A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  NORDDEUTSCHE LANDESBANK AM FRIEDRICHSWALL  [/highlight1]

The building occupies an entire city block and serves as an important linking element between the various activities which define the neighbouring quarters of the city: retail, commercial, residential, cultural, sport and leisure. Through varying heights a building emerges which gently integrates itself in the existing fabric of the city.

In accordance with urban-planning guidelines, the shallow-plan perimeter building is aligned with the existing streets, complementing the pattern and scale of its surroundings.

From the exterior it resembles the traditional city block, whilst at its centre, protected from the noise of the heavily trafficked streets, lies the heart of the complex, a large, public courtyard. This courtyard is characterized, but not dominated by the daily operations of the bank itself and further enlivened by shops, restaurants, cafés, large reflecting pools, extensive landscaping and public art.

A distinctive, seventy-meter-high building rises from the courtyard, detaching itself through a series of twists and turns from the formal order of the lower, perimeter building, which establishes formal and visual links to the city beyond.

The expressive form of the tower refers neither to the styles of the immediate surroundings, nor to the orthogonal grid of the post-war city; instead it is a response to the historical downtown geometries to the north.

A vast proportion of the building is naturally ventilated. The interior is characterized by design decisions related to the progressive energy concept; superstructure is exposed and windows provide ventilation. Areas of ‘double facade’ provide protection against noise and vehicle emissions, whilst also serving as a duct transferring clean air from the central courtyard to the individual offices. The large areas of water in the courtyard increase the reflection of daylight and contribute towards a beneficial microclimate. Generous roof gardens not only soften the appearance of the building, they also act to improve the general climate for the occupants, and to collect rainwater for irrigation and use within the building.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: NORDDEUTSCHE LANDESBANK AM FRIEDRICHSWALL
Location: Am Friedrichswall 10, 30159 Hannover, Germany
Type: Bank, Office Building,
Planning and construction Year: 1997–2002
Gross Floor Area: 75,000 m² / 807,300 sq.ft.
Volume: 317.000 m³ / 11,194,749 cu.ft.
Competition Year: 1996, 1st Prize
Completion Year: 2002
[box_info]
Awards:

  • 2004 On Stirling Prize Midlist
  • 2004 RIBA Award for Architecture
  • 2003 DuPont Benedictus Awards, Honorable Mention commercial category
  • 2003 Exhibition Interarch’, World Triennial of Architecture, Sofia, Special Prize
  • 2003 Deutscher Architekturpreis – Honorable Mention
  • 2003 Boston Society of Architects Sustainable Design Awards, Honorable Mention
  • 2003 BDA Preis Niedersachsen
  • 2002 Niedersächsischer Staatspreis für Architektur
  • 2002 Nominated for Mies-van-der-Rohe-Award 2003

[/box_info]

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Norddeutsche Landesbank Hannover
Architects: Behnisch Architekten
Partners: Günter Behnisch, Stefan Behnisch, Günther Schaller
Project Leaders: Martin Haas, Jörn Genkel
Project Architects: Alexandra Burkard, Martin Gremmel, Dominik Heni, Bettina Maier, Klaus Schwägerl, Jörg Usinger
Project management: NILEG, Hannover, Bernhard Lampe
Color concept: Professor Christian Kandzia
Murals: British artist Michael Craig Martin.
Site supervision/management: Behnisch, Behnisch & Partner with BKSP Projektpartner, Hannover
Interior Designer: Behnisch, Behnisch & Partner
Structural: Arge Tragwerksplanung, Wetzel + von Seht, Hamburg, Pfefferkorn + Partner, Stuttgart
Landscape: Behnisch, Behnisch & Partner, Stuttgart, with Nagel & Schonhoff, Hannover
Energy Concept: Transsolar Energietechnik GmbH, StuttgartHaustechnik HLS/E
Environmental: Arge TGA – Becker + Becker, Braunschweig, Lindhorst, Braunschweig, Grabe, Hannover, Taube-Goerz-Liegat, Hannover, Responsible: Ingenieurbüro Gierke, Braunschweig
Building Physics: Ing.-Büro für Bauphysik, Horstmann + Berger, Altensteig
Facade: Planungsbüro Erich Mosbacher, Friedrichshafen
Lighting/daylight technology: Bartenbach Lichtlabor GmbH, Aldrans/Innsbruck
Text Description: © Courtesy of Behnisch Architekten
Images: © Behnisch Architekten

[highlight1]  Video  [/highlight1]

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:http://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004bc1bda82347b512a1&msa=0&ll=52.36749,9.741976&spn=0.00414,0.011362_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend