A password will be e-mailed to you.
[highlight1]  Small House  [/highlight1]

Small house is owned by a couple of scientists that need a simple but functional dwelling where they can also run their agricultural projects. Designed by Cooper Joseph Studio and located in Dry Creek Valley, Sonoma, California, the small house is surrounded by awesome natural hillside views, lush forest and fresh breezes. The owners wanted to have a small house but comfortable, low energy consumption, as well as designed to eliminate erosion.

The three-level home runs 850 square feet with a northern exposure that allows for quality air circulation – crucial for the hot summer months in Dry Creek. In building the property on an open section, no trees were removed for construction.

Water conservation is increasingly important in Sonoma, as some agricultural practices have decreased water table levels. This is why the property is landscaped using xeriscaping techniques. Other than the olive groves, the garden requires no future irrigation and the lavender fields serve to protect erosion and provide for bees.

Overall, the building features smart design and green principles that ensure the longevity of the home and environment.

Design process: Background and Project Description

This agricultural property in Sonoma is owned by two scientists. The husband often works inside, but also prefers alternative work locations where for his laptop computer. The wife is involved with a number of agricultural projects, keeping olive orchards, harvesting olives and making olive oil; bee keeping; extensive gardening and various other endeavors that take advantage of Sonoma’s beautiful climate, soils and siting. Embracing the “locavore” movement, the wife brings her olives and honey to local markets and restaurants.

The 25-acre site of the original house had no real infrastructure and met none of the new code requirements for water conservation and fire safety, and did not provide adequate power for farm use. The client requested a new structure that would take advantage of the site’s hillside views, while reflecting their modest lifestyle so deeply engaged with outdoor life. They also requested that the new structure be “off the grid”, with all utilities buried, and that site improvements be implemented to avoid erosion.

Program and Spatial Development

The house, only 850 square feet, is situated towards the top of an olive orchard. The siting takes advantage of the prevailing breezes and shade, while utilizing an existing open area so that no trees were removed. The goal was to create an energy efficient, compact dwelling where the clients could sit in shady areas, entertain, and enjoy views across the local agricultural lands.

Our clients were more responsive to physical models than renderings. We therefore created an extensive series of paper/wood studies showing varied types of architectural responses as we honed the design. The structure is anchored to the site’s steep hillside with a series of retaining walls and cascading exterior decks, each linked to an interior space. The images of the models show iterations of the cascading terrace strategy with a series of studies of the hillside in relation to interior and exterior fluidity at every level. The most ambitious concept was simultaneously the least intrusive to the natural topography: circulation always directs the user to the view, while the fenestration favors soft northern light.

Environment and Structure

The house balances soft textures and grey tones with bold dramatic forms and select moments of color. Nestled into a field of (recently planted) lavender, the Small House has an all-seasons tempering microclimate. In addition to the lavender on the south and west, native grasses and varieties of rosemary maintain this native, reductive palette both inside and out. The lavender hums with bees, as this is a primary food source for their hives.

Poured-in-place concrete anchors the design physically and aesthetically (the central wall was an extremely complex pour on such a steep site). Two-inch recesses and larger openings in the concrete wall form places for sliding doors and hardware. An entry door that is flush when fully opened, and the opening for a lower-level window seat add additional detail, texture, and a reading of the program on the façade. These details provided challenges for the proper consolidation of the concrete: the immense scaffolding required to create the continuous pour provoked comparisons to building a Roman theater, but we were able to achieve superb material quality. Together with the client, contractor, and our office, we fine-tuned the orientation with a series of mock-ups. The clients spent every weekend on the site (as we juggled places for them to sleep), enjoying a superb relationship with the builder from the beginning to the end. The builder’s expertise with varied materials and attention to detail made possible this type of highly precise, finely crafted architecture.

Layout and materials

The house is organized on three levels that descend with the hillside. The entry level contains a full hallway bath as well as a bedroom with a bathroom and balcony. The mezzanine contains the kitchen and an eating counter, with a direct connection to a dining deck at the same level. On the lower level is the living room at grade with an adjacent deck. Floors, steps, and wall tile are a soft grey limestone. The woodwork is oak, stained grey with inserts of clear acrylic resin. The resin catches sunlight as it moves across the cabinetry face. The metal is painted steel and the countertops a grey eco-composite.

The exterior is predominantly light-grey zinc expressed in horizontal panels with 3/8” joints running horizontally and overlapping joints in the vertical direction. There are some minimal areas of redwood, stained grey as a detail on the south and east facades. The window system is custom, with steel mullions painted grey to match the zinc. Slatted, redwood sunscreens for the bedroom and entry deck provide texture, privacy, and shading. Horizontal skylights over the stair bring daylight to the interior while mitigating heat gain with a ceramic frit.

Furnishings are mostly custom built-in pieces as the room dimensions are small, and space must be used in a highly efficient manner. A more luxurious, large shower with 10-foot high glass overlooking the hillside, celebrates the view, and brings the outside indoors as a part of the residents’ functional lives.

The house is at once grand and intimate. We concentrated the limited square footage in a few select areas so that each actually seems quite generous. There are openings between levels so that one is able to converse easily and experience the view from a series of places within the house, from a secret window seat with a sliver window to the north to the large expansive view from the living room. Details like hidden closets and storage recesses are meant to delight the user with the confluence of efficiency and aesthetics.

Earthquake and engineering

The curtain wall details include cantilevered corners and open glass-on-glass connections that required elegant solutions to the issues of horizontal forces, heat transfer, condensation, and other environmental issues.

[toggle title=”PERFORMANCE QUALIFICATIONS”]

Energy consumption: Since this is a replacement for a previously existing small house, we already know that the energy consumption has diminished dramatically. The previous structure had south-facing windows; dark siding and a dark roof that attributed to large heat gain. The new building has no south-facing windows and a white roof. The traditional hot water boiler is replace by an “on-command” system. The lighting is either compact fluorescent or LED lamps to reduce energy consumption.

We buried utilities and built a large solar array that is able to power the entire property and all equipment. Over production is sent into the Pacific Gas and Electric System.

Daylight: With an abundance of natural northern light we are able to reduce energy consumption enormously during the day. In fact, no supplemental lighting is required even in the kitchen area until after dusk. Wooded areas to the east and west of the house block direct solar gain in the summer months.

Local law compliance: California’s Title 24 requires a higher level of energy conservation than in many parts of the country. With a large solar field, efficient water heating, high-albedo materials photosensitive lighting controls, and added insulation, we exceeded expectations. Redwood is the only allowable wood for the exterior cladding and decking. (The architects proposed ipe, a sustainable and fire resistant hardwood.)

Solar field: The energy for the house is supplied by a 930 square-foot solar field located on a nearby hillside on the property. It has the capacity for 21,578 kWh per year. The field is elevated 10’ above the ground with an agricultural work shed underneath so it acts as a sun shelter.

Water conservation: Xeri-scape plantings around the house are essential to conserve water, especially during drought months. After an initial period of stabilization, it is envisioned that no irrigation will be required on the property except for the agricultural plantings (olives etc). All appliances and fixtures are selected for water conservation. When the rains begin in late October, there is significant runoff from the step hillside that is now redirected and filtered using a series of culverts, piping and grading shifts. Lavender fields around the house hold the soil, preventing erosion but they also provide much-needed food for the bees.

Exterior materials: Our structure is meant to harmonize with the colors of the adjacent olive orchard with its soft grey tones. The shimmer of the leaves in the sun works nicely against the flat opacity of the zinc on the north side of the house. Materials are light in color, high albedo, soft to reduce glare and reflected light, yet able to limit heat absorption.

Preservation of hard woods: All wood used on the outside is local California Redwood. For fire safety, the structure had to be located away from the tree line and any tall grasses or vegetation. Our siting ensured that no hard wood would be removed. In fact, the hardwood trees in the wooded areas are celebrated by framed interior views of their dynamic trunk structures.
[/toggle]

[highlight1]  Project Data  [/highlight1]

Project name: Small House
Location: Dry Creek Valley, Sonoma, California, United States
Type: Green House, Concrete House, Hill House, Tiny / Small House, Sustainable House
Project Area: 850 sqf
Project Year: 2010
Completion Year: 2011

[highlight1]  The people  [/highlight1]

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Cooper Joseph Studio
Project Architect: Wendy Evans Joseph, Partner, Chris Cooper, Partner
Project Team: Wendy Evans Joseph, Chris Cooper, Chris Good, Michael Walch, Reed Langworthy, Farzana Gandhi
Project Manager: Chris Good
Architectural Designer: Michael Walch, Reed Langworthy, Farzana Gandhi
Architect of Record: Richardson Architects – Heidi Richardson, Principal

  • Civil Engineer: CSW / Struber-Stroeh Engineering Group, Inc.
  • Project Manager: Kristine N. Pilsbury
  • Structural Engineer: Tysinger & Associates Structural Engineers, Karen Tysinger
  • Soils Engineer: PJC and Associates
  • Geotechnical Engineer: Patrick J. Conway
  • Project Geologist: Stephen M. Schurke

Curtain Wall Consultant: Weir/Andrewson Associates, Inc. Engineers and Architects

  • Senior Project Manager: Steve Weisberg
  • Principal: Roy Andrewson

General Contractor: Redhorse Constructors

  • Principal: David Warner
  • Project Manager: Craig Smith

Text Description: © Courtesy of Cooper Joseph Studio
Images: © Elliot Kaufman Photography

[highlight1]  Location Map  [/highlight1]

[map:https://maps.google.es/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c491e201c5ec0099b&msa=0&ll=38.629276,-122.857361&spn=0.042376,0.090895_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend