A password will be e-mailed to you.

Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion

The pavilion is the key point of the proposed landscaping. Its location in the southeast corner of the site, is intrinsically linked to the development of its volume. Your situation exalteth a distinctive facade, street Resinera Road, which now, by its boundary condition – no urban cohesion. It acts as a filter between the park and the city, the urban fringe blurring in the natural landscape and becoming a stage for park activities. It also offers as the main entrance to the park through a large porch that forms a covered plaza.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-02-759x405 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

The project is based on the study of volumetric and geometric transformation flag in relation to their location in the park. We started planning a compact volume and unit featuring an open and homogeneous, but with the disadvantage of not meeting the needs of the site. A modulated structure was ideal in our situation, since modulation advantages offered constructive repetition, even getting regular titrations. However, as seen in the pictures of the process, to free us from the need to design a compact, and bow to a sum of modules, the possibility of fragmentation led us to explore an irregular volumes. The development of the final geometry module was based on finding a balance between the repeating unit and the composition of their sum, where we wanted to set the unit becoming diluted, disappeared. The end result resembles a forest inside but a mineral fragment on the outside.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-03-880x1200 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

The pavilion comprises a set of twenty identical modules and reverse, which together form a mesh structure. Its form is that of a tree irregular pentagon composed of steel and glass, with four arms shaft. The set offers a complex composition, a forest of steel capable of adapting to the characteristics of its location. The building, still composed of fragments inside creates an open space, single, continuous, a space similar to what we might find in a forest, an irregular space, more like a medieval baroque square.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-05-759x556 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

This is a place from which to enjoy the park, protected from the weather, but in contact at all times with the views of the natural surroundings. Obviously hosts many of the social activities of a park and a plaza, walk and assembly, but also concerts and dances, parties, children’s theater, workshops, exhibitions and small fairs. These activities are complemented inside with some services, a café-restaurant, newsstand, toilets, etc.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-07-759x556 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

The building is tempered with underfloor heating and low emissivity glass, and 45% opacity on the cover. Also encourage natural ventilation adequate enclosure. In winter the glass greenhouse temperature increase inside space of several degrees above the outdoor temperature. In summer all level square enclosure consisting folding doors, always remain open allowing the upward movement of air from escaping through the openings which open in all linear ridges.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-09-880x1200 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

Park:

Fairground Park Basin occupy a plot of about 14 acres of parkland bordered by the rivers Júcar, Flies and street Resinera Road. The purpose of the project is to recover this natural now abandoned, to create a place of leisure. The park will house activities with a weekly market, but mainly have the facilities to host the fairs and festivals that are held annually in the month of August on the occasion of the feast of San Julián. The project will be developed in two phases: the first comprises Fairground urbanization and the construction of a Glass Pavilion, now under construction, the second in the draft stage, will include an outdoor auditorium for 9000 people, a theater for 1000 people, a skating circuit layout within the existing forest, an area of bars that makes use of old farm buildings now in ruins and a boating pond, ready for possible flooding of surrounding rivers.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-13-759x556 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

Moneo Brock Studio:

This enclosed pavilion and surrounding park is situated on a 35-acre site bordered by the Júcar and Moscas Rivers and the historic Spanish city of Cuenca. The park rehabilitates the abandoned natural landscape with the construction of performance spaces, an ice-skating rink, bars and restaurants in a cluster of historic buildings currently in ruin and a grand pavilion to be used during the city’s annual fair and weekly markets.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-15-880x1200 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

The pavilion, the primary architectural gesture of the project, is placed across the street from the historic city and is meant to act as a filter between the city and the park, diffusing the urban periphery into the natural landscape and acting as a theater for the activities of the park. Composed of 23 pentagonal modules that together form a structural network, this steel and glass pavilion addresses the relationship between the natural beauty of the landscape and the adjacent urban fabric.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-12-880x1200 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

The geometrical form of these modules was born of a search for an equilibrium between the repetition of a unit element and a composition of a whole, in the end creating a modular structure in which the module is no longer distinguishable. The resulting space appears forest-like from the interior but cristaline from the exterior. It is a building seemingly composed of fragments, which creates an open, unified and continuous space.

Recinto-Ferial-de-Cuenca-Glass-Pavillion-By-Moneo-Brock-Studio-10-759x556 Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio

© Moneo Brock Studio

Project Data:

Project name: Recinto Ferial de Cuenca
Location: Cuenca, Spain
Coordinates: 40.064279, -2.144367
Type: Pavilion
Capacity: 900
Project Area: 1984 m2 interior + exterior, 1780m2 covered
Site Area: 35-acre
Project Year: 2005-2010
Construction Start: January 2007
Cost: 7.5 million euros
Completion Year: 2010

The people:

Client / Owner / Developer: City of Cuenca
Architects: Moneo Brock Studio, C / Fco Asis Mendez Casariego 7 28002, Madrid, Spain
Collaborators: Clara Moneo, Silvia Ferdizz, Andrew Barron, Mary Pierres, Sandra Formigo, Carlos Revuelta, Spencer Leaf
Landscape Architect: Moneo Brock Studio
Construction Management: Belén Moneo and Jeff Brock Clara Moneo, architects Vidal Gutierrez, rigger
Structure: Jesus Jimenez, NB35, Cristina Alcazar
Facilities: Atei Engineers
Contractor: Acciona
Text Description: © Courtesy of Moneo Brock Studio
Images: © Moneo Brock Studio

Location Map:

Related Posts:

Recinto Ferial de Cuenca Glass Pavillion / Moneo Brock Studio
Reader Rating 5 Votes
7.4

Post's Gallery:

Send this to a friend