A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Pleated Inflation-Informal Amphitheater  [/highlight1]

Pleated Inflation, The permanent informal amphitheater in Argelès-sur-Mer France, designed by New York-based Marc Fornes & THEVERYMANY, is a self-supported shell made from 990 individual parts and 26 base plates. Colorful and semi-transparent, the pavilion is based on a structural shingle system with stress flow patterns calculated using structural analyses and computational procedures.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-02-450x677 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

  • “Bringing together structural performance and spatial experience, the permanent installation immerses students of Lycée Christian Bourquin in ornate shadows cast from porous structural pleats,” – Marc Fornes & THEVERYMANY

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-04-450x677 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

The design has been developed through structural form-finding, descriptive geometry, and stress flowdriven porosity. a 2D network of lines inflates and expands in the air, resulting in a voluminous space created with minimal, lightweight material. once inflated, the configuration is tessellated through a process of agent-based porosity, articulating a continuous ‘pleated’ exterior surface. each pleat lends structural depth, thinning the required profile of each panel.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-09-450x441 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-10-450x305 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

Marc Fornes & THEVERYMANY:

MARC FORNES & THEVERYMANY have completed “Pleated Inflation” a new permanent installation located in Argeles-Sur-Mer, France. Following in the footsteps of projects such as their “Vaulted Willow,” the design is the latest in what they term their “structural shingle” group of projects, made up of pleated aluminum sheets which – thanks to the firm’s computational design technique – simultaneously serve as the project’s structure, enclosure, and its primary architectural component.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-16-450x605 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

P​leated Inflation​ adds to the ‘structural shingle’ project family of MARC FORNES / THEVERYMANY, a body of research into lightweight, self­ supporting systems that unify skin, structure, ornamentation and spatial experience. The structure is made up of 990 shingles, each overlapping their neighbor to form tangential continuity and rigidity.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-17-450x448 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

T​he design was developed through custom computational protocols of structural form ­finding, descriptive geometry, and stress flow­ driven porosity. A 2D network of lines as a footprint inflates and expands in the air, resulting in a voluminous space created with minimal lightweight material.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-19-450x609 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANY© Marc Fornes & THEVERYMANY

O​nce inflated, the design is tessellated through a process of agent­ based porosity, articulating a continuous ‘pleated’ surface of 990 intricate aluminum shingles; each pleat lends structural depth, thinning the required profile of each panel. The skin meets the ground on 26 base plates. Following digital fabrication, the parts were installed over the course of four days by a team of four.

Pleated-Inflation-Informal-Amphitheater-By-Marc-Fornes-THEVERYMANY-construction-process-06-450x336 Pleated Inflation-Informal Amphitheater / Marc Fornes & THEVERYMANYconstruction process – © Marc Fornes & THEVERYMANY

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Pleated Inflation
Location: Lycée Christian BOURQUIN, Argeles­-Sur­-Mer, France
Coordinates: 42.565347, 3.005643
Type: Sculpture, Shelter / Pavilion / Kiosk
Materials: 3mm Aluminum, thermolaquage
Dimensions: 21’ H x 46’ W x 33′ D
Status: Built
Completion Year: 2015
Opening Date: Sept. 11th 2015

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Commissioned: Region Languedoc Roussillon
Design & computation: Marc Fornes & THEVERYMANY – 151 State Street, #3 Brooklyn, 11201 NY, United States
Text Description: © Courtesy of Marc Fornes & THEVERYMANY
Images: © Marc Fornes & THEVERYMANY

[highlight1]  Video  [/highlight1]
[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to friend