and flexibility in the building process coupled with a high degree of presence on the work site have been crucial for the final result of this project. Rational choices in regards to material use, method of construction and detailing have given this boathouse its distinguished architectural features. The building remains true to the historical and cultural heritage of Norways coastal regions while catering to new modes of usage.

 Project Data  

Project name: ‘Naust paa Aure’ Boathouse
Location: Aure Kommune, More og Romsdal, Norway
Type: Cottage, Green House, Holiday House, Sustainable House, Traditional House, Renovation House, Lake House, Wood House
Project Area: 80 sqm
Project Year: 2010
Status: Built
Construction Year: April 2010 – January 2011
Cost: 250.000 nok, (45,000 usd)
Completion Year: 2011

 The people  

Client / Owner / Developer: Stein Erik Sorstrom
Architects: TYIN tegnestue Architects, Fosenkaia 4b, 701o Trondheim, Norway
Project Architect: Marianne Lobersli Sorstrom, Yashar Hanstad
Builder: TYIN tegnestue Architects
Text Description: © Courtesy of  TYIN tegnestue Architects, kebony, worldarchitecturenews
Images: © Pasi Aalto, TYIN tegnestue Architects

 Video  

 Location Map  

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c91202f039f13734c&msa=0&ll=63.269206,8.52303&spn=0.0061,0.022724_map 450 325]

No comments

Post a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2012-2015 Designalmic : Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/office.

Your Bookmarks

You must be logged in to view your bookmarks.

Facebook

Twitter

Google Plus

Follow Me on Pinterest
  • Tierra Patagonia Hotel & Spa / Cazu Zegers Arquitectura - Tierra Patagonia Hotel & Spa was designed by Chilean architects-Cazu Zegers Arquitectura, is boutique hotels which feature architecture and design inspired by their surroundings, offer a warm atmosphere, personalized service and an "Adventure Spa" experience, where you can combine extraordinary adventures with ultimate relaxation and well-being. Inside, wood clad walls emanate warmth, safety and protection...

    Pinned: 25 Feb 2015
  • MUSE - Museo delle Scienze / Renzo Piano Building Workshop - The new science museum opened in July 2013 forms the heart of the new Trento quarter designed by Renzo Piano. MUSE tells fascinating stories about mountain environments, from the beautiful local Dolomites through to the tropical setting of the Tanzanian Eastern Arc. MUSE – The Science Museum of Trento is one of the most innovative museums in Italy...

    Pinned: 25 Feb 2015
  • Apple Store Stanford Shopping Center / Bohlin Cywinski Jackson - A stunning new Apple Store. In collaboration with Apple Retail Development and a team of consultants, Bohlin Cywinski Jackson designed this two-room, pavilion-like store for a unique location within Palo Alto's Stanford Shopping Center. The store replaces and expands a mini-store nearby in the same mall that opened in 2004. The store's architecture is new for the chain...

    Pinned: 23 Feb 2015
  • Tube Top & Link Lamps / Peter Stathis for Pablo Designs - Tube Top & Link Lamps Designed by Peter Stathis in collaboration with Pablo Designs, Link modernizes the classic pantograph task lamp, incorporating the most advanced LED lighting technology to date. Tube Top comfortably abstracts the classic, domestic lamp silhouette to suit any style of interior...

    Pinned: 22 Feb 2015
  • Museum of Old & New Art (MONA) / Fender Katsalidis Architects - Hobart’s Museum of Old and New Art (MONA), Designed by renowned Melbourne architects Fender Katsalidis, the 9,000 sqm predominantly subterranean building appears to have been enveloped by the surrounding landscape. Conceived by its Tasmanian self-made millionaire and art collector-owner, David Walsh, the Museum of Old and New Art (MONA) is located within the grounds of the Walsh-owned Moorilla Estate winery...

    Pinned: 22 Feb 2015
Contact Us
 
Thank you! Your message has been submitted to us.
×