A password will be e-mailed to you.

Venice Canals Residence

Venice Canals Residence by predock frane architects is a remodel/addition for a couple and their dog in venice beach, california, adjacent to the original canals, where the body of the 1940’s bungalow that was demolished established up a set of control points for the new project.

Venice-Canals-Residence-By-Predock-Frane-Architects-03-800x1200 Venice Canals Residence / Predock Frane Architects

© Nicolas O. Marquez – Photekt

Features:

  • Predock_Frane Architects conceived the new sculptural volume by using computer models to triangulate, stretch, shave, and distort the geometry of the original house.
  • The new L-shaped wood-frame two-story structure, clad in plaster stucco, is entered on the west side, where two large magnolia trees cast shadows on the white facade.
  • Inside, the first floor, a square-shaped plan, contains a living room in the northwest corner, kitchen and dining areas in the northeast corner, and an office, study, and guest bedroom along the south side. (The office/study spaces can be converted into extra bedrooms to increase the resell value of the house.)
  • The second floor, directly above the entrance, has less than half the square footage of the first floor and contains a master suite with a walk-in closet.
Venice-Canals-Residence-By-Predock-Frane-Architects-04-800x1200 Venice Canals Residence / Predock Frane Architects

© Nicolas O. Marquez – Photekt

The clients, a couple with a dog, desired a contemporary twist for the renovation and extension of their one-story 1940s bungalow on a corner site in west Los Angeles. They asked the architects to explore various options for the existing structure, ranging from adding a second floor to razing it altogether.

Venice-Canals-Residence-By-Predock-Frane-Architects-05 Venice Canals Residence / Predock Frane Architects

© Nicolas O. Marquez – Photekt

The architects ultimately removed most of the existing house (a postwar-style structure clad in stucco with a pitched roof), though they used its skeleton as a point of departure for the new design, preserved some of the original oak flooring, and turned the apex of the old roof into a skylight.

Venice-Canals-Residence-By-Predock-Frane-Architects-06-759x506 Venice Canals Residence / Predock Frane Architects

© Nicolas O. Marquez – Photekt

The architects aimed to make the space as open and light as possible. A large skylight directs sunlight into the kitchen and living spaces, while corners of the stair shaft and master bedroom are clipped to allow for triangle-shaped window insertions.

Venice-Canals-Residence-By-Predock-Frane-Architects-02-759x506 Venice Canals Residence / Predock Frane Architects

© Nicolas O. Marquez – Photekt

Project Data:

Project name: Venice Canals Residence
Location: Venice, Los Angeles, California, United States
Coordinates: n/a
Type:

  • Type By Characteristic: Modern House, Renovation / Expansion / Extension : House
  • Type By Site: City / Town House
  • Type By Size: Small House – (51 sqm – 200 sqm)
  • Type By Structural: Plaster / Mortar / Masonry House

Site Area: 460 sqm
Project Area: 180 sqm
Project Year: 2011-2012
Status: Built
Completion Year: 2012

The people:

Client / Owner / Developer: David Elsworthy and Ellen Bridle
Architects: Predock Frane Architects – 348 4th Ave, Venice, CA 90291, United States
Principals: Hadrian Predock and John Frane
Engineer: MJM Consulting Engineers
Lighting: Luminesce – Heather Libonati
General contractor: Greve Construction – Fritz Greve
Text Description: © Courtesy of archrecord
Images: © Predock Frane Architects, Nicolas O. Marquez – Photekt

Location Map:

Related Posts:

Venice Canals Residence / Predock Frane Architects
Reader Rating 4 Votes
6.4

Post's Gallery:

Send this to friend