A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Shakin’ Stevens House  [/highlight1]

Shakin’ Stevens House designed by Matt Gibson Architecture + Design. A renovated residence in Melbourne’s Richmond called Shakin’ Stevens was the winner in the Single Residential Interior category. Matt Gibson Architecture + Design’s project uses green elements throughout the interior to provide a “dramatic and clear solution.

The use of green colour make this house feel fresh. This is impressive, brave use of colour which looks great – an old heritage house converted into modern home with touch of heritage background.

The conceptual drive for the interior of this house is largely in response to a brief which crystallised into a need to be connected with greenspace. Beyond the heritage front the project wanted to not necessarily increase floor area but to increase amenity. To make spaces feel bigger, more functional, to be light filled, and to visually extend &borrow from within and beyond the site. Shakin Stevens is not only about a coloured front door but the experience of whats beyond it.

Conceptually beyond this green door, there are no doors; the newer space is about flow and continuity where delineation of space is soft and less finite than expected from the street. In a clear formal idea the rear composes 3 extruded white cubes that look essentially like they have been let go, landing like dice randomly on top of each other next to a Victorian (monopoly) house. The 3 cubes, as with the existing villa, are composed so as to be immediately deciphered internally or externally and in clear programmatic zones all house different functions. The cubes which are opened at their ends (or sides where required) are utilised as devices to orchestrate views to green elements within the structure and to greenery within or beyond the site. The client requested a predominantly white interior with a feature highlight colour. Green became an obvious choice, working in combination with the proximity of the garden. The green spaces within and beyond the site became the focus with the white cubes acting as lens for these events effectively assisting in bringing the green inside and dissolving barriers of enclosure. In this way interior, exterior, landscape & old and new – through colour – all inform each other with equal importance.

Shakin Stevens utilises many ESD principles retention of existing structure, orientation and configuration of new works, sun protection (eaves), exposed thermal mass, passive temperature regulation, low embodied energy construction techniques & materials, structural depth within walls for mass bulk insulation with R values, insulation of entire existing dwelling (floor, walls, ceiling), use of recycled timber flooring/decking. A grey water system, 2 side water storage tanks, fake grass & succulent planting temper water usage whilst providing intrinsic features of the colour scheme. Beyond these this project is about providing a future robustness, better utilisation of amenity and a more fuller embracing of its urban condition. They have borrowed what was previously laying dormant within and beyond their walls.

This new layout provides for a sustainable model of space/s that can sustain user types (a couple, 2 couples, a family with teenagers, guests) through separation of sleeping zones about a flexible living zone that they can upsize (externally). This project embraces its green-ness. Colour was a vital strategy in adding glow and clarity to this expression on a number of levels.

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Shakin’ Stevens House
Location: Park Road, Middle Park, Victoria, Australia
Type: Modern House, Renovation House, City House, House Interior
Project Area: approx 220 sqm
Status: Completed
Project Year: 2011
Completion Year: 2011
[box_note]
Awards:

  • 2012 Dulux Colour Awards – Single Residential Interior Category – Winner
  • 2012 Australian Interior Design Awards – Residential Decoration Category – Shortlist
  • 2012 WAN Awards – Residential Interiors categoty – Entry
  • 2012 Interior Design Excellence Awards (IDEA Awards) – Residential Decoration Category – Shortlist

[/box_note]

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Matt Gibson Architecture + Design, 29 Derby street, Collingwood, Victoria, Australia 3066
Interior Designer: Matt Gibson Architecture + Design
Text Description: © Courtesy of  Matt Gibson Architecture + Design, WAN
Images: © Shannon McGrath

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c6da6a99b167b2b76&msa=0&ll=-37.853509,144.96593&spn=0.021415,0.045447_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend