A password will be e-mailed to you.

The Interlace

Designed by Ole Scheeren, Partner of the Office Metropolitan of Architecture (OMA), the condominium comprises a range of 2, 3 and 4-bedroom apartments, penthouses and duplex garden units. Thirty-one apartment blocks, each six-stories tall, are stacked in a hexagonal arrangement to form eight large scale courtyards. The interlocking blocks resemble a “vertical village” with cascading sky gardens and both private and public roof terraces.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-03-Iwan-Baan-759x506 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

The condominium provides a full suite of recreational facilities, including the clubhouse, a jogging track, tennis courts, outdoor exercise stations, play zones, party pavilions and a BBQ promenade. The eight large-scale, landscaped courtyards on the grounds comprise a Central Square, Water Park (50-metre lap pool, children’s pool, family pool and Jacuzzi pool), Play Hills, Spa Valley, Theatre Plaza, Bamboo Garden, Lotus Pond and Waterfall Terrace (reflective pool and party pool).

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-04-Iwan-Baan-800x1200 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

Buyers have a choice of unit types including two-, three-, three-plus-one and four-bedroom apartments, penthouses and garden townhouses. These units range from 75 sqm to 586 sqm in size (about 807 sq ft to 6,307 sq ft), and offer multi-directional views overseeing the parks, courtyards, city skyline and sea.

“The design addresses concerns of shared space and social needs in a contemporary society and simultaneously responds to issues of shared living and individuality by offering a multiplicity of indoor/outdoor spaces specific to the tropical context,” – Commented Ole Scheeren

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-06-Iwan-Baan-759x505 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

The Interlace, one of the largest and most ambitious residential developments in Singapore, presents a radically new approach to contemporary living in a tropical environment. Instead of creating a cluster of isolated, vertical towers – the default typology of residential developments in Singapore – the design proposes an intricate network of living and social spaces integrated with the natural environment.

Thirty-one apartment blocks, each six stories tall and identical in length, are stacked in a hexagonal arrangement around eight large-scale open and permeable courtyards. The interlocking blocks create a vertical village of both shared and private outdoor spaces on multiple levels. While maintaining the privacy of the individual apartments through the generous spacing of the building blocks, The Interlace creates an interactive network of outdoor spaces oriented around the focal points of the courtyards, reflecting and extending the natural surroundings.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-07-Iwan-Baan-759x505 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

The project is located on an eight-hectare site in the verdant Southern Ridges and will complete a nine-kilometer green belt of parks and recreational facilities. Extensive residential amenities and facilities are interwoven into the lush vegetation and offer opportunities for social interaction.

With 170,000m2 of built floor area, the development will provide over 1,000 residential units of varying sizes, each with unobstructed and varying views over the parks, the city, and the sea. Sustainability features are incorporated throughout the project through careful environmental analysis of sun, wind, and micro-climate conditions and the integration of low-impact passive energy strategies.

The project generates ample spaces and opportunities for social interaction and shared activities while also providing intimate spaces of privacy and quietness – simultaneously fostering a sense of community and maintaining individuality and identity.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-17-The-Interlace-water-park-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

water park – © The Interlace

“The Interlace creatively realise the potential a tropical environment provides for inverting the ‘towers in the park’ typology in favour of the tower as park. By integrating horizontal and vertical living frameworks, it becomes much more than the sum of its parts.” – Awards Jury / CTBUH Urban Habitat Award

“This is a great opportunity to create and build a residential destination at the Gillman Heights site that will challenge the present architectural definition of the living space. In developing the dramatic external form, we have also focused much attention on creating comfortable internal spaces. Our vision for the site is to build homes that will last through the generations and to define an address that the home owner identifies with. The name, The Interlace, reinforces the interconnectivity between man and the space, community and natural environment surrounding him. Ole Scheeren has created a new postcard for Singapore.” – Ms Patricia Chia, CEO of CapitaLand Residential Singapore

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-23-The-Interlace-play-hill-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

play hill – © The Interlace

OMA + Ole Scheeren:

The Interlace is one of the largest and most ambitious residential developments in Singapore. It sits on an elevated 81,000 square metre, 99-year leasehold site bounded by Alexandra Road and Ayer Rajah Expressway. The site completes a nine-kilometre long green belt that stretches between the Kent Ridge, Telok Blangah Hill and Mount Faber parks. With about 170,000 square metres of gross floor area, the development offers 1,040 apartment units of varying sizes with extensive outdoor spaces and landscaping.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-25-The-Interlace-INTEROIOR-3_FAMILY-STUDY-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

INTEROIOR 3_FAMILY STUDY – © The Interlace

Vertical Village:

The Interlace breaks away from the standard typology of residential developments in Singapore which typically comprise a cluster of isolated, vertical towers. Instead, its design explores a dramatically different approach to tropical living with an expansive and interconnected network of communal spaces with the natural environment.

Thirty-one apartment blocks, each six stories tall, are stacked in a hexagonal arrangement to form eight large-scale courtyards. The interlocking blocks resemble a ‘vertical village’ with cascading sky gardens and both private and public roof terraces. Extensive residential amenities and facilities are interwoven into the lush vegetation and offer opportunities for social interaction, leisure, and recreation within the green terrain.

Multi-storey openings allow light and air to weave into the architecture and through the landscape of the courtyards. Sustainable features are incorporated throughout the project through careful environmental analysis and integration of low-impact passive energy strategies.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-30-The-Interlace-INTEROIOR-3_FAMILY-STUDY-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

INTEROIOR 3_FAMILY STUDY – © The Interlace

Community:

The Interlace generates multiple spaces and opportunities for social interaction and shared activities while providing intimate spaces – simultaneously fostering a sense of community yet maintaining individuality and privacy.

The notion of community life within a contemporary village is emphasised by an extensive network of public amenities interwoven into the lush vegetation. These amenities include numerous pools and sun decks, children’s playgrounds, barbeque areas, communal gardens, feature courtyards, performance spaces and a 1km long jogging loop which invisibly doubles as the fire truck access while connecting the ‘internal’ courtyards to the other amenities.

The Interlace places great emphasis on universal design. It features 131 age-in-place units where there are no drops within the unit. There are also 16 dual-key units which provide connected apartments which will serve the needs of multi-generation families well by allowing them to live close to one another and yet enjoy some privacy. Communal areas have been sensitively designed and well-detailed to facilitate orientation and easy movement throughout the development. With this commitment to high accessibility and notion of community, The Interlace has been awarded the highest accolade for Universal Design by the Building Construction Authority in Singapore.

Following its completion in late September 2013, a large-scale Temporary Occupation Permit party was organised for some 1,500 home-owners and their family members and friends. This was instrumental in fostering a strong sense of community where all who share the vision of The Interlace could come together to celebrate.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-35-The-Interlace-INTEROIOR-3_FAMILY-STUDY-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

INTEROIOR 3_FAMILY STUDY – © The Interlace

Space:

Eight courtyards and their individual landscapes are defined as the heart of the project and form distinct spatial identities within the building blocks.

The primary pedestrian route leads residents from the main entrance through and to the courtyards as primary points of orientation and identification. Pedestrian circulation is grouped and bundled according to the density of residents around each courtyard in a central ‘connector’. A system of secondary footpaths brings residents on the most direct route from the connector to their apartments.

The unusual geometry of the hexagonally stacked building blocks creates a dramatic spatial structure. Partly resting, partly floating, the blocks hover on top of each other to form open, permeable courtyards that interconnect with one another, the surrounding landscape and the city. An expressive, interlaced space emerges that connects the multiple parts of the development into an open, inclusive community.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-42-The-Interlace-INTEROIOR-3_FAMILY-STUDY-759x403 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

INTEROIOR 3_FAMILY STUDY – © The Interlace

Compact Cores:

A system of three core types for six, 18, and 24 stories is located where the stacked apartment blocks overlap. Cores typically serve three to four different units per floor, which provides efficient circulation without long corridors. Core lobbies are naturally lit and ventilated, bringing daylight and fresh air into common areas. Circular “mega-columns” arranged around the vertical circulation in an optimised hexagonal configuration enable the three-way rotation of the blocks and provide a standard solution for all conditions.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-62-Iwan-Baan-800x1200 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

Nature:

A series of site specific environmental studies were carried out and evaluated (wind, solar and daylight analysis) to determine intelligent strategies for the building envelope and landscape design. Early and comprehensive incorporation of low-impact passive energy strategies allowed the project to be given the Green Mark GoldPlus Award by Singapore’s Building and Construction Authority.

All apartments receive generous amounts of daylight throughout the day while the unique massing of the project provides a sufficient level of self-shading in the courtyards which helps maintain comfortable outdoor spaces year-round and continuous usage of the courtyards and their communal functions.

Water bodies have been strategically placed within well-defined wind corridors. This allows evaporative cooling to happen along wind paths, reducing local air temperatures and improving the thermal comfort of outdoor recreation spaces in strategic micro-climate zones.

Extensive balconies and protruding terraces form a cascading vertical landscape across the facades and further connect the green roofs and shared public terraces between the building volumes. Overall, the project appears not only surrounded by the tropical vegetation but embedded within it.

All traffic and parking is accommodated in a single layer below the landscaped ground level. A large number of open-air voids allow light and air to the semi-sunken parking deck, creating areas of lush vegetation and trees below ground and connecting these spaces visually and through planting to the courtyards above.

The landscape design capitalises on the generous size of the eight-hectare site and further maximises the green area and presence of nature. By stacking the apartment blocks, the design has generated additional horizontal surfaces and thereby the opportunity for extensive roof gardens and numerous landscaped public terraces that in aggregate provide even more overall green area than the size of the original site.

The-Interlace-By-OMA-Ole-Scheeren-70-Iwan-Baan-759x505 The Interlace / OMA + Ole Scheeren

© Iwan Baan

Project Data:

Project name: The Interlace
Location: 200 Depot Rd, Singapore 109694
Coordinates: 1.282451, 103.803204
Type: Condominium, Skyscraper
Facilities: 50 metres lap pool, Jacuzzi, BBQ pits, gym, fitness station, jogging track, tennis court, putting green, clubhouse, function room and playground.
Site Area: 81000 sqm
Project Area: 170,000 sqm (1,829,865 sq ft)

  • Residential – 145,500 sqm
  • Services – 24,000 sqm
  • Retail – 500 sqm

Unit Type/Area(Sqft): Choice of 2, 3 and 4 bedrooms, multi generation, garden house and penthouses.

  • 807 – 2,594 for typical units
  • 2,110 – 5,694 for PES/Private Roof Garden
  • 2,874 – 6,308 for Penthouse/Garden House

Stories: 24
Height: 89 m (292 ft)
Project Year: 2007-2013
Status: Built
Completion Date: September 2013
Visit The Interlace’s website: here

Awards:

  • 2014 – The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) Awards – Urban Habitat Award – Winner
  • 2014 – The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) Awards – Category: Best Tall Building Asia & Australasia – Finalist
  • 2014 – Public Utilities Board Singapore – ABC Waters Certification
  • 2014 – Building and Construction Authority (Singapore) Awards – Design and Engineering Safety Excellence Awards – Residential
  • 2014 – Building and Construction Authority (Singapore) Awards – Universal Design Mark Platinum Award
  • 2013 – Building and Construction Authority (Singapore) Awards – Universal Design Mark Gold PLUS (Design) Award
  • 2013 – National Parks Board Singapore Awards – Landscape Excellence Assessment Framework (LEAF) Certification
  • 2012 – Workplace Safety and Health (WSH) Awards – Safety and Health Award Recognition for Projects Award
  • 2010 – Building and Construction Authority (Singapore) Awards – Universal Design Mark Gold PLUS (Design) Award
  • 2010 – Asia Pacific Property Awards – Best Architecture (Multiple Units) Singapore

The people:

Client / Owner / Developer: CapitaLand Singapore, Hotel Properties Limited
Architects:

Architect of Record: RSP Architects, Planners & Engineers Pte. Ltd., Singapore
Structural Engineers: Arup, Beijing (Concept/SD structural engineering); RSP Architects, Planners & Engineers Pte. Ltd. (structural engineering); T.Y. Lin International Pte Ltd., Singapore (civil and structural engineering, construction engineering)
Main Contractor: Woh Hup Pte Ltd
MEP Engineer: Squire Mech Pte Ltd., Singapore
Sustainability: Arup, Hong Kong (Concept/SD)
Landscape: OMA (Concept/SD) / ICN Design International Pte. Ltd., Singapore
Lighting: Lighting Planners Associates (S) Pte Ltd., Singapore
Façade: Arup, Singapore
Quantity Surveyor: Langdon & Seah Singapore Pte Ltd
Graphic Design (logo): 2×4, New York
Acoustics: Acviron Acoustics Consultants Pte Ltd
Civil: TY Lin international
Text Description: © Courtesy of OMA, Ole Scheeren,
Images: © OMA, Ole Scheeren, Iwan Baan

Video:

Location Map:

Related Posts:

The Interlace / OMA + Ole Scheeren
Reader Rating 10 Votes
8.1

Post's Gallery:

Send this to a friend