A password will be e-mailed to you.

A house for a young couple with two small children. They requested a lot of shelf space to display their many collectibles.

Site Condition:

The entrance to the site faces a big park, but is narrow with a long approach, and is surrounded by neighboring houses. It is difficult to maintain privacy, and there is little scenery to enjoy.

Space Composition:

This project began by determining the maximum exterior form of the structure. Next, seven “boxes” were inserted into the space, each being dedicated to a specific function such as sleeping, studying, cooking, bathing, dining, and storage. Each box has its own character, and fits into the structure with its own uniquely angled volume. Some of the boxes have a very low ceiling (1.2m) while others are very high. The remaining space in the house, not occupied by the boxes, became the living space. This is the largest volume in the building with high ceiling, and was envisioned to cultivate a feeling of being outside, looking into the interior spaces of the boxes. With the varying floor levels, and composition of the rooms, the family has skewed viewing levels from their neighbors, helping to foster a feeling of privacy.

Lighting:

To optimize sunlight coming into the house on the small, crowded lot, the four corners of the structure were cut, and made into large windows, allowing direct natural light to flow through the living space at all times of the day. At nighttime the largest of the boxes, the study box, becomes alive from within with the play of shadows of the people moving against the surrounding display shelves.

Furniture:

All furniture pieces, and lamps were designed originally for this house.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Piso Piso
Location: Chiba, Japan
Program: Single-family detached home
Site Area: 144.98 m2
Footprint Area: 59.85 m2
Completion Year: 2009

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Architects Atelier Ryo Abe
Project Architect: Ryo Abe
Text Description: © Courtesy of Architects Atelier Ryo Abe
Images: © Hiroshi Ueda

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:http://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004b8aa4cdd7631e2598&msa=0&ll=35.563512,140.133362&spn=1.412038,2.90863_map 450 325]

pixy Piso Piso / Architects Atelier Ryo Abe

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend