A password will be e-mailed to you.

The Tietgen Residence Hall

Completed in 2006 and designed by Lundgaard & Tranberg Arkitekter, The round building has seven storeys. Five vertical lines divide the building both visually and functionally into sections and also serve as continuous passages that provide access from outside to the central courtyard and to the different storeys. The ground floor has the common facilities: a café, auditorium, study and computer rooms, workshops, laundry, music and meeting rooms, and bicycle parking. The apartments are located on the other stories, 12 in each segment. All rooms face outwards and have views of the surroundings. The common kitchens/auxiliary rooms, lounges, and terraces are located on the central court, bringing residents together.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-02-759x485 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Its concept focuses on how the accommodation can help encourage the personal and social development of the students. The courtyard, around which all common areas are located, reinforces the idea of community. It also enables the often monotonous student corridor to become not only spatially interesting but unending, linking all student ‘houses’ on each floor.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-05-759x506 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

There are 360 rooms, 10% of which have been designated for international exchange students. The building is circular, with 7 floors and rooms set up in blocks of 12. Each room has its own washroom and there are four sizes to the rooms: 26 sq. metres, 29 sq. metres, 33 sq. metres, and 42 sq. metres, approximately. Each block has shared kitchen and living room, with each living room having a unique set of furniture and other items.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-06-759x506 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

This building looking to be a luxury apartment complex, but in reality, it is a large circular university dorm with a massive interior courtyard. Maybe get idea from chinese Earthen Buildings of Hakkas.

Round buildings are uncommon in the city grid, and its distinctive shape is what gives this student-housing facility its identity, while also reinforcing a sense of community among residents. The architects wanted to create space for both the community and each resident by placing equal emphasis on the individual apartments and common facilities such as kitchens and lounges.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-15-759x506 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© The Tietgen Residence Hall

“The house itself says what the idea behind it is: community. You can walk all the way round on all floors. No hallways are a dead end; no doors are locked. The house does not turn its back on anyone. Across the round square in the middle, the residents can see what the others are doing in their kitchens, on the terraces, and in the lounges. And if it looks interesting, they can go over there.” – Pernille Steensgard/writer

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-16 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© The Tietgen Residence Hall

“I was convinced that Tietgenkollegiet was the right place for me after having visited a friend there. It is the luxury version of living in a residence hall. My rooms is 33 sqm and it is great that there is room for both a sofa, a double bed, and lots of clothes and shoes – even my skis can fit into the top cupboards.” – Stephanie / resident

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-20-759x509 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© The Tietgen Residence Hall

Building Design:

The seven storey structure contains 360 rooms, comprising a total area of 26,800 square metres. The building’s circular form — a symbol of equality and the communal — is contrasted by projecting volumes expressing the individual residences. Below you will find information about the building and its unique features, along with a complete gallery of both the interior and exterior and of course the incredible communal courtyard.

The Tietgen/Students’ Hall Residence project was made possible by a donation from the Nordea Denmark Fund. The intention of the donation was to make possible the realization of “the dormitory of the future” through a clear and visionary architectural idea. Housing approximately 400 students, it is to be a reference project of international format.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-10-759x522 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

The site is located near Copenhagen University in Ørestad North, a recently planned neighbourhood characterised by flowing canals and a consistent, rigid building structure. The simple circular form of the Tietgen/Students’ Hall Residence is an urban response to the context, providing a bold architectural statement in the newly planned area.

The project’s dynamic, sculptural expression is created by the contrast of the building’s overall form with the honest expression of the individual programmatic elements. The building’s circular form – symbol of equality and the communal – is contrasted with individual, projecting volumes expressing the individual residences. The principle inspiration for the project is this meeting of the collective and the individual, a characteristic inherent to the dormitory building type.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-07-759x506 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

The cylindrical volume completes itself and orients itself around the inner courtyard. The upper levels are organised with residences along the perimeter with views to the surroundings, while the communal functions are oriented toward the inner courtyard. The communal areas find expression as dramatic, projecting forms pointing inward to the courtyard. The residences are of various depths in a changing tact, giving the outer contour its characteristic crystalline expression. The unique identity of each individual residence thus revealed, and the potential urban monumentality of the cylindrical form is neutralized.

At ground level the courtyard is accessed via open passages, which in turn give vertical access to five building sections. On each floor, each of the five sections consists of 12 residences organised around a communal area and kitchen. Facilities common to the entire dormitory are grouped at ground level.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-34 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Mikael Colville-Andersen

Lundgaard & Tranberg Arkitekter:

The principle inspiration for the project is the meeting of the collective and the individual, a characteristic inherent to the dormitory building type.

The simple circular form of the Tietgen Dormitory is an urban response to the context, providing a bold architectural statement in the newly planned area. The building’s circular form – symbol of equality and the communal – is contrasted by projecting volumes expressing the individual residences.

The upper levels are organized with 360 residence units along the perimeter and the communal functions are oriented toward the inner courtyard. Facilities common to the entire dormitory are grouped at ground level.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-39-759x623 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

The apartments are set at differing depths in an alternating rhythm, which expresses the individual’s unique identity through its form and gives the exterior form of the building it’s characteristic, crystalline expression and neutralises the possibly monumental shape of the cylindrical space.

The apartment groups’ communal spaces are formed correspondingly. They stand out as dramatically protruding building masses that face the middle of the courtyard – the centre-point of the entire form.

The dormitory’s facade of copper alloy panels is complemented by a glass partition and sliding screen profile system of oiled american oak. The building’s interior is characterized by an exposed concrete structure and plywood clad partitions. Poured magnesia flooring and acoustic ceilings of expanded metal are used throughout the dormitory.

The-Tietgen-Residence-Hall-By-Lundgaard-Tranberg-Arkitekter-41 The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter

© The Tietgen Residence Hall

Project Data:

Project name: The Tietgen Residence Hall
Location: Rued Langgårdsvej 10-18, DK-2300 Copenhagen S, Denmark
Coordinates: 55.660788,12.589622
Type: Dormitory
Number of Rooms: 360
Project Area: 26.800 sqm / 288,000 sq.ft
Competition year: 2002 – 1st prize
Project Year: 2006
Construction Year: 2005 – 2006
Status: Built
Completion Year: 2006
Visit The Tietgen Residence Hall’s website: here

Awards:

  • 2005 – The Improvement Society of Copenhagen Award (Foreningen Hovedstadens Forskønnelses Diplom)
  • 2006 – Danish Wood Award (Træprisen)
  • 2006 – The City of Copenhagen Award
  • 2007 – The Concrete Element Award (Betonelementprisen)
  • 2007 – Royal Institute of British Architects (RIBA) Awards – RIBA European Awards
  • 2011 – The Arne of the Year (Årets Arne) – Awarded by the local chapter from Copenhagen of the Danish Architects’ Association to Lundgaard & Tranberg for the “Gold/Black/Green” trilogy consisting of Tietgenkollegiet, the Royal Danish Playhouse and SEB Bank

The people:

Client / Owner / Developer: Fonden Tietgenkollegiet
Client Advisor: Niras A/S, Hasløv & Kjærsgaard and Freja Ejendomme
Architects: Lundgaard & Tranberg Arkitekter – Pilestræde 10, 3rd floor, 1112 Copenhagen, Denmark
Engineer: COWI A/S
Art Consultant: Aggebo & Henriksen
Landscape Architect: Marianne Levinsen A/S + Henrik Jørgensen A/S
Text Description: © Courtesy of Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Images: © Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Jens Lindhe, Mikael Colville-Andersen

Location Map:

Related Posts:

The Tietgen Residence Hall / Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Reader Rating 8 Votes
7.7

Post's Gallery:

Send this to a friend