A password will be e-mailed to you.

SL11024

The new university housing complex designed by Lorcan O’Herlihy Architects (LOHA) near the campus of the University of California, Los Angeles. This housing complex of 31 units and recreational amenities pays homage to its preeminent neighbor while providing the community with much-needed housing for students, faculty, and others on the border of UCLA’s campus.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-02-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

“Following conversations with the client and community activists, LOHA developed a scheme that responds to the considerations of the established neighborhood, the client’s extensive program requirements, and the unique, wedge-shaped site.” – Lorcan O’Herlihy Architects

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-04-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

“When urban architecture transcends morphological set-pieces by connecting new facilities to the wider ecology of a neighborhood, something alchemical happens. The urban university campus houses a broad and active community whose living patterns defy boundaries of home and work. Here, the combination of gathering spaces with residential accommodation, embedded in a dynamic city district, gives this 31-unit student and faculty housing complex, fitness center, business center and lounges a lively civic openness.” – Lucy Bullivant

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-05-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Accommodating a fifty-foot elevation change, the building’s volumes shift downward along the street’s natural incline and reach their lowest height directly across from Neutra’s modernist landmark, thereby echoing and amplifying the enlightened site strategies of this high-profile neighbor.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-06-Iwan-Baan-800x1200 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

By splitting the building into two volumes, LOHA was able to efficiently integrate the structure’s overall massing with the existing landscape, provide wind cross-ventilation to the apartments, and define a clear circulation path through the property.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-07-Iwan-Baan-800x1200 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Continuing LOHA’s efforts to add green spaces into dense, urban developments, the building incorporates landscaped roof terraces at various levels, creating inviting outdoor areas for residents. By stepping back the form, LOHA created access from each floor level to either a roof deck or a courtyard space, providing vital gathering and community-building venues. This continuous terracing of communal space from the street level to the roof results in a powerful urban and architectural gesture that offers a multi-layered connection both within the building and out towards the surrounding community.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-10-Phoenix-Property-Company-759x507 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Phoenix Property Company

LOHA’s material choices for the building envelope of solid, perforated, and ribbed white metal panels project the vibrancy embedded within the project’s form, programming, and functions. Cement board painted in eight green-hued layers creates a gradient effect that grounds the building’s base and lightens as the structure meets the sky.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-11-Phoenix-Property-Company-759x508 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Phoenix Property Company

The green delineates cuts in the building’s form, indicating voids for circulation and gathering spaces. The cladding system blurs the boundary between the sidewalk and the building mass, creating an animated effect of rippling shadow and light that breaks up the scale of the wall surfaces.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-12-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Lorcan O’Herlihy Architects:

Through its materiality and form, LOHA’s design for the SL11024 student and faculty housing complex seamlessly engages its historically sensitive site and challenging hillside topography and creates a new model for urban development that enriches an academic community.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-13-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Sited opposite Richard Neutra’s Strathmore Apartments in the Westwood neighborhood of Los Angeles, this student and faculty housing complex of
31 units and recreational amenities pays homage to its preeminent neighbor while providing the community with much-needed housing and gathering spaces on the border of UCLA’s campus. Following conversations with the client and community activists, LOHA developed a scheme that responds to the considerations of the established neighborhood, the client’s extensive program requirements, and the unique, wedge-shaped site.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-15-Phoenix-Property-Company-759x507 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Phoenix Property Company

By splitting the building into two volumes, LOHA was able to efficiently integrate the structure’s overall massing with the existing landscape, provide wind cross- ventilation to the apartments, and define a clear circulation path through the property. The building’s volumes shift downward along the street’s natural incline and reach their lowest height directly across from Neutra’s modernist landmark, thereby echoing and amplifying the enlightened site strategies of this high-profile neighbor.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-17-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Continuing LOHA’s efforts to add green spaces into dense, urban developments, the building incorporates landscaped roof terraces at various levels, creating inviting outdoor areas for students. By stepping back the form, LOHA created access from each floor level to either a roof deck or a courtyard space, providing vital gathering and community-building venues. This continuous terracing of communal space from the street level to the roof results in a powerful urban and architectural gesture that offers a multi-layered connection both within the building and out towards the surrounding community.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-18-Iwan-Baan-759x474 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

LOHA’s material choices for the building envelope of solid, perforated, and ribbed white metal panels project the vibrancy embedded within the project’s form, programming, and functions. Cement board painted in eight green-hued layers creates a gradient effect that grounds the building’s base and lightens as the structure meets the sky. The green delineates cuts in the building’s form, indicating voids for circulation and gathering spaces.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-19-Phoenix-Property-Company-759x601 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Phoenix Property Company

The cladding system blurs the boundary between the sidewalk and the building mass, creating an animated effect of rippling shadow and light that breaks up the scale of the wall surfaces.

This project is a part of the architect’s ongoing commitment to address and elevate challenging urban conditions. Here, the architects embraced the unique topography of a hillside site to craft a multi-faceted building that is an asset to the increasingly dense and dynamic urban fabric of Westwood.

SL11024-By-Lorcan-OHerlihy-Architects-21-Iwan-Baan-759x506 SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects

© Iwan Baan

Project Data:

Project name: SL11024
Location: 11024 Strathmore Dr, Los Angeles, California 90024, United States
Coordinates: 34.065024, -118.450561
Type: Housing, Dormitory
Program: Housing and Recreational Facilities Catering to an University Community
Site area: n/a
Project area: 71,000 sq.ft / 6,390 sqm
Design Year: 2012
Status: Built
Completion: 05/2015

Awards:

  • 2016 – Interior Design Magazine Award – Best of Year Awards – Category: Residence / Multi-Unit Housing – Winner
  • 2016 – The American Institute of Architect (AIA Awards) – AIA Los Angeles Awards – Residential Architecture Award – Category: Multi-Family Residential (up to 50 units) – Winner
  • 2016 – Residential Architect Design (RADA) Awards – Category: Student Housing – Citation
  • 2016 – Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design Awards – American Architecture Awards – Winner

The people:

Client / Owner / Developer: Phoenix Property Company – 5950 Sherry Ln #320, Dallas, TX 75225, United States
Architects:

Project Team:

  • Lorcan O’Herlihy (Principal), Donnie Schmidt (PD), Abel Garcia (Job Captain), Ian Dickenson, Damian LeMons, Lilit Ustayan, Chris Faulhammer

General Contractor : R.D. Olson Development

Engineers:

  • Civil: KHR Associates
  • MP Engineer: Sullivan Partnership
  • Electrical: Nikolakapulos & Associates
  • Structural: Edmond Babayan & Associates

Consultants:

  • Landscape Architect: Mia Lehrer + Associates

Text Description: © Courtesy of Lorcan O’Herlihy Architects
Images: © Lorcan O’Herlihy Architects, Phoenix Property Company, Iwan Baan

Location:

Related Posts:

SL11024 / Lorcan O'Herlihy Architects
Reader Rating 3 Votes
8.5

Post's Gallery:

Send this to a friend