A password will be e-mailed to you.

Tagus Linear Park

Tagus Linear Park in Póvoa de Santa Iria, Portugal, This expansive landscape architecture project was created by Topiaris Landscape Architecture. The Park is an area of 14ha conquered to the industrial private sector. Adjacent urban communities are given recreation opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-02-Joao-Morgado-759x504 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

It is a space of freedom in the sense that, for the first time, the adjacent urban communities linked to industrial work in the outskirts of Lisbon were given the opportunity for a direct contact to the river for recreation and leisure.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-04-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

A greenway was designed, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with recreational options, safeguarding the existing natural systems, promoting the ecological regeneration of damaged areas, hence effectively sustainable.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-06-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The park combines a multifunctional area, FISHERMEN’S BEACH, set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS along roads, streams and drainage ditches. A 700m long raised wooden path connects to a Bird Observatory built from old pallets.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-11-Joao-Morgado-800x1200 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The FISHERMEN’S BEACH combines of diverse and complementary equipment intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing creating an interesting and unique Playscape.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-15-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The riverside area, until recently blocked by large industrial lots is now opened for all people. People from all ages and from diverse social and cultural backgrounds are invited to come in and enjoy from a diverse palette of choices: from sports, fishing, walking and cycling to environmental education, or simply to contemplate the landscape.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-23-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

Topiaris Landscape Architecture:

The Tagus Linear Park is an area of 15,000 sq m that was conquered by the surrounding communities of the industrial private sector and was felt as a democratic intervention by those forever deprived of access to the River.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-26-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

For the first time, people of adjacent urban communities are given recreation and leisure opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots. People of all ages, from different walks of life and cultural backgrounds are now invited to come and enjoy a diverse palette of equipment and activities: from sports, fishing, walking and cycling to environmental education, or simply to get an eyeful of the landscape.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-29-Joao-Morgado-800x1200 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The objective was to rethink urban public space located in a complex, unexpected, almost improbable universe of urban, industrial, agricultural and natural landscape. Aiming to keep the ‘essence of the space’ the team designed a unique greenway, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with a multitude of recreational and leisure options, safeguarding the existing natural systems and promoting the ecological regeneration of damaged areas.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-33-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The Park combines two different typologies of spaces: A single multifunctional area named ‘PRAIA DOS PESCADORES’ (FISHERMEN’S BEACH), set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS associated with dirt roads, waterlines banks (streams and drainage ditches), which converge to Praia dos Pescadores, coming from urban and natural areas. The connection between the ‘beach’ and natural areas is made through a 700m long raised wooden path by which a Bird Observatory built from old pallets can be reached.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-34-Joao-Morgado-800x1200 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The Praia dos Pescadores; contains a set of diverse and complementary equipment primarily intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a simple playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing meet here in these 3ha of riverside front, to create an interesting and unique Playscape.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-49-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The name was inspired by the fishermen, who were sceptical at the beginning, but soon realized that the renovated space kept the sense of place; that has attracted them to it in the past. Their constant presence has proven to be a sustainable and efficient surveillance strategy. The vegetation is mainly local and applied in clusters so to reduce maintenance costs and provide free space for activities and interesting scenery. Lighting is 100% solar.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-54-Joao-Morgado-759x506 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

The Centre for Environmental and Landscape Interpretation, planned for temporary exhibitions and events, is built in a modular system using recycled maritime containers. The structure is slightly raised from the ground, generating a spatial pattern that takes advantage of the views towards the ecosystems nearby. The network of paths, made from concrete slabs, designs the main spatial structure, connecting all components. Vegetation is composed mainly of native species and was planted in clusters featuring a specific formal pattern, contrasting with the extensive sand area. The densely planted groups are protected by a mesh of individual wooden poles to help capture and secure sand, and also to protect plants from being trampled in their early stages of development.

Tagus-Linear-Park-By-Topiaris-Landscape-Architecture-58-Joao-Morgado-759x504 Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture

© Joao Morgado

Project Data:

Project name: Tagus Linear Park
Location: Póvoa de Santa Iria, Portugal
Coordinates: 38.862096, -9.052211
Type: Park, Riverside
Project Area: 15,000 sqm
Site Area: 14ha
Status: Built
Completion Date/Year: 2013

Awards:

  • 2016 – American Architecture Prize – Category: Landscape Architecture / Public – Bronze Award
  • 2016 – WAN Awards – Category: Landscape – Winner
  • 2015 – ArchMarathon Awards – Category: Landscape and Public Spaces – Winner

The people:

Client / Owner / Developer: Municipality of Vila Franca de Xira
Landscape Architects: Topiaris Landscape Architecture – R. Fradesso da Silveira 8, 1300 Lisbon, Portugal
Lead Designer: Luis Ribeiro, Land. Arch.
Design Team:

  • Teresa Barão, Land. Arch. Catarina Viana, Land. Arch. Ana Lemos, Land. Arch. Elsa Calhau, Land. Arch. João Oliveira, Land. Arch. Rita Salgado, Land. Arch. Sara Coelho, Land. Arch. Olavo Dias, Architect Pedro Santos, Architect Sérgio Marques, Architect António Marciano, Architect

Text Description: © Courtesy of Topiaris Landscape Architecture, ArchMarathon Awards, American Architecture Prize
Images: © Topiaris Landscape Architecture, Joao Morgado

Video:

Location Map:

Related Posts:

Tagus Linear Park / Topiaris Landscape Architecture
Reader Rating 4 Votes
7.4

Post's Gallery:

Send this to friend