A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Podčetrtek Traffic Circle  [/highlight1]

Podčetrtek Traffic Circle was designed by Ljubljana-based architectural firm Enota and completed in 2012. The Traffic Circle marks the entrance to dark monolithic volume of municipal sport hall on one and the thermal spa complex on the other side of the regional road. Its design suggests a tectonic shift have caused the road surface to bloat and belched out the massive blocks. In combination with the water, which sporadically rises to the surface between the clefts, it is somewhat reminiscent of geyser-strewn basalt strata, its appearance thus evoking the presence of both nearby facilities.

Podcetrtek-Traffic-Circle-By-enota-03-500x333 Podčetrtek Traffic Circle / enota© Miran Kambič

A traffic circle structure using distinctive concrete blocks has been constructed in Podcetrtek, Slovenia. The 380 sqm structure located on a busy road, the structure is situated between the local sports hall with open-air sports grounds on one side and a thermal spa centre with numerous swimming pools and hotels on the other side.

It is primarily intended to slow down the traffic in this busy area as the main accesses to both complexes also connect to the traffic circle. Due to its positioning, the design of the roundabout’s central island calls to mind the appearance of the sports hall and the spa centre and stands at the entrance to both of the facilities.

Podcetrtek-Traffic-Circle-By-enota-05-500x333 Podčetrtek Traffic Circle / enota© Miran Kambič

The heavy nature of the blocks that make up the traffic circle reflect the monolithic appearance of the neighbouring sports hall which can be seen in the background of the photographs to the left. This angular arrangement has been mirrored in Enota’s composition with a jumble of concrete cubes with folded forms which erupt from the road.

enota

The Podčetrtek Traffic Circle is built on a regional road located between the municipal sports hall with open-air sports grounds on one side and a spa centre with numerous swimming pools and hotels on the other side. It is primarily intended to slow down the traffic in this consequently very busy area as the main accesses to both complexes also connect to the traffic circle. The design of the roundabout’s central island thus references the appearance of both facilities and marks the entrance points to the destinations of the visitors to either of the programme centers.

Podcetrtek-Traffic-Circle-By-enota-08-500x331 Podčetrtek Traffic Circle / enota© Miran Kambič

The large, dark concrete blocks allude to the design the monolithic volume of the sports hall. The play of light on the irregular arrangement of the elements forms a composition of surfaces, which corresponds to the expression of the hall’s folded volume. The layout of the inner part of the roundabout as a whole suggests a tectonic shift somewhere beneath the Earth’s surface having caused the road surface to bloat and belched out the massive blocks. In combination with the water, which sporadically rises to the surface between the clefts, it is somewhat reminiscent of geyser-strewn basalt strata, its appearance thus also evoking the spa complex.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Podčetrtek Traffic Circle
Location: Podčetrtek, Slovenia
Coordinates: 46.156069,15.607946
Type: Installation, Pedestrian / Street
Project Area: 380 sqm
Project Year: 2012
Status: Completed
Budget: 33.000 EUR
Completion Year: 2012

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Terme Olimia
Architects: enota – Resljeva cesta 28 SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Project Team: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Tjaž Bauer
Text Description: © Courtesy of enota, worldarchitecturenews
Images: © Miran Kambič, enota

[highlight1]  Video  [/highlight1]
[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to friend