A password will be e-mailed to you.

Robins Way Residence

Sag Harbor-based studio Bates Masi Architects has designed the Robins Way Residence. This 2,000 square foot contemporary home sits on a 1.5 acre lot in Amagasett, New York, USA. this beautiful residential project, the weekend retreat used to be a 1960s kit house, but it was transformed into a semi-transparent oasis of comfort and stress-free family moments.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-02-759x805 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

The complete renovation gave new life to both the home and the surroundings, implementing a modern architecture strongly connected to the outside. The owner, a DJ and an interior desinger, are both familiar with the artistic world, so it was easy for the architects to understand their needs and wishes.

The client of Bates Masi Architects known as an interior design and a DJ, the client desired to renovate the whole of recent house to be a weekend retreat from their urban apartment. As an interior designer the client carries images of objects and included high quality and conventional material customized in new, interesting ways as inspirational for the design.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-04-759x528 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

The client wants to retain the old remaining parts of the house and to combine the new intervention to be a single design solution. By this way, some solutions will be solved such as acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects. The client wants to retain the history of the home while integrating new developments to it.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-05-759x488 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

By keeping the frame of the old house and improvising from there on, Bates Masi Architects created a dark stained cedar siding-covered residence with matching windows and doors and extended the interiors’ connection to the views. Using reclaimed barn wood, the architects were able to construct the interior walls and custom cabinetry. Acting like a quiet place to revive the natural good feeling that comes with accepting the environment, Robins Way Residence ended up being a fascinating weekend retreat.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-06-759x883 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

  • The Jury remarked that the existing house had potential and the relatively simple new interventions made dramatic improvements and made the project sing. In this project natural rope was woven through a digitally fabricated framework between the existing post and beam ceiling joists as a single design solution that could unify the old and new. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions; crossed weave so lighting could permeate, straight weave to shield utilities. The rope supports a hanging mirror and chandelier. It was woven through a large sliding door to provide privacy.
Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-08-759x995 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

Bates Masi + Architects

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment. The clients gathered images of objects and conventional materials utilized in new, interesting ways as inspiration for the design. A single design solution that could unify the old remaining parts of the house to the new intervention was sought. This solution should solve acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects. A vocabulary was developed that allowed the patina and history that the client favored to remain and new experiences to evolve.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-09-836x1200 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

The house was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope. It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weaveacts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.

To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier. A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-10-721x1200 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

Unifying the exterior is a dark stained cedar siding that wraps all of the exterior facades and transitions to the matching frames of the replaced windows and doors. The newly constructed interior walls and interior cabinetry were also resurfaced in reclaimed barn wood. Behind a sheet of glass, the same reclaimed wood lines the shower surround and one feels as though they are showering outdoors. The clients now have a quiet escape from city life.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-11-759x456 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

The frequent turnover within a vacation community can be wasteful. Some are eager to tear down what exists and start new. This project preserved the skeleton of the house and the history in the patinaed materials that the client desired. Conventional materials were utilized in new ways to unify the old and the new.

Robins-Way-Residence-By-Bates-Masi-Architects-03-759x882 Robins Way Residence / Bates Masi + Architects

© Bates Masi Architects

Project Data:

Project name: Robins Way Residence
Location: Robins Way, Amagansett, New York, United States
Coordinates: 41.004415, -72.128356
Type:

  • Type By Characteristic: Contemporary House, Holiday House, Renovation / Expansion / Extension : House
  • Type By Site: Countryside / Suburb House
  • Type By Size: Small House – (51 sqm – 200 sqm)
  • Type By Materials: Glass House

Program: Single Family Residence
Site Area: 1.5 acres
Project Area: 2,000 sq. ft./180 sqm
Status: Built
Completion Year: 2011

Awards:

  • 2011 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Long Island Archi Award – Commendation
  • 2011 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Peconic Daniel J. Rowen Memorial Architectural Design Awards
  • 2011 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Long Island Archi Award – Lighting Award – Residential Project
  • 2011 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Peconic Juror’s Award – Economic Transformation

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Bates Masi + Architects, 138 Main Street, Apple Bank Building, Second Floor, Sag Harbor, NY 11963, United States
Interior Designer: Athena Calderone
Contractor: Brian Mannix
Text Description: © Courtesy of Bates Masi + Architects
Images: © Bates Masi + Architects

Location Map:

Related Posts:

Robins Way Residence / Bates Masi + Architects
Reader Rating 3 Votes
7.0

Post's Gallery:

Send this to a friend