A password will be e-mailed to you.

Tin House

Tin House, The 216m² home of architect Henning Stummel in Hammersmith & Fulham, a compound of huts in an orange-red seamed metal finish set around a courtyard, that open up inside into one house. A house has been separated into its constituent components; each room is a pavilion topped with a trapezoid rooflight. The rooms are used to create a composition that addresses the irregularities of the site and resolves the lack of privacy. The resulting top lit spaces respond to the changing moods of the day.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-02-759x506 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

“Set in a Victorian neighbourhood, this back land site is overlooked on all sides. Our response was to develop a low, inward looking courtyard house, offering both visual and acoustic privacy. The design is a composition of pavilions. This breaking down into the elements allowed us to respond to an irregular site boundary and to create an ensemble that looks onto a calm pool of water within a tranquil courtyard.” – Henning Stummel

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-05-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

Each pavilion accommodates a room. These spaces have pyramidal roofs with a generous top light over the centre. The roof shape has a low contour and maximizes spatial volume. The top light above brings the spaces to life. The roof-lights can be opened and on warm days the stack effect ensures that fresh cool air is drawn in from above the pool.

For the bedrooms trapezoid black out blinds were specially developed. The living room has a fireplace with a wood burning stove. The flue, which has to be higher than adjacent buildings, is a tall brick chimney on square plan, tapering elegantly. It resembles a campanile overlooking the ensemble.

Secondary spaces such as washrooms, storage and stairs are concealed within the double walls in between the pavilions.

The pavilions are super-insulated (250mm of PY foam) and relatively airtight. A heat-recovery air system ensures energy efficient ventilation throughout the colder months.

The pavilions are clad in a standing seam metal cladding, a modest utilitarian finish that accentuates the sculptural quality of the design.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-10-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

“With the objective of creating an environmentally conscious residence that occupies its place among the surrounding buildings with confidence, Stummel used a contemporary design mixed with craftsmanship details. The Tin House maximizes space through six interconnected pyramidal pods where the color coated steel GreenCoat PLX BT was chosen as the only material for the entire exterior of the construction, both for the roofs and façades. This gives cohesiveness to the separate, yet conjoined units allowing the project to create a dialogue with the warm, earthy London stock brick that surrounds the site.

For the installation of the exterior, Stummel made use of many traditional tinsmith skills and opted for narrower seam centers of 500 mm as opposed to the more common 600 mm, which worked better with the chosen windows and doors. This, coupled with the use of an angled and 100 percent watertight seam, helped to create the modest and utilitarian finish. Besides being well known among tinsmiths for its easy hand forming, long-color retention as well as resistance to corrosion and scratches, GreenCoat PLX BT features a Bio-based Technology (BT) with a substantial portion of the traditional fossil part replaced by a bio-based alternative like rapeseed oil. This unique, patented solution by SSAB reduces the environmental footprint of the house significantly.” – GreenCoat / SSAB Swedish Steel

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-13-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

Henning Stummel Architects:

The back land site of the Tin House is entered from a modest London street through a ‘massive’ Soanian brick double-height arch – a gateway to a remarkable domestic inner world.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-17-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

Creating a secluded place was a priority. The architects’ response was to develop a low, inward-looking, tranquil courtyard that is open to the south yet offers privacy, both visual and acoustic. The design is a composition of different pavilions: six earth-coloured metal-clad pyramidal top-lit forms. The Tin House maximizes space through these six interconnected pyramidal pods where the colour coated steel GreenCoat PLX BT was specified for the roofs and faćades. This gave cohesiveness to the separate but conjoined units allowing the project to create a dialogue with the warm, earthy London brick which surrounds the site. GreenCoat PLX BT features a Bio-based Technology (BT) with a substantial portion of the traditional fossil part replaced by a bio-based alternative like rapeseed oil. This unique, patented solution by SSAB reduces the environmental footprint of the house significantly.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-25-759x506 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

This modest and utilitarian finish accentuates the monolithic and sculptural quality of the design. A calm rectangular pool of water allows for condensation cooling and the sun’s reflections from the water bring the fac¸ades to life. Each pavilion accommodates a room. Secondary spaces such as toilets and stairs are hidden within the capacious double walls of the links between pavilions, so that the final design reads as an enfilade of generous top lit spaces. The pavilions are gently moulded to make efficient use of the site.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-37-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

The roof shape has a low contour and maximizes spatial volume. This source of light from above brings the spaces to life. The roof-lights can be opened and on warm days the stack effect ensures that fresh cool air is drawn in from above the pool. The Pantheon and the work of James Turrell have influenced the design of the top lit pavilions.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-43-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

As one moves through the building the layout gives a changing enfilade of vistas and views, the geometric forms accentuated by the simple utilitarian finishes. The brick fireplace mirrors the entrance gateway in its scale and texture and acts as a ‘touchstone’ at the heart of the composition, grounding the house around a hearth.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-49-800x1200 Tin House / Henning Stummel Architects

© Henning Stummel Architects

The pavilions are super- insulated (250 mm of PU foam) and relatively airtight. A heat-recovery air system ensures energy efficient ventilation throughout the colder months. Full of inventiveness, the cleverly detailed thick walls contain the services. The house has a beautiful balance of delight and is obviously an uplifting and practical place to live.

Tin-House-By-Henning-Stummel-Architects-ground-first-floor-plan-759x537 Tin House / Henning Stummel Architects

ground & first floor plan – © Henning Stummel Architects

Project Data:

Project name: Tin House
Location: 2 Smugglers Yard, London, W12 8HU, United Kingdom
Coordinates: 51.505785, -0.231678
Type:

  • Type By Characteristic: Architects House, Green & Sustainable House
  • Type By Site: City / Town House
  • Type By Size: Medium House – (201 sqm – 450 sqm)
  • Type By Materials: Steel House

Project area: 216 sqm
Status: Built
Cost: £733,620  ($973,980 USD)
Completion Year: 2015

Awards:

  • 2016 – Royal Institute of British Architects (RIBA) Awards – RIBA REGIONAL AWARD – RIBA London Award – Winner
  • 2016 – WAN Awards – Category: House of the Year – Shortlist
  • 2016 – World Architecture Festival Award – Category: House / Completed Buildings – Finalist
  • 2016 – Blueprint Awards – Category: Best Non-public Residential – Shortlist

The people:

Client / Owner / Developer: Alice Dawson
Architects: Henning Stummel Architects – 2 Smugglers Yard, London, W12 8HU, United Kingdom
Contractor : Art & Design
Structural Engineer: Michael Hadi Associates Ltd

Text Description: © Courtesy of Henning Stummel Architects, SSAB Swedish Steel
Images: © Henning Stummel Architects

Location:

Related Posts:

Tin House / Henning Stummel Architects
Reader Rating 5 Votes
8.1

Post's Gallery:

Send this to friend