A password will be e-mailed to you.
[highlight1] Tanglewood House [/highlight1]

The house was built by Schwartz of Schwartz/Silver Architects for his wife when he was inspired by the wonders of the Grand Canyon during a visit. The inspiration recurred to him again in a dream where he then brought his image into a sketch.

With a professional portfolio that consists of award-winning designs for libraries, museums, academic institutions and other public buildings, Schwartz/Silver Architects is also recognized for its exceptional work in the residential sector. The company was founded in 1980 by Warren R. Schwartz, FAIA and Robert H. Silver, FAIA, LEED AP and is the recipient of seven AIA National Honor Awards and twenty-eight AIA regional and chapter awards.

Though many Schwartz/Silver Architects projects combine new architecture and historically significant older buildings, the design of the Tanglewood 2 residence—a seasonal home of Schwartz’s spouse, a violinist with the Boston Symphony Orchestra—is the realization of a completely unique vision. Standing in contrast to the typical houses of the area, the home is a poetic composition of steel, glass and aluminum and has a commanding presence in the landscape.

The design concept was derived from the architect’s visit to the Grand Canyon, where he observed the sunrise from a precipice jutting out into the canyon. This inspiration later recurred to Schwartz in a dream, which he proceeded to translate into sketches, some drawn while attending a concert at Boston’s Symphony Hall. Completed in 2009, Tanglewood 2 replaced an existing home, also built by Schwartz. The steeply sloping contour of the land provides the footing for a rectangular volume, which contains three bedrooms and a living space beneath an open terrace.

The house rises dramatically out of the landscape with the great room that hovers 14 feet above the ground. The home is framed as a steel truss, with concrete and steel-deck roof and floor structure; its outer glass walls afford uninterrupted views of the Berkshire Hills. A concrete basement anchors the building and supports the daring 45 foot cantilever.

“I’ve never believed in dream houses, particularly as an architect,”says Schwartz. “But I believe this house came about as a result of a dream.”

[highlight1] Project Data [/highlight1]

Project name: Tanglewood House
Location: West Stockbridge, Massachusetts, United States
Type: Architects House, Steel House, Hill House, Holiday House
Project Area:
approx 189 sqm
Completion Year: 2009

[highlight1] The people [/highlight1]

Architects: Schwartz/Silver Architects
Text Description: © Courtesy of Schwartz/Silver Architects
Images: © Alan Karchmer, Sandra Benedum

[highlight1] Location Map [/highlight1]

[map:https://maps.google.com/maps/ms?msid=208513009578745261626.0004c284fc6f27ae710be&msa=0&ll=42.226992,-73.186798&spn=0.321342,0.727158_Google_map 450 325]

Related Posts:

Post's Gallery:

Send this to a friend