A password will be e-mailed to you.

Split View Mountain Lodge

This holiday home has a clear and clean-cut expression. located near the village of Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal, Norway, and designed by Oslo firm Reiulf Ramstad, Split View Mountain Lodge is a timber-clad holiday home that makes the most of natural materials while respecting its pristine surroundings.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-03-Soren-Harder-Nielsen-759x647 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

Features:

  • This wood-clad cabin appears to be bisected, with each bay culminating in a glass-framed view of the surrounding landscape. The branching layout includes steps to a living area on one side, and a set-off dining room on the other.
  • The volume has a main wing, housing mainly bedrooms, which naturally adapts to the terrain and divides into two branches of living zones.
  • The living area, split into two parts that look out in different directions over the valley, is the inspired gesture that gives the house its name.
Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-06-Soren-Harder-Nielsen-759x844 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

  • The shift in program and use of different levels allow this part of the building to adapt to the slope of the site. With the same timber cladding on all of the outer walls and on the roof, the holiday home is unified in one structure.
  • The bedrooms and living areas are all contained within the main structure of the house, while a small semi-detached annex containing one bedroom and a bathroom – accessed via a wooden walkway – is used for visiting family and friends. The home features dramatic pitched ceilings throughout and virtually knot-free timber joinery.
  • The floor plan spans different levels, twisting to follow the contours of the mountain site. Parts of the structure features built-in nooks and crannies dressed with soft cushions and pillows, offering places for quiet respite within the undisturbed Norwegian landscape.
Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-08-Soren-Harder-Nielsen-759x759 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

“Featuring a clean cut design, this holiday cottage has four bedrooms, separate living and dining areas, a youth lounge and a mezzanine for the smaller children. The solid wood panelling of external walls and roof enhance the rustic “log cabin” feel. The fireplaces provide warmth. The large windows stretch to the roof beams and offer spectacular mountain views. A great design that invites you to relax and unwind.” – German Design Award

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-11-Soren-Harder-Nielsen-759x759 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

Reiulf Ramstad Arkitekter:

The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.
The family of four with anticipation of a fifth addition provided a straight-forward program for their mountain lodge: four bedrooms, separate living and dining areas, a youth lounge and a mezzanine for the younger children. In addition a small annex would accommodate guests and visiting grandparents.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-14-Soren-Harder-Nielsen-759x853 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

Our response was a cabin of clear and clean-cut expression with a continuous skin of timber cladding on the exterior walls and roof, which will acquire a grey patina with time. The volume consists of a main body, housing mostly bedrooms, which follow the natural contours of the landscape and splits into two living zones. This shift in program and use of multiple levels allows the building to adapt to the slope of the site. The separate volume of the annex is placed in extension of the main body, contributing to the three characteristic split views through fully glazed end walls.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-16-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-759x503 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The cabin is entered beneath the cantilevered glazed volume into a hall with polished in-situ concrete floor, functioning as an intermediate zone to remove ski boots and outdoor clothing. A wooden stair ascends from the low basement and opens onto the generous space of the living quarters, capped by a complex ceiling of pitched planes high above. At the core of the holiday home, where the separate wings branch off from the main body in plan, is the kitchen. Its countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space and anchored by a two-sided fireplace at the other end. Steps go onto separate spaces for dining and relaxing by the suspended second fireplace.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-20-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-795x1200 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The extruded form of the structure frames the spectacular views from within the cabin, while strategically positioned smaller openings along its volume provides glimpses of the immediate surroundings. The elevated levels of the living and dining areas provide its occupants with a high degree of privacy, further enjoyed by ample seating niches within the outer walls. The interior floor, walls and ceiling are homogenously lined with virtually knot-free joinery timber, while all opening frames are concealed or discrete. The attention to detail and high quality is comprehensive and coherent throughout the project.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-23-Soren-Harder-Nielsen-841x1200 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Søren Harder Nielsen

Through sliding doors along the hallway of the narrow main body is each of the bedrooms as well as a bathroom with sauna. The master bedroom opens onto a gable-shaped window extruded through the side wall for an outlook onto the night sky, while each of the children’s bedrooms has a loft bunk bed for visiting friends. At the far end of the hall is the youth lounge and overhead mezzanine with views through the glazed gable end straight onto the ski slope.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-27-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-759x503 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The mountain lodge is a continuation of Norwegian building traditions in form and materiality, perched beautifully within its landscape and responding to its context.

Split-View-Mountain-Lodge-Norway-By-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-42-Reiulf-Ramstad-Arkitekter-759x503 Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

Project Data:

Project name: Split View Mountain Lodge
Location: Geilo, Buskerud, Norway
Type:

  • Type By Characteristic: Holiday House, Green & Sustainable House
  • Type By Site: Mountain House
  • Type By Size: Small House – (51 sqm – 200 sqm)
  • Type By Structural: Wooden House

Project Area: 130 sqm
Status: Completed
Completion Year: 2013

Awards:

  • 2016 – The German Design Council Award – German Design Award – Category: Excellent Communications Design – Architecture – Winner
  • 2015 – Wallpaper Magazine Design Awards – Category: Best new private house – Shortlisted

The people:

Client / Owner / Developer: Private
Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter – Josefines gate 7, 0351 Oslo, Norway
Text Description: © Courtesy of Reiulf Ramstad Arkitekter, wallpaper, German Design Award
Images: © Reiulf Ramstad Arkitekter, Søren Harder Nielsen

Location Map:

Related Posts:

Split View Mountain Lodge Norway / Reiulf Ramstad Arkitekter
Reader Rating 8 Votes
7.3

Post's Gallery:

Send this to friend